Hoe doe je de administratie en verantwoording als bewindvoerder?

Mijn schoonmoeder kreeg een aantal jaren geleden een beroerte. Ze raakte eenzijdig verlamd en verloor tevens haar spraakvermogen. Ze was daardoor niet meer in staat om zelfstandig beslissingen te nemen. De rechtbank stelde toen twee van haar dochters aan als bewindvoerder. Vanaf dat moment beheerden zij haar geld en goederen. Zij zorgden voor de financiën van hun moeder (de rechthebbende), zoals het betalen van rekeningen, voorkomen van onverantwoorde uitgaven, het doen van belastingaangifte en een goede administratie.

Als bewindvoerders leggen zij jaarlijks verantwoording af aan de kantonrechter door het opstellen en insturen van het formulier ‘Rekening en verantwoording’. En dat is moeilijker dan veel bewindvoerders denken. Je moet namelijk alle inkomsten en uitgaven specificeren naar tientallen rubrieken en een overzicht van alle bezittingen en schulden opleveren, de zogenaamde vermogensopstelling. Dit wordt al gauw een enorme klus als je meerdere bankrekeningen moet verwerken en controleren.

Daarom heb ik het sjabloon Bewindvoering in Excel gemaakt. De ideale alles-in-een oplossing voor de administratie, rekening en verantwoording voor (familiaire) bewindvoerders.

Bewindvoering in Excel

Wat kun je met Bewindvoering in Excel?

Met Bewindvoering in Excel kun je:

 • Zelf de periodieke rekening en verantwoording aan de kantonrechter opstellen met standaard business software die je al bezit. Maak je geen zorgen, dit is een bijzonder eenvoudig proces, zelfs de meest ongeorganiseerde, niet technische persoon begrijpt dit.
 • Bankafschriften importeren: geen handmatige invoer van bankmutaties nodig. Je hoeft alleen nog de juiste rubriek te selecteren.
 • Binnen 60 minuten het formulier rekening en verantwoording opstellen en opsturen naar de kantonrechter.
 • Fatale fouten voorkomen dankzij de ingebouwde integriteitscontroles in de template.
 • Het formulier rekening en verantwoording simpel en snel aanmaken en printen of opslaan als pdf-bestand voor verzending naar de kantonrechter of andere betrokkenen.
 • Honderden euro’s besparen op dure rapportagesoftware. Geen maandelijkse abonnementskosten, maar een eenmalige betaling!

Met Bewindvoering in Excel doe je snel en eenvoudig de administratie en periodieke verantwoording van je bewindvoering volgens de richtlijnen én opmaak van de rechtbank. Simpel in gebruik, makkelijk te begrijpen én zeer betaalbaar.

Bewindvoering in Excel

Wat is inbegrepen?

Deze editie van Bewindvoering in Excel wordt geleverd met:

 • volledig aanpasbare rubrieken (de template is al voorzien van alle rubrieken conform het formulier rekening en verantwoording van de rechtbank
 • importmodules voor alle Nederlandse banken: download de bankmutaties en verwerk ze snel in Bewindvoering in Excel
 • ruimte voor maar liefst 8 bank– en/of spaarrekeningen en 3 leefgeldrekeningen
 • automatische opstelling van het formulier rekening en verantwoording van de rechtbank
 • budget instelbaar per rubriek voor de (periodieke) bewaking van inkomsten en uitgaven
 • samenvatting van het vermogen en praktische vermogensopstelling, waarbij je in één oogopslag ziet of je alles goed hebt verwerkt
 • overzicht van interne overboekingen tussen banken, zodat je direct ziet of je iets vergeten bent
 • handige draaitabel om bijvoorbeeld specificaties van rubrieken (waar de rechtbank om vraagt) snel te maken
 • ultieme flexibiliteit: wijzig bedrijfsgegevens, (hoofd)rubrieken, rekeningschema, klantgegevens, boekjaar, btw-tarieven etc.
 • automatische controles op gegevensinvoer, je krijgt een waarschuwing als je iets verkeerd doet

Bewindvoering in Excel

Hoe werkt Bewindvoering in Excel?

In 4 simpele stappen doe je de administratie en verantwoording van de bewindvoering in Excel. Ontdek hoe gemakkelijk het is om de bewindvoering in Excel bij te houden.

 1. Rekeningen invoeren en rubrieken aanpassen. In het eerste tabblad ‘Instellingen’ vul je de kas-, bank- en leefgeldrekeningen in waarvoor je de mutaties wilt bijhouden. De portemonnee kan ook een rekening zijn.
 2. Budget instellen (facultatief). Je vult in het tabblad ‘Rubrieken’ (indien gewenst) het budget per rubriek in, zodat je gedurende het jaar de inkomsten en uitgaven beter kunt bewaken.
 3. Mutaties verwerken. Je kunt op twee manieren de mutaties van de verschillende kas- en bankrekeningen verwerken: 1) mutaties handmatig overtikken van de dagafschriften of 2) mutaties importeren met een van de gratis importmodules.
 4. Rekening en verantwoording (verder) invullen. Nu ben je klaar om met het rapport ‘Rekening en verantwoording’ aan de slag te gaan. Op basis van de mutaties wordt het rapport grotendeels automatisch ingevuld. Zelf vul je de algemene gegevens in en beantwoord je een aantal vragen.

Vanaf nu kan ook jij op professionele wijze en zonder moeite verantwoording aan de kantonrechter afleggen.

Voor meer informatie ga je naar: https://www.bewindvoeringinexcel.nl

Productinformatie

https://www.boekhoudeninexcel.nl/product/overige/bewindvoering-in-excel/

 

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1808 reviews.