Financien van een onderneming vergeleken met een auto (deel 1)

Het is interessant om de financien van een onderneming eens te vergelijken met een auto. We vinden namelijk opvallend veel eigenschappen van een auto terug in de financiën van een onderneming.

Financien van een onderneming zijn vergelijkbaar met onderdelen van een auto

In dit artikel staan we stil bij 12 onderdelen van een auto en de financien van een onderneming. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Financien van een onderneming vergeleken met een auto

1. Brandstof

Zonder brandstof komt een auto niet vooruit. Benzine, diesel, gas of elektriciteit is de brandstof is voor een auto. De brandstof van jouw onderneming is cash. Zonder voldoende liquide middelen valt een bedrijf stil. Als een onderneming vol gas geeft en snel groeit, dan is er meer behoefte aan brandstof. Geld dus. “Cash is King” zegt men niet voor niks. Denk alleen maar aan de groei van het debiteurensaldo. De omzet en bijbehorende BTW moet je voorfinancieren. Als je maandelijks BTW-aangifte doet, dan moet je veelal de BTW al afdragen aan de fiscus, voordat jij het geld ontvangt van jouw klant. Ben je een handels- of productieonderneming, dan heb je vooraf ook al kosten gemaakt voor de inkoop of productie van het verkochte product. Ook deze kosten heb je vooraf betaald. Een krediet bij de bank kan de tank van jouw onderneming weer volgooien. Goede financiële planning zorgt ervoor dat je de brandstofmeter van jouw onderneming goed in de gaten houdt. En daarmee komen we meteen bij de volgende vergelijking.

2. Banden

Banden moeten voldoende grip hebben op het asfalt om niet uit de bocht te vliegen. Hetzelfde geldt voor jouw financiën. Als je geen grip hebt op de financiële situatie van jouw onderneming, dan vlieg je al snel uit de bocht. Helaas heb ik te vaak meegemaakt dat ondernemers failliet gingen, omdat ze niet in staat waren om grip te houden op hun financiën. Een werknemer die ondernemer wordt, is niet gewend om relatief grote bedragen in een keer op hun bankrekening te ontvangen. Er worden al snel grote (privé) uitgaven gedaan, terwijl de BTW en inkomstenbelasting nog afgedragen moeten worden. Het geld is dan niet meer aanwezig in de organisatie, waarna de fiscus resoluut optreedt. Wat helpt? Budgetdiscipline. Stel vooraf een goed budget op, met daarin de verwachte winst, liquiditeitsplanning en privé begroting. Valt de realiteit beter of slechter uit? Dan zie je snel en eenvoudig waar je aan toe bent. Speciaal voor ZZP’ers hebben wij een set begrotingsmodellen – de Financial Planning Toolkit – samengesteld, waarmee je gemakkelijk jouw budget maakt.

3. Accu

Een accu voorziet de auto van stroom, zodat alle elektrische systemen functioneren. Een goed boekhoudpakket is de voedingsbron van alle financiële informatie die je nodig hebt om als ondernemer goed te kunnen werken. Hoe winstgevend is jouw organisatie? Kun je jouw kortlopende schulden snel af betalen als het moet? Heb je voldoende liquide middelen om een slechte periode te overbruggen? Ben je in staat om leningen op termijn af te betalen? Een goed boekpakket verstrekt je al deze informatie. Met Boekhouden in Excel ben je verzekert van alle relevante informatie.

4. Luchtfilter

Een luchtfilter van de motor heeft als doel om zand en vuil tegen te houden. Het zuivert de inlaatlucht die gemengd met benzine de cilinders in gaat. Stof leidt namelijk tot bovenmatige slijtage van de zuigers en cilinders. Als ondernemer is het raadzaam om ook jouw klanten te ‘zuiveren’. Doe onderzoek naar jouw potentiële klanten en controleer of ze kredietwaardig en tekenbevoegd zijn. Op deze manier voorkom je slijtage aan het financiële hart van jouw onderneming. Dit is met name belangrijk als je afhankelijk bent van slechts een handvol klanten. Een rotte appel kan dan zo maar tot jouw faillissement leiden, omdat simpelweg de vorderingen oninbaar zijn geworden met alle gevolgen van dien.

Als een nieuwe klant zich aandient moet je eerst besluiten of je deze klant wel wilt. Bij organisatie zoals Dun & Bradstreet en Graydon kun je het betalingsgedrag van het bedrijf navragen. Leg vervolgens heldere afspraken vast in een contract. Ondernemen is vertrouwen. Dat is een goede zaak maar contracten zijn beter. Verstrek ook jouw algemene voorwaarden. Factureer snel en zorg ervoor dat jouw factuur aan alle eisen voldoet en tijdig in behandeling wordt genomen. Even nabellen of de factuur is aangekomen na enkele dagen kan voorkomen dat jouw factuur niet blijft ‘hangen’.

De template Facturen in Excel bevat 7 factuurontwerpen in 10 verschillende kleuren en is gratis te downloaden via http://www.excelfacturen.nl.

5. Zuiger

In verbrandingsmotoren brengen zuigers via de drijfstang de kracht van de verbranding van de brandstof over op het verdere mechaniek. In de financiële wereld kennen we het zogenaamde ‘hefboomeffect’. Door het lenen van geld kan de winst verhoogd worden, omdat de kosten van het lenen lager zijn dan de extra winst die gemaakt wordt. Dit effect hebben we mooi zichtbaar gemaakt met een handig Excel-template, de zogenaamde Dupont-chart. In dit template zie je wat de effecten op het rendement van jouw onderneming zijn als je aan verschillende knoppen draait.

6. Meter

Een auto zit vol met meters, lampjes en (geluid)signalen. Ze voorzien de bestuurder allemaal van informatie. De belangrijkste zijn het meest prominent aanwezig, zoals de snelheidsmeter. De bestuurder weet in één oogopslag hoe snel hij rijdt, hoeveel brandstof er nog aanwezig is en wat de temperatuur van de motor is. Een goed financieel dashboard biedt dan ook direct inzicht in de financiële situatie van een onderneming. Vragen of winstgevendheid, liquiditeit en solvabiliteit (zoals gesteld bij de ‘accu’) worden beantwoord. Financiële kengetallen zijn de meters van jouw organisatie. Maak echter niet de fout om ze ook als een snelheidsmeter te willen afbeelden. Er zijn veel effectievere methoden om dat te doen. Lees daarvoor de boeken van Stephen Few over Information Dashboard Design.

Financien van een onderneming vergeleken met een auto deel 2 bespreken we volgende week. We kijken dan naar het stuurwiel, de car wash, de schokbreker, de garage, de remmen en diagnostiek.

Lees hier deel 2.

[box type=”note” size=”large” style=”rounded” border=”full”]Welke vergelijkingen kan jij nog meer maken? Laat het hieronder weten![/box] [fbshare type=”button_count” width=”120 float=”left”][fblike style=”button_count” float=”left” showfaces=”false” width=”120″ verb=”like” font=”arial” locale=”nl_NL”][twitter style=”horizontal” width=”120″ source=”#boekhoudenexcel” hashtag=”#boekhouden #excel” text=”Doe zelf je boekhouding eenvoudig in Excel!” float=”left” lang=”nl”][google_plusone size=”medium” width=”120″ float=”left” annotation=”bubble” language=”Dutch”]

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1792 reviews.