[UPDATE] Boekhouden in Excel 8.0 met vaste activa en 12 nieuwe rapportages

Ook dit jaar brengen we een update uit van Boekhouden in Excel. We zijn alweer toe aan versie 8.0! Onze klanten komen regelmatig met ideeën ter verbetering. En als het even kan, dan voeren we die door in de Excel-template. We krijgen ook veel verzoeken van zaken die al (lang) kunnen of we eerder verwerkten. Kijk daarom ook op Versiebeheer om te zien wat er allemaal wijzigt.

In dit blogartikel ontdek je alle nieuwe functionaliteiten en verbeteringen van Boekhouden in Excel 8.0 en lees je hoe je kunt updaten naar de nieuwste versie.

Boekhouden in Excel 8.0

DEMONSTRATIEVIDEO 8.0

Bekijk onderstaande video waarin alle (belangrijke) wijzigingen getoond worden.

BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN

Hieronder volgt een korte toelichting op de 5 belangrijkste wijzigingen van Boekhouden in Excel 8.0.

1. Vaste activa registreren

Dit onderdeel kostte de meeste tijd om te realiseren. Het klinkt heel eenvoudig, maar in de praktijk heb je met zo veel situaties te maken waar je rekening mee met houden. Helemaal als je voortijdig een bedrijfsmiddel verkoopt of buitengebruik stelt. In dat geval moet je namelijk de exacte boekwaarde berekenen en het resultaat bij verkoop. En als dat nog niet genoeg was, dan speelt de schrikkeldag ook nog een vervelende rol. Maar het is gelukt!

Dit werkblad berekent de afschrijvingen per dag. Als je op 5 januari een bedrijfsmiddel aanschaft, dan start de afschrijving de volgende dag. Alleen als de aanschaf op de eerste van de maand plaatsvindt, dan rekent start de afschrijving al op die dag.

Let op! Dit werkblad is (nog) niet gekoppeld aan je balans. Het is alleen bedoeld om je afschrijvingen en resultaat bij verkoop nauwkeurig uit te rekenen. We hebben hier bewust voor gekozen, omdat niet alle ondernemers hun activa netjes hebben bijgehouden en dan krijg je aansluitverschillen met de boekhouding (uit het verleden).Boekhouden in Excel 8.0 - vaste activa register

Bij Instellingen kies je je eigen vaste activa categorieën. De totalen per categorie vind je onderdaan het vaste activa register. Dit overzicht gebruik je voor het boeken van de afschrijvingen.Boekhouden in Excel 8.0 - vaste activa verloopstaat

2. 12 nieuwe rapportages gebruiken

We breidden de rapportageset van Boekhouden in Excel uit met 12 nieuwe rapportages. Je vindt alle rapportages terug in een nieuw menu die je eenvoudig bereikt via het hoofdmenu of het topmenu (RAPP.). Er zitten superhandige overzichtjes tussen die je in veel online boekhoudpakketten niet terugvindt. Dit is de kracht van Excel! Gebruik vanaf nu ook de volgende rapportages:

 • Verkoopfacturen per:
  • klant
  • periode
 • Inkoopfacturen per:
  • klant
  • periode
 • Uren per:
  • klant
  • project
  • periode
  • medewerker
  • categorie per periode (voor een geselecteerd project)
 • Kilometers per:
  • klant
  • project
  • periode

Boekhouden in Excel 8.0 met 12 nieuwe rapportages

3. Facturen afboeken via het memoboek

Een veel gehoorde wens was het afboeken van verkoop- en inkoopfacturen via het memoriaalboek. Ook dit is nu mogelijk. Het werkt net zo als bij de bankboeken.Facturen afboeken via het memoriaalboek

4. Voorafgaande journaalposten boeken

Voor de boekhouders en accountants onder ons… Verwerk nu de voorafgaande journaalposten in een apart dagboek. De cijfers tellen niet mee in de maandrapporten, maar wel in de saldibalans, balans en winst- en verliesrekening.Voorafgaande journaalposten (vjp) boeken

