Financieel plan opstellen?

Een businessplan beschrijft wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat bereiken. Het is vervolgens tijd om het cijfermatig te onderbouwen met een financieel plan (je budget of begroting). Daarmee toets je of je plannen daadwerkelijk haalbaar zijn. Een financieel plan beantwoordt vragen zoals: Zijn mijn plannen winstgevend genoeg? Hoeveel geld heb ik nodig om te starten? Houd ik iedere maand voldoende geld over? Hoe ga ik mijn plannen financieren? Hoeveel geld heb ik nodig om van te leven? Hoe bereken ik mijn uurtarief?

Een goed financieel plan vertelt je of je plannen haalbaar zijn. Zonder inzicht in de prestaties van je onderneming kun je onmogelijk intelligente financiële beslissingen nemen voor je bedrijf.

Blijf even doorlezen, want we introduceren iets nieuws…

Waarom een financieel plan opstellen?

Meer dan de helft van alle kleine ondernemingen met minder dan vijf werknemers stelt nooit een budget op. Deze ondernemingen komen met allerlei excuses, zoals: ‘Ik kan mijn omzet niet voorspellen’ en ‘Het kost te veel tijd’. Bedrijven die al wat langer meedraaien, begrijpen het belang van plannen en meten wel. Zonder een goed begrip van de geleverde prestaties is het bijna onmogelijk om intelligente financiële beslissingen te nemen voor je bedrijf. Het maandelijkse budgetrapport is het meest basale managementrapport. Het toont de ontwikkeling van de omzet en kosten ten opzichte van het budget (meer hierover lees je in paragraaf 15.4 van mijn boek “Het grote geldboek voor de kleine ondernemer“).

Een begroting stel je op om de financiële haalbaarheid van je plan te toetsen. Het is niet slim om een onderneming te starten die onvoldoende winstgevend kan te zijn. Misschien ben je na het opstellen van je financieel plan wel een droom armer, maar je hebt jezelf ook een hoop narigheid bespaard. Je hebt nog altijd de kans om te starten als ondernemer als je een beter idee krijgt.

Een begroting koppelt de middelen aan de doelstellingen en strategieën. Het businessplan helpt bij het bepalen van de benodigde investeringen en de kosten. De begroting helpt bij het plannen ervan.

Met een goed financieel plan ben je in staat om je handelingen te monitoren en de prestaties van je onderneming te beoordelen en verbeteren. De ontwikkeling van de opbrengsten, kosten en geldmiddelen kun je scherper in de gaten houden door de begroting te vergelijken met de realisatie. Op die manier kun je tijdig ingrijpen, bijvoorbeeld door je verkoopinspanningen te verhogen of je hand op de knip te houden.

Tot slot is het financieel plan een uitstekend communicatiemiddel. Je kunt alle betrokkenen in financiële bewoordingen informeren over je plannen en strategieën. Om die redenen wil je een financieel plan opstellen.

Waar bestaat een financieel plan uit?

Het financieel plan opstellen leidt tot een vijftal overzichten die de vragen uit onderstaande tabel beantwoorden.

Overzicht Vragen
Investeringsbegroting Hoeveel geld heb ik nodig om mijn bedrijf te runnen en/of te starten?
Financieringsplan Hoe ga ik dat betalen?
Exploitatiebegroting Wat zijn de opbrengsten en kosten? Maak ik winst?
Liquiditeitsprognose Wat zijn de inkomsten en uitgaven? Heb ik iedere maand voldoende geld op de bank?
Privébegroting Hoeveel geld heb ik zelf nodig om van te leven?

Enkele tips bij het opstellen van je financieel plan

Een financieel opstellen doe je met beleid, daarom geef ik je enkele tips die je kunnen helpen bij het opstellen van je begroting.

Begroot voorzichtig
Verwacht niet meteen de hoogste opbrengsten. Als voorzichtige, meer reële inschattingen leiden tot voldoende winst, is het veel aannemelijker dat je je plannen ook daadwerkelijk realiseert.

Reken verschillende scenario’s door
Je eerste businessplan/begroting hoeft niet direct het beste plan te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens wat het effect is onder aan de streep als je andere uitgangspunten kiest.

Hoe meer onderbouwing hoe beter
Dit geldt in het bijzonder als je afhankelijk bent van externe financiers. Banken zijn eerder bereid tot het verstrekken van leningen als je jouw begroting kunt onderbouwen met bijvoorbeeld harde toezeggingen van klanten en leveranciers. Heb je al orders binnen? Neem dat dan vooral op in de toelichting.

Begroot exclusief btw
Begroot alle opbrengsten en kosten exclusief btw. Btw speelt alleen een rol bij liquiditeit (de geldstromen). Zorg er wel voor dat je weet welk btw-tarief van toepassing is op de diverse onderdelen van je begroting, zodat je de btw-afdracht beter kunt plannen.

Ga voor winst
Ga voor een plan dat (op termijn) winstgevend is, anders heeft ondernemen geen zin en kun je beter ergens in loondienst gaan. Heb je hoge aanloopkosten? Laat dan met een meerjarenplan zien dat je bedrijf op termijn wel winstgevend wordt.

Focus op cash
Van winst kun je geen rekeningen betalen. Van cash wel. Besteed voldoende aandacht aan de liquiditeitsbegroting. Je wilt er zeker van zijn dat je altijd over voldoende geld op je bankrekening beschikt om de rekeningen te betalen.

Financiële begroting maken in Excel

Volledig geïntegreerd Financieel Plan opstellen in Excel

We hebben al eerder de Financial Planning Toolkit uitgebracht. Met deze set losse budgetsjablonen kun je alle bovenstaande overzichten maken. Er zit echter een groot nadeel aan deze sjablonen: het zijn losse sjablonen. Je bent dan behoorlijk wat tijd kwijt om alles aan elkaar te koppelen of om te zorgen dat alle cijfers kloppen in de diverse sjablonen. Daar is nu verandering in gekomen! Vanaf vandaag introduceren wij Het Financieel Plan. Je kunt nu snel en eenvoudig een goed financieel plan opstellen zonder je zorgen te maken of alle gegevens gelijk zijn in de diverse rapportages. Geen losse werkbladen, maar een volledig geïntegreerd financieel plan.

Met Het Financieel Plan in Excel kun je snel en eenvoudig jouw businessplan cijfermatig onderbouwen.

2 screenshots van het financieel plan in excel 3.0

Jouw Financieel Plan opstellen gaat in enkele simpele stappen:

 1. In het tabblad Instellingen voer je een aantal variabelen in die elders in Het Financieel Plan worden gebruikt, zoals jouw bedrijfsnaam, maar ook het boekjaar, btw-tarieven en werkgeverslasten-percentages.
 2. Vervolgens start je met het vullen van de input-sheets (blauw): verkopen en inkopen, kosten, investeringen en bestaande activa, privé uitgaven en financiering
 3. De rapportages (groen en rood) worden vervolgens automatisch gemaakt.  Je hoeft niks meer ergens over te tikken of te koppelen. Dat is de kracht van dit volledige geïntegreerde sjabloon.

Financieel Plan - overzicht

Dit sjabloon houdt rekening met:

 • Btw-tarieven
 • Betaaltermijnen
 • Wisselende belastingwetgeving
 • Frequentie van de btw-aangifte (maandelijks of per kwartaal)
 • Investeringen en afschrijvingen van bestaande en nieuw aan te schaffen bedrijfsmiddelen
 • Omzetten en ontvangsten
 • Inkopen, kostprijs verkopen en uitgaven
 • Meerdere product(groepen) en diensten
 • Meerdere kostengroepen en -soorten
 • Inkomstenbelasting (eenmanszaak/vof) of vennootschapsbelasting (bv)
 • Privé in te brengen bedrijfsmiddelen
 • Jouw persoonlijke budget
 • Financieringen, leningen en aflossingen

Praktische handleiding

De uitgebreide handleiding (45 pagina’s) helpt je met de theorie en vele praktijkvoorbeelden. We laten exact zien hoe het moet en waar je rekening mee moet houden.

Handleiding Financieel Plan in Excel

Introductieaanbieding

Koop het Financieel Plan nu nog met korting. Dit geweldige product is tijdelijk nog met korting te koop. Dit sjabloon bespaart je ontzettend veel tijd en gepuzzel. Neem dus geen enkel risico en koop dit sjabloon. Je kunt dan eenvoudig en snel jouw financieel plan opstellen.

Download Financieel Plan in Excel >

Bonussen: 15 extra sjablonen

Je krijg 15 extra sjablonen uit de ZZP en Ondernemen Toolkit (t.w.v. €50), waarmee je o.a.:

 • jouw uurtarief kunt berekenen
 • het aantal declarabele uren uitrekent
 • jouw vaste activa en afschrijving kunt beheren
 • verkoopprijzen, inkoopprijzen en marges incl./excl. btw calculeert
 • jouw businessplan op 1 A4 maakt

Extra bonus

Als extra bonus ontvang je ook de Financial Planning Toolkit (t.w.v. €37) geheel gratis (dit zijn 7 losse rekenbladen voor het opstellen van je begroting). Dit kan soms net wat handiger zijn om snel een eerste inschatting te maken.

Download Financieel Plan in Excel >

2 gedachten over “Financieel plan opstellen?”

 1. Graag wil ik gebruik maken van de

  Introductieaanbieding!

  In de maand mei kun je dit geweldige product kopen voor slechts €27. Dit sjabloon bespaart je ontzettend veel tijd en gepuzzel. Neem dus geen enkel risico en koop dit sjabloon. Je kunt dan eenvoudig en snel jouw financieel plan opstellen.

  Dit product is via de webshop alleen voor de standaardprijs bestellen.

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1854 reviews.