3 zaken die alle ondernemers MOETEN weten over geld

Kijk eens om je heen – wat zie je? Lampen, tapijten, een lieve hond? Elke van deze dingen startte als een droom – iemand had een droom om de uniekste lampen te maken, de mooiste tapijten te weven of de leukste honden te fokken, en een onderneming te bouwen om dit te doen.

In feite, ik durf er veel geld op te zetten dat niet een van deze mensen een lampen, tapijten of honden business start, omdat hij zo graag met cijfers om gaat, wil discussiëren over de voordelen van schulden of ongelimiteerd toegang heeft tot financiële rapportages.

Maar iedere ondernemer weet instinctief dat geld cruciaal is. Geld vertegenwoordigt je onderneming en wanneer het op is, ben jij het ook.

Dus je kunt je onderneming niet runnen zoals deze man…

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Naaa, na, na, naaa, na… ik kan je lekker niet horen…

Je kunt je kop niet in het zand steken. Je hebt wat vaardigheden nodig. Dit zijn de 3 dingen die je MOET weten:

1. Geld zorgt niet voor zichzelf

De oplossing voor geldproblemen is niet gewoon meer verkopen. Als dat zo was, dan zouden we nooit een bankroet van een beroemdheid zien. Meer geld is niet de oplossing. Je kunt je problemen niet ‘uitverdienen’.

Aan de andere kant, je kunt moeilijke financiële perioden te boven komen door bewust om te gaan met je geld, wat brengt ons op nummer 2.

2. Je hebt vaardigheden nodig

Je weet dit nog niet. Hoe kan je ook? Op geen enkele school leer je hoe je een financieel sterke onderneming moet runnen. Dit is gewoon iets dat je moet gaan leren, net zoals je veel andere vaardigheden hebt geleerd die ten grondslag liggen aan het succes van je onderneming.

En je wilt dit niet leren op de ‘trial and error’ methode. Je stapt ook niet zo maar achter de stuurknuppel van een vliegtuig om het even aan de grond te zetten. Je hebt een gedegen opleiding hiervoor nodig. Is jouw onderneming net zo belangrijk als het leven van de mensen aan boord van dat vliegtuig? Leer wat je moet leren in plaats van je onderneming in de afgrond te sturen…

3. Je hebt met jezelf te maken

We starten geen onderneming als pasgeboren baby’s. We hebben allemaal onze eigen ervaringen op het werk, met geld en met zaken doen. Die ervaringen bepalen hoe wij onze onderneming runnen. Je ouders zijn gescheiden of altijd gelukkig getrouwd geweest. Je moeder zorgde altijd voor je of je moest al heel jong onafhankelijk worden. Je vader vertelde je 10x per dag dat je de lichten uit moest doen, want stroom kost geld. En ga zo maar door. Als gevolg van je ervaringen, ga je om met geld zoals dat normaal gevonden wordt door jou en je omgeving. Je werkt bijvoorbeeld 2 uur lang om €20 te besparen, terwijl je aan de andere kant €3.000 uitgeeft voor een congres of training. Stel je eens voor hoe dit je business om zeep kan helpen als je dit niet goed managet.

Dus geld zorgt niet voor zichzelf, je hebt vaardigheden nodig en je hebt met jezelf te maken. Hou dat vliegtuig in de lucht…

Ik schrijf op dit moment een boek, waarin je stap-voor-stap financieel bewust wordt als ondernemer. Op een logische en slimme wijze leer ook jij omgaan met geld in je onderneming.

Jezelf blijven verbeteren is de beste investering voor je onderneming en jezelf. Als je financieel bewust wordt dan creëer je een gevoel van zekerheid en rust, waardoor je onderneming doorgroeit naar het volgende niveau.

2 gedachten over “3 zaken die alle ondernemers MOETEN weten over geld”

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1855 reviews.