5. Sneller inkoopfacturen vastleggen

Het selecteren van grootboekrekening is het meest lastig en tijdverslindende deel van het inboeken van inkoopfacturen. We helpen je nu een handje op 2 manieren:

 • Koppel een grootboekrekening aan een leverancier, zodat die automatisch verschijnt (in de blauwe kolom) zodra je een leverancier kiest. Uiteraard kun je altijd nog een andere grootboekrekening kiezen.
 • Ook het btw-tarief hoef je niet meer te selecteren, want die is gekoppeld aan het rekeningschema. Ook hier kun je van afwijken.
Inkoopboek met automatische grootboekrekening

Andere wijzigingen?

Alle andere wijzigingen lees je bij Versiebeheer.

DEMONSTRATIE EXCEL WORKX UPDATE TOOL

Bekijk in deze video hoe je jouw gegevens razendsnel en geheel automatisch overzet in de nieuwste versie van Boekhouden in Excel.

VEEL GESTELDE VRAGEN

Moet ik opnieuw betalen voor deze update?

Nee, alle updates van Boekhouden in Excel zijn gratis zolang je een geldige licentie hebt.

Hoe moet ik de nieuwe versie downloaden?

Vanaf nu kun je Boekhouden in Excel 8.0 downloaden via het ledengedeelte van de website of bij jouw downloads in je account. Als je meer dan het standaard aantal regels denkt nodig te hebben, download dan de extra grote variant (met dubbel aantal regels).

Ik heb al een activatiecode voor 2022, moet ik nu een nieuwe activatiecode aanvragen voor versie 8.0?

Nee, je kunt gewoon je oude activatiecode van 2022 gebruiken. Je hoeft dus geen nieuwe activatiecode aan te vragen voor 2022 als je dat al had gedaan.

En mijn maatwerk dan?

Maatwerk wat je in het verleden hebt laten doen, wordt niet automatisch overgenomen. Dit moet je wederom aanvragen en afrekenen of je kunt jouw oude versie blijven gebruiken.

Hoe neem ik versie 8.0 in gebruik?

De meeste mensen stappen per 1/1 over op een nieuwe versie, omdat je dan alleen de vaste gegevens hoeft over te nemen: klanten, leveranciers, producten & diensten, projecten, instellingen en eventueel jouw aangepaste rekeningschema. Maar dankzij de gratis ExcelWorkx Update Tool kun je nu altijd tussendoor overstappen.

Hoe zet ik mijn gegevens over?

Heel makkelijk. Gebruik de nieuwe gratis ExcelWorkx Update Tool. Selecteer je oude bestand met gegevens, selecteer je nieuwe lege template en druk op de kopieerknop.

Ben je eigenwijs en wil je desondanks toch handmatig je gegevens overzetten (of gebruik je een Mac)? Selecteer de gegevens van de witte cellen in een tabblad, bijvoorbeeld de cellen D10 t/m W23 van het tabblad Klanten, rechtermuisklik, kies Kopiëren (of ctrl-C), ga naar cel D10 van het tabblad Klanten in versie 8.0, rechtsklik en HEEL BELANGRIJK! Kies Plakken speciaal, Waarden. Doe dit voor alle groepen van witte cellen per tabblad.

Kunnen jullie dit voor me doen?

Voor een kleine vergoeding van € 50 zetten wij jouw administratie over in de nieuwste versie. We zetten dan ook de door jou aangepaste factuursjabloon over. Bestel dan dit maatwerk.

VERZOEK/IDEEËN?

Kun je deze update waarderen of heb je nog ideeën? Laat s.v.p. hieronder weten wat je ervan vindt. Dat vinden we erg leuk om te lezen en zullen er ook op antwoorden.

2 gedachten over “[UPDATE] Boekhouden in Excel 8.0 met vaste activa en 12 nieuwe rapportages”

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1855 reviews.