Bereken je vrijheidsgetal (voor een leven zonder geldzorgen)

De afgelopen dagen ben ik op een wervelende seminar van Eelco de Boer geweest. Eelco leert ondernemers om geld te verdienen met internet. Tijdens een van de sessies had hij het over het persoonlijke vrijheidsgetal (je freedom number). Dit vrijheidsgetal is het geldbedrag wat je nodig hebt om relaxed te kunnen leven. Stel je voor dat je zonder zorgen geld uit kunt geven aan wonen, auto, reizen, leven en fun. Dat zou fantastisch zijn toch?

Bereken zelf je vrijheidsgetal

Met de volgende oefening en bijbehorende template:

  • Bepaal je wat je nodig hebt om zonder geldzorgen te leven (je vrijheidsgetal);
  • Bereken je welke omzet je moet realiseren om die vrijheid te behalen;
  • Zie je hoeveel producten/diensten je tegen een bepaalde prijs hiervoor moet verkopen.

En soms heb je daar veel minder voor nodig dan je denkt…

vrijheidsgetal - omzetberekening

Stap 1. Bepaal wat je maandelijks wilt kunnen besteden om zonder zorgen te leven

Dit zogenaamde vrijheidsgetal is gelijk aan het gewenst netto maandinkomen dat je met je onderneming moet verdienen. In deze eerste stap tel je al je privé-uitgaven op, zoals: woonlasten, autokosten, huishoudbudget en uitgaven voor vakantie en natuurlijk fun. Als je dit maandelijks zonder zorgen kunt betalen dan heb je financiële vrijheid voor jezelf gecreëerd.

Bijvoorbeeld (kosten per maand):

  • Woonlasten: € 1.000
  • Autokosten: € 500
  • Vaste lasten: € 400
  • Huishoudbudget: € 600
  • Vakantie: € 300
  • Funuitgaven: € 200
  • TOTAAL: € 3.000

vrijheidsgetal - omzetberekening

Stap 2. Kies een prijs voor je product en budgetteer je bedrijfskosten

Kies vervolgens een gemiddelde prijs voor je product(en)/programma(‘s)/uurtarief en maak een schatting van je bedrijfskosten. Ondernemen kost geld en je bedrijfskosten moet je natuurlijk ook terugverdienen.

budgetteer je bedrijfskosten

Stap 3. Bereken de benodigde omzet (je vrijheidsgetal)

Geef aan of je aan het urencriterium voldoet en of je (nog) in aanmerking komt voor startersaftrek. Vul de overige vragen in en druk op de knop ‘Bereken omzet’. De benodigde omzet (prijs x aantal verkopen) wordt nu getoond. Dit is je vrijheidsgetal.

In dit voorbeeld heb je een omzet van € 56.408 (€ 297 x 189,9 stuks) nodig om maandelijks € 3.000 netto (na belasting) te kunnen besteden én al je bedrijfskosten (€ 12.000) te betalen. Je leven zonder geldzorgen begint in dit voorbeeld dus bij één verkoop per twee dagen (of 16 per maand). Of bij een gemiddelde omzet van € 155 per dag.

vrijheidsgetal - omzetberekening

En voor je gemak zie je direct wat je naar verwachting aan inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet moet betalen.

Stap 4. Bekijk de benodigde verkoopaantallen

Dit rekenmodel toont vervolgens hoeveel producten je per jaar/maand/week/dag moet verkopen om die omzet (je vrijheidsgetal) te realiseren. Met de extra ‘Prijscalculator’ kun je spelen met de prijzen en verkoopaantallen om te zien hoe je die benodigde omzet gaat behalen. Verkoop je abonnementen? Dan heb je bijvoorbeeld 100 mensen nodig die € 47 per maand betalen gedurende één jaar. Of 200 mensen die eenmalig € 282 betalen als je losse producten of programma’s verkoopt.

bereken benodigde verkopen om de omzet te behalen

Het realiseren van je doelen wordt met het vrijheidsgetal zo inzichtelijk en is in veel gevallen meer haalbaar dan je misschien vooraf denkt.

Zelf je vrijheidsgetal uitrekenen?

Download nu dit rekenmodel en reken nu zelf uit hoeveel omzet jouw business moet genereren, zodat ook jij zonder geldzorgen kunt leven.

https://www.boekhoudeninexcel.nl/product/zzp-en-ondernemen/vrijheidsgetal/

 

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1810 reviews.