Waarom moet u een administratie bijhouden?

Als u een eigen zaak begint/heeft dan bent u verplicht om een administratie bij te houden. De belastingdienst schrijft voor dat u een BTW-boekhouding moet bijhouden. Er zijn hiervoor diverse boekhoudpakketten op de markt verkrijgbaar, zowel online als offline. Voor een startende ondernemer is dit echter niet altijd direct nodig. En al helemaal niet als u geen personeel in dienst heeft of een auto van de zaak heeft. Als het aantal transacties beperkt is, dan ligt een oplossing in Excel voor de hand.

Volgens de belastingdienst valt onder uw administratie: “alle gegevens over uw onderneming die u op papier (ook kladaantekeningen) of digitaal (bijvoorbeeld met de computer) vastlegt”. U bent als ondernemer verplicht een goede administratie bij te houden en te bewaren. De belastingdienst zegt terecht dat u de administratie niet alleen bijhoudt voor het invullen van uw aangiften, maar ook voor uw bedrijfsvoering.

Met behulp van een goed ingerichte administratie krijgt u snel inzicht in de cijfers en resultaten van uw onderneming. Op basis van de omzet- en kostenontwikkeling bent u in staat om tijdig in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Leer verderop hoe Boekhouden in Excel u daarbij helpt.

Daarnaast vormt uw administratie de basis voor uw aangiften, welke snel en goed door de belastingdienst gecontroleerd moeten worden. Indien uw administratie niet volledig is of niet binnen een redelijke termijn te controleren is, dan kan dat vervelende gevolgen voor u hebben. De belastingdienst stelt dan zelf uw omzet en winst vast en zal u op basis daarvan de belastingaanslag opleggen.

Tevens kunt u uw aangifte omzetbelasting niet invullen als u geen duidelijke overzichten heeft van uw aan- en verkopen. U kunt dan geen aanspraak maken op voordelige regelingen, zoals de kleine ondernemersregeling. Boekhouden in Excel levert alle gegevens die noodzakelijk zijn voor het invullen van uw aangifte omzetbelasting.

Boekhouden kan iedereen

In dit boek wordt op praktijkgerichte wijze en in begrijpelijk Nederlands kort en bondig aan beginners de kunst van het boekhouden bijgebracht. Voor gevorderden is dit boek een heel handig naslagwerk en tevens een welkome aanvulling op standaard vakliteratuur.
[fbshare type=”button”]

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1810 reviews.