Abonnement met toestel of SIM only met los toestel?

Ieder jaar of iedere 2 jaar heb je weer de keuze om je telefoonabonnement te verlengen. Wat doe je?

Je hebt over het algemeen drie keuzes:

[ordered_list style=”decimal”]
  1. Niet verlengen en het abonnement bij je huidige provider blijven doorbetalen
  2. Verlengen of overstappen naar een andere provider en een nieuw abonnement met toestel nemen
  3. Verlengen of overstappen naar een andere provider en een SIM only abonnement nemen met losse aanschaf van een toestel
[/ordered_list]

1. Niet verlengen en bij je huidige provider blijven

Het is niet verstandig om je abonnement door te blijven betalen, omdat je 12 of 24 maanden geleden een hogere abonnementsprijs accepteerde (ten opzichte van een SIM only abonnement) ter ‘financiering’ van je telefoon. Als je de flexibiliteit om binnen 1 maand van provider te veranderen prettig vindt is deze keuze misschien te verantwoorden.

2. Abonnement met toestel

Voor de nieuwe en duurdere toestellen, zoals de iPhone 5S die je online niet veel goedkoper kunt vinden, is het vaak een goede keuze om een abonnement met toestel te nemen. Alleen providers kunnen je vaak net die extra korting op dit nieuwste model geven.

3. SIM only abonnement met los toestel

Veel (al wat oudere) toestellen zijn behoorlijk in prijs gedaald, daarom loont het om een SIM only abonnement te nemen en het toestel zelf los aan te schaffen. Via website zoals Tweakers, Kieskeurig en Hardware.Info zoek je snel de prijzen op voor losse toestellen.

Vergelijkingmodel

Voor jouw gemak heb ik een vergelijkingsmodel gemaakt, waarbij de totale kosten over de contractsperiode (over het algemeen 12 of 24 maanden) worden uitgerekend. Dit vergelijkingsmodel is vanaf nu onderdeel van de Ondernemen Toolkit.

Onderstaand voorbeeld laat zien dat een abonnement met toestel €220 goedkoper is over 24 maanden.

Abonnement met toestel is goedkoper

In dit voorbeeld zie je dat het snel loont om alleen een SIM only abonnement te nemen en zelf een los toestel te kopen. Veel oudere toestellen kun je online met grote korting kopen.

Abonnement met toestel is duurder

Conclusie

Als je wat meer vergelijkingen maakt, dan wordt duidelijk dat het over algemeen niet loont om een toestel bij een abonnement af te nemen. Alleen bij de allernieuwste (wat duurdere) modellen is het interessant om dit juist wel te doen. Ik nodig je uit om zelf de vergelijking te maken.

Hieronder kun je de vergelijkingssheet bestellen als onderdeel van de Ondernemen Toolkit.

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1854 reviews.