Vroeg of laat krijg je er mee te maken. Je klant betaalt niet. Je hebt in ieder geval dan recht op BTW teruggaaf van de fiscus. Hoe doe je dat?
Een klant die zijn rekeningen niet (geheel) betaalt wordt ook wel een dubieuze debiteur genoemd. Na meerdere aanmaningen te hebben gestuurd weet je zeker dat hij jouw rekening nooit meer (in zijn geheel) gaat betalen. Dit is vervelend. Als je een factuur stuurt moet je immers direct de BTW aangeven en betalen aan de fiscus. Een schrale troost is dat de BTW die je inmiddels hebt afgedragen kunt terugvragen bij de fiscus.
Verzoek BTW teruggaaf indienen
Je kunt de btw terugvragen zodra het zeker is dat jouw klant de factuur niet (geheel) zal betalen. Je stuurt dan een brief naar jouw belastingkantoor. Dit doe je binnen een maand na het tijdvak waarin duidelijk is dat jouw factuur niet meer betaald zal worden. Met het verzoek stuur je gegevens mee waaruit blijkt dat de afnemer niet heeft betaald en niet zal betalen. In jouw verzoek noteer je in ieder geval de volgende gegevens:
- Naam en adres van de klant
- Factuurnummer en -datum van de betreffende factuur
- Het niet-betaalde factuurbedrag
- Het BTW-bedrag dat je terugvraagt
Als deze gegevens op de factuur staan, kun je ook een kopie van de factuur meesturen.
Meer info over de verzoek tot teruggaaf vanwege oninbare vorderingen vind je hier.
Verrekenen is niet toegestaan
Het zou praktisch zijn als je de BTW zou kunnen verrekenen in de eerstvolgende BTW-aangifte door middel van een creditnota. Dit is echter niet toegestaan, omdat jouw klant de factuur in aftrek heeft gebracht op het moment dat hij de factuur ontving. De teruggaaf vanwege (deels) oninbare vorderingen wordt in een afzonderlijke beschikking vastgesteld.
Voor de fiscus is dit namelijk een signaal om op haar beurt bij jouw klant te kijken of hij de niet-betaalde BTW ook netjes terugbetaalt aan de fiscus.
Voorbeeldbrief verzoek tot BTW teruggaaf vanwege oninbare vorderingen
[ilink url=”http://boekhoudeninexcel.s3.amazonaws.com/Verzoek_tot_teruggaaf_vanwege_oninbare_vorderingen.zip” style=”download”]Download hier een voorbeeldbrief Verzoek tot BTW teruggaaf vanwege oninbare vorderingen[/ilink]
Bijlagen die je mee kunt sturen
- Factuur
- Aanmaningen
- Correspondentie van incassoburo/deurwaarder
- Emails