Wat is de grootste frustratie van de administratie?

Wij hebben een onderzoek gedaan naar de grootste frustraties, angsten én wensen bij ondernemers ten aanzien van hun administratie en financiën. Onderstaand artikel is gebaseerd op de antwoorden van 328 respondenten.

Grootste frustraties bij administratie en financiën

Boekhouden is kostbaar

De twee grootste frustraties bij ondernemers ten aanzien van hun administratie en financiën hebben te maken met geld. Bijna de helft van de ruim 300 respondenten vindt dat het uitbesteden van de administratie een kostbare aangelegenheid is. Hiervoor wordt al gauw €1.000 tot €2.000 per jaar voor betaald. Uit een eerdere enquête die wij hielden onder gebruikers van Boekhouden in Excel bleek dat 51% minimaal €1.000 per jaar betaalt voor het uitbesteden van (delen van) de administratie. Ik vermoed dat deze bedragen nog veel hoger liggen bij ondernemers die niet delen van hun administratie zelf doen, zoals gebruikers van Boekhouden in Excel. Maar liefst 90% wil besparen op deze kostenpost.

Wat zijn de jaarlijkse kosten voor accountant of boekhouder?

Boekhoudsoftware is vaak duur en ingewikkeld

Er zijn tientallen, zo niet honderden boekhoudpakketten te verkrijgen in Nederland. Op de site van Boekhoudsoftware-vergelijken staan 42 boekhoudpakketten in 97 verschillende varianten. Een grote frustratie bij de respondenten is dat de software te ingewikkeld is. De software is niet intuïtief genoeg. Er moeten te veel handelingen verricht worden voor het registreren van transacties, zoals het maken van facturen of inboeken van bonnetjes. Ondernemers haken dan al gauw af. Het credo van Boekhouden in Excel luidt dan ook: “Kun je tabellen vullen? Dan kun je boekhouden!”. Zo wordt boekhouden weer simpel.

Tijdgebrek noopt tot uitbesteden

Een andere grote frustratie bij de respondenten is tijdgebrek. Tijdgebrek is geen probleem als je voldoende omzet en winst maakt om jouw boekhouding uit te besteden. Je kunt je dan beter bezig houden met activiteiten in jouw onderneming die geld opleveren. Bevind jij je niet in die luxe positie? Dan is tijdgebrek een veel gehoorde ‘klacht’. Kennis en kunde van boekhouden is 1 ding. Als je zorgt dat je regelmatig je administratie doet (bijvoorbeeld 1x per week een half uurtje) dan voorkom je de frustratie van de grote achterstallige papierberg die nog verwerkt moet worden. Maak er een gewoonte van om alle facturen, bonnetjes, dagafschriften etc. direct in een ordner te op bergen. Bewaar de ordner dus dicht bij je brievenbus. Het is dan een kwestie van, post openen en de documenten direct opbergen in die ordner. Als je dan dat half uurtje vindt ’s avonds, dan hoef je niet eerst al dat papier te ordenen. Waar denk je dat jouw boekhouder het meeste tijd mee kwijt is als je hem die beroemde schoenendoos geeft?

Waar zijn ondernemers bang voor als ze nu niks doen?

Er zit een vrij logisch denkpatroon achter de grootste angsten van een ondernemer als het op hun boekhouding en financiën aankomt.

40% van de respondenten vreest het gebrek aan inzicht in hun financiën, waardoor ze mogelijk te maken krijgen met onverwachte belastingschulden (34%). Als je te afhankelijk bent van jouw accountant of boekhouder (30%) met bijbehorende hoge rekeningen (24%) moet je langer wachten totdat je beschikt over cruciale informatie. Hierdoor loop je het risico dat je niet meer op tijd kunt bijsturen en kom je in geldproblemen (13%).

Wat zijn de grootste angsten van ondernemers ten aanzien van hun administratie en financiën?

Wat willen ondernemers graag kunnen of bereiken?

Maar liefst 60% van de respondenten geeft aan dat ze het liefst zelf hun boekhouding willen doen. Het zelf kunnen verzorgen van zowel de aangifte inkomstenbelasting als de aangifte omzetbelasting volgt op gepaste afstand. Dit zijn de drie activiteiten die het meeste geld kosten. Het kunnen lezen en begrijpen van financiële rapportages en kengetallen zijn activiteiten die meer inzicht opleveren.

Wie niet kan rekenen, gaat failliet!

Opvallend is dat er minder behoefte is aan het leren opstellen van een business plan en een budget, terwijl ondeskundig ondernemerschap (gebrek aan visie) hoofdoorzaak nummer 1 is van een faillissement. Het opstellen en meten van je business plan is een must om te overleven.

Ondernemers nemen hierin dus veel te grote risico’s. Volgens het Controllersmagazine gaat maar liefst 68,5% van de (vooral startende) ondernemers failliet door een onrealistisch financieel plan bij de oprichting.

Wat zijn de grootste wensen van ondernemers ten aanzien van hun administratie en financiën?

Waartoe zijn ondernemers bereid om die resultaten te bereiken?

Een groot deel van de respondenten is wel degelijk op zoek naar een manier waarop ze hun kennis op het gebied van financiën en administratie kunnen vergroten. Het volgen van een betaalbare training (live of via webinar) heeft de voorkeur. Het liefst heeft men dan ook een praktisch naslagwerk in de vorm van een (e)book met templates. Woorden als ‘simpel’ en ‘Jip en Janneke’ komen veel terug in de antwoorden.

Simpel stap-voor-stap programma

We danken iedereen die heeft gereageerd op onze oproep. De resultaten hebben ons gesterkt in ons voornemen om een simpel stap-voor-stap programma voor ondernemers te ontwikkelen, waardoor zij in staat zijn om zelf hun boekhouding en financiën te doen en te begrijpen.

Wat zijn jou grootste frustraties? Laat het s.v.p. hieronder weten.

3 gedachten over “Wat is de grootste frustratie van de administratie?”

 1. Leuk onderzoek. Wat me verbaast is dat zoveel mensen als grootste angst gebrek aan inzicht hebben en onverwachte schulden hebben. Dan zou je verwachten dat ze tijd en geld zouden investeren. Dat levert echter de grootste frustraties op.

  Een goed ingerichte boekhouding met een goede template of software verdient zichzelf in no-time terug. Hetzelfde geldt denk ik voor een boekhouder die je helpt met je aangifte. Je kan het wel zelf willen maar zonder voorkennis kan het een lastige en tijdrovende klus zijn om je in te lezen en alles zo optimaal mogelijk in te vullen. je zou zeggen dat je als ondernemer je uren beter kan besteden aan ondernemen en meer omzet in je bedrijf brengen (in tegenstelling tot het verminderen van kosten door er zelf tijd in te steken).

  Beantwoorden
  • Beste Erik,
   Het is zaak om als ondernemer vinger aan de pols te houden. Dat je altijd weet hoe je er financieel voor staat.
   Veel ondernemers hebben simpelweg niet de middelen om duizenden euro’s aan een accountant uit te geven.
   Los van het feit dat niet alle accountants/boekhouders even heldere informatie opleveren, waar je als ondernemer wat mee kunt.
   En ja, het is altijd beter en slimmer om te focussen op het genereren van omzet.
   En als je wat tijd over hebt, kun je prima tussendoor even je administratie bijwerken.

   Beantwoorden
 2. Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over de frustraties omