Onderstaande cheat sheet voor Boekhouden in Excel hebben we vanaf vandaag toegevoegd ter ondersteuning van onze klanten. Uit onderzoek blijkt dat het kiezen van de juiste grootboekrekening de grootste uitdaging blijft voor ondernemers die logischerwijs geen boekhouder zijn.
Deze cheat sheet gebruik je als beslisboom om de juiste grootboekrekening te kiezen. Zeker 90% van alle boekingen die je doet kun je met deze cheat sheet ‘oplossen’. De rest vind je terug in de Snelgids Veel voorkomende boekingen of de Handleiding.
Werking cheat sheet
De cheat sheet werkt heel simpel:
[ordered_list style=”decimal”]- Aan alle boekingen ligt een document ten grondslag, bepaal welke dat is. Bijvoorbeeld een inkoopfactuur of verkoopfactuur.
- Bepaal in welk dagboek je het document moet registreren, bijvoorbeeld het verkoopboek.
- Stel vast met welk soort boeking je te maken hebt.
- Kies de bijbehorende grootboekrekening of maak een keuze uit de beschikbare rekeningen conform de codering.
- Lees even de bijbehorende opmerking voor extra informatie.
Het grootboekrekeningschema is opgesteld volgens algemeen geldende codering. In de 4e kolom zie je het grootboekrekeningnummer staan. Alle rekeningnummers die beginnen met een 0 t/m 3 hebben betrekking op de Balans. Alle rekeningen met een 4 of hoger zijn voor de Winst- en verliesrekening. Het is handig om te weten welke logica er achter zit:
0 = Balans: Vaste activa, eigen vermogen en langlopende schulden
1 = Balans: Liquide middelen, vorderingen en kortlopende schulden
2 = Balans: Tussenrekeningen
3 = Balans: Voorraden
4 = W&V: Indirecte kosten, zoals drukwerk, vakliteratuur, autokosten
5 = W&V: Kostenplaatsen, bestemd voor fabrieksboekhouding
6 = W&V: Kostendragers, bestemd voor fabrieksboekhouding
7 = W&V: Directe kosten (kosten direct gerelateerd aan het maken van omzet, zoals kostprijs verkopen, inhuur derden)
8 = W&V: Opbrengsten/omzet
9 = W&V: Financiële en bijzondere baten en lasten
Het grootboek rekeningschema in Boekhouden in Excel is volledig naar eigen wensen aan te passen. Het is raadzaam om bovenstaande indeling/logica in acht te nemen als je een nieuwe grootboekrekening toevoegt.
Vanaf nu is de cheat sheet te downloaden in het ledengedeelte van de website.
Hoi Stepahn,
Handige sheet, maar even een klein puntje. Ik kan me eigenlijk niet goed voorstellen wat voor document eraan te grondslag ligt voor een memoriaal boeking.
Maar als je een memoriaal boeking erbij zet, dan zou ik ook erbij zetten dat de voorraad memoriaal periodiek geboekt dient te worden.
Succes verder.
Beste Toine,
Dank voor je reactie. Er zijn veel mogelijkheden, zoals: leasecontracten, voorraadtellingen, lening contracten, afschrijvingsstaten, aandelen uitgifte, kilometervergoedingen, verzekeringspapieren, salarisstroken etc.
Daarom verwijzen v.w.b. het memoriaalboek naar de Snelgids en de Handleiding.
Gr. Stephan