Hoe weet je wanneer je de originele template hebt?

Koop altijd de originele template! Dat bespaart je een hoop ellende.

Stel je zoekt een Excel-template voor een bepaald financieel vraagstuk. Je begint je zoektocht op het internet en na een paar minuten vind je enkele alternatieven om uit te kiezen. Maar wat gek!? Ze lijken we erg veel op elkaar. Welke kies je dan? Ga je voor de goedkoopste? Ik ga zelf altijd voor het origineel (en ja, zelfs ik koop templates), want:

 • De échte maker kent de spreadsheet van binnen en van buiten.
 • Je kunt daardoor rekenen op betere ondersteuning bij vragen.
 • En je geeft de maker de waardering die hij verdient.

Maar hoe weet je wie de échte maker is? Hoe kies je de beste optie? Probeer daarvoor het antwoord te vinden op de volgende 5 vragen:

 1. Met wie heb je te maken?
 2. Hoe lang maken ze al Excel-templates?
 3. Welke garanties krijg je?
 4. Hoe beoordelen anderen de website, producten en service?
 5. Wanneer indexeerde Google de productpagina voor het eerst?

1. Met wie heb je te maken?

Een van de eerste vragen die je kunt stellen is: “Met wie heb ik te maken?”. Excel is een prachtig stuk gereedschap. Ik maak er al meer dan 30 jaar de mooiste oplossingen mee voor mijn opdrachtgevers en klanten. Maar niet iedereen kan er evengoed mee overweg. In de praktijk maak ik te vaak mee dat zelfs controllers Excel in veel gevallen onvoldoende beheersen. Excel is voor een controller als een schaar voor een kapper. Door wie laat jij je liever knippen?

Is de maker een finance én Excel expert?

Excel is de ultieme tool om je financiële en administratieve vraagstukken mee te beantwoorden. Daarom wil je dat jouw originele template is gemaakt door een ervaren expert op het gebied van:

 • Excel én
 • Financiën en cijfers

Kijk op de website van de aanbieder dus vooral eens op de Over ons-pagina. Wat is de opleiding van de maker? Heeft hij een ruime financiële achtergrond?

Ik kijk zelf ook kritisch naar het LinkedIn-profiel van iemand of het bedrijf. Hoe ziet zijn of haar loopbaan eruit? Welke opleiding heeft die persoon genoten? Worden de vaardigheden onderschreven door derden? In hoeverre bevelen anderen iemand aan? Schrijft hij artikelen en/of publiceert hij boeken?

Dus bij wie koop je liever je Excel-template?

Bij een finance en Excel expert mét verifieerbaar trackrecord van 30 jaar ervaring en schrijver van 3 financiële boeken of bij iemand met een minder professionele achtergrond?

Download een originele template van Boekhouden in Excel

Wat beweert men allemaal?

Neem niet alle claims op een website voor zoete koek aan. Kijk eens verder als men bijvoorbeeld beweert dat ze meer dan 500 templates hebben? Hoeveel staan er daadwerkelijk in de webshop? Als je zelf maar tot 366 templates komt, wat is er dan aan de hand?

Meestal is dat een staaltje van zelfoverschatting of zichzelf groter willen voordoen dan men is. Op de website van Boekhouden in Excel check je eenvoudig het aantal producten dat wij onze webshop hebben door te klikken op Shop in het hoofdmenu. Je ziet dan direct het aantal resultaten. Zie onderstaand voorbeeld.

Aantal producten in onze webshop

2. Hoe lang maken ze al templates?

Onderzoek ook eens hoe groot het bedrijf is en hoe lang een partij al bestaat en/of Excel-templates verkoopt. Hoe langer de onderneming bestaan, hoe groter de kans is dat je over 5 jaar nog steeds bij ze terecht kunt met vragen en updates van je favoriete template. Je zoekt namelijk naar continuïteit. Deze informatie achterhaal je vrij eenvoudig via:

 • Kamer van Koophandel (KvK)
 • Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (ISDN)
 • Internet Archive Wayback Machine

Zijn de verkopen vrijgesteld van btw?

Als een aanbieder van templates geen btw in rekening brengt, dan heb je te maken met een klein bedrijf. Men maakt dan gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR). Dat bedrijf kent dan minder dan €20.000 omzet in 1 kalenderjaar. Hoe professioneel is dat? Bestaan ze volgend jaar nog?

Op de factuur staat dan bijvoorbeeld: “Factuur vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB”.

Hoe lang bestaat de onderneming?

Check voor een paar euro de Kamer van Koophandel en vergelijk dat eens met de claims die een partij maakt op haar website. Hoe lang bestaan ze werkelijk al en wat beweren ze?

Ik startte als financieel interimmanager op 5 januari 2005. Met 4 opgroeiende kinderen wilde ik niet meer afhankelijk zijn van anderen voor mijn inkomen. Na het lezen van een boek van Tom Lassing over online ondernemen ben ik gestart met het verkopen van Boekhouden in Excel. Bij de KvK registreerde ik daarom ook die handelsnaam.

Kamer van Koophandel voorbeeld 1 = Esset - originele template maker

Maar een onderneming die bijvoorbeeld is opgericht op 1 januari 2016 en op haar website claimt al meer dan 12,5 jaar Excel-templates te verkopen vind ik niet betrouwbaar.

Kamer van Koophandel voorbeeld 1

Wanneer is de domeinnaam geregistreerd?

Bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (ISDN) raadpleeg je eenvoudig wanneer een domein voor het eerst is geregistreerd.

Op 31 januari 2007 registreerde ik het domein boekhoudeninexcel.nl. Vanaf de start van mijn bedrijf deed ik mijn boekhouding in een zelf gemaakt Excel-template. Veel ondernemers in mijn omgeving vonden het een prachtige tool. In mijn achterhoofd was ik al bezig met plannen en ik claimde daarom vroegtijdig dit domein. In 2010 kwam mijn website pas online. En elke originele template staat nu online op die website.

SIDN Domeinnaamgegevens voorbeeld 1

Een website die beweert al vanaf 2010 templates te verkopen, terwijl de registratiedatum van de domeinnaam in 2012 ligt en het bedrijf pas in 2016 is opgericht, is simpelweg aan het liegen. En hoe betrouwbaar vind je dat?

Hoe zag de website er vroeger uit?

Het is ook zeker de moeite waard om de historie van een website te bekijken. Ja, dat kan echt! Als je wilt weten hoe een website er vroeger uitzag, bezoek dan eens de Internet Archive Wayback Machine.

Hieronder zie je dat boekhoudeninexcel.nl sinds 2010 online is. Sinds die tijd maakte deze website maar liefst 185 kopieën in hun archief.

WaybackMachine-voorbeeld
Boekhouden in Excel maakt originele template

Dus, als een website beweert dat ze sinds 2010 actief zijn en je vindt iets anders in de Wayback Machine, dan weet je dat er iets niet klopt…

WaybackMachine-voorbeeld-1

3. Welke garanties krijg je?

Ik kan me voorstellen dat je niet elke keer de KvK of SIDN gaat raadplegen als je iets koopt. Als consument wil je zo weinig mogelijk risico lopen. Onderzoek daarom eerst of:

 • je een template kunt proberen (bijvoorbeeld een demo);
 • er een geld terug of tevredenheidsgarantie is en;
 • wat er in de algemene voorwaarden staat.

Kun je een template proberen zonder risico?

In de online software wereld kan je vaak eenvoudig een demo account aanmaken om de software uit te proberen. Voor een aantal van onze templates kun je ook een demo downloaden. Echter, we bieden meer dan 380 templates aan. Omdat het maken van een demo nogal bewerkelijk is. geven we je liever een keiharde garantie.

Boekhouden in Excel's 7 garanties

Krijg je een tevredenheidsgarantie?

Bij Boekhouden in Excel willen we graag dat je 100% tevreden bent met je aankoop. Daarom geven we als enige partij een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Ja, je leest het goed. Download en probeer je template 30 dagen uit. En als je niet (geheel) tevreden bent, dan krijg je je geld terug. Je hebt dus niets te verliezen. Alle risico’s zijn voor ons.

Hoeveel vertrouwen heeft de ‘maker’ van jouw template in zijn producten? Kan je het product zonder risico uitproberen? Krijg je je geld terug als je niet tevreden bent?

Wat staat er in de algemene voorwaarden?

Tot slot adviseer ik je om ook een blik te werpen op de algemene voorwaarden. Je weet wel, dat hokje wat je altijd automatisch aanvinkt bij het bestellen. Controleer bij het bestellen van digitale producten of je ze kunt ‘retourneren’ als je niet tevreden bent.

Dus als een partij je “100% tevredenheidsgarantie” geeft en ze vertellen in hun algemene voorwaarden doodleuk dat er geen restitutie plaatsvindt op digitale downloadbare producten, wat stelt die garantie dan nog voor?

Je krijgt altijd een originele template bij Boekhouden in Excel

4. Hoe beoordelen anderen de website, producten en service?

Steeds meer mensen checken reviews voordat zij overgaan tot een online aankoop (61%). Daarom is de echtheid van deze reviews ontzettend belangrijk. Kan jij de beoordelingen op een website vertrouwen?

Binnenkort is het strafbaar om (als verkoper) nepbeoordelingen (fake reviews) te plaatsen. Het kabinet stelt een verbod in op het plaatsen en laten plaatsen van fake reviews op het internet. Hiermee ben jij beschermd bij het doen van online aankopen.

Kijk voor de aankoop naar de volgende zaken.

 • Verzamelt de website ook onafhankelijke beoordelingen?
 • Hoe reageert men op negatieve recensies?
 • Staan er enkel en alleen 5 sterren reviews op de website?

Verzamelt de website ook onafhankelijke beoordelingen?

Kijk eens of een website een keurmerk heeft. Dat is belangrijk, want beoordelingen/reviews van klanten zijn pas betrouwbaar als ze zijn verzameld door een onafhankelijke partij, zoals WebwinkelKeur of Trustpilot. Ook Google verzameld onafhankelijk reviews van bedrijven.

Webwinkel Keurmerk

Hoe gaat een website met negatieve recensies om?

Een website eigenaar die zijn klanten gaat uitschelden gooit alleen maar olie op het vuur. In mijn ogen is 1 ster dan al te veel. Negatieve beoordelingen horen er bij en ze laten zien dat de klantervaringen echt zijn.

Als een klant een review geeft, dan moet je dankbaar zijn dat hij of zij de moeite nam om dat te doen. Een negatieve recensie is bij uitstek een kans om te laten zien hoe goed jouw service is. Zorg dus dat je snel reageert op een negatieve ervaring. Ga niet uitgebreid in discussies, maar zorg voor empathie en zoek naar een oplossing, ook al ligt de schuld niet (volledig) bij jou.

Trustpilot voorbeeld

Hoe betrouwbaar is een website die alleen maar 5 sterren beoordelingen krijgt?

Staan er enkel en alleen 5 sterren reviews op de website? Dat lijkt verdacht veel op fake reviews! Je moet dan absoluut op je hoede zijn, want geen enkel bedrijf krijgt alleen maar 5 sterren.

Elke bezoeker begrijpt dat je niet alleen maar klanten hebt die jou de hemel in prijzen.

Hoe verzamelen wij beoordelingen?

Wij verzamelen beoordelingen van onze klanten op 2 manieren:

 • Na het plaatsen van een order nodigt (het onafhankelijke) WebwinkelKeur je uit voor het geven van een beoordeling. Hun software zorgt ervoor dat alleen echte klanten reviews en productreviews kunnen achterlaten op hun website. Zo koppelt hun software een review aan een bestelling, waarmee zij kunnen valideren dat het om een echte klant gaat. Daarnaast detecteert hun software bedrijven die gebruik maken van gekochte reviews.
Webwinkelkeur reviews van Boekhouden in Excel
 • Ook ons eigen systeem vraagt je of je blij bent met je nieuwe template. Als je een productbeoordeling achterlaat, dan verdien je direct 100 BIE-punten (€1) die je kunt gebruiken als korting op een volgende aankoop. Ook ons systeem koppelt de review aan een bestelling. Je ziet dan een groen vinkje bij die persoon staan. Soms plaatst een klant een review rechtstreeks op de productpagina (zonder de link in de email te gebruiken) en dan ontbreekt het groene vinkje. Wij controleren dan handmatig of hij/zij dat product daadwerkelijk heeft besteld.
Voorbeeld product review op Boekhouden in Excel

5. Wanneer indexeerde Google de productpagina voor het eerst?

Wil je zeker weten dat je de originele template koopt? Dan is er nog een betrouwbare bron… En dat is Google. In zoekresultaten laat Google zien op welke datum de pagina voor het eerst is geïndexeerd. Meestal is dat nog dezelfde dag van publicatie.

Wij publiceerden op 8 september 2021 (zie updates) de template Verblijfskostenvergoeding Pro. Een dag later had Google de pagina al geïndexeerd.

Dit is de originele template voor het registreren en berekenen van uren, vergoedingen en toeslagen.

Dus de volgende keer als je twijfelt over de originaliteit van een template? Raadpleeg dan gewoon Google. Vergeet niet om in het zoekveld de domeinnaam van de website te vermelden, zodat de datum ook in beeld verschijnt.

Koop je originele template altijd bij Boekhouden in Excel!

Koop je originele template altijd bij Boekhouden in Excel
De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1808 reviews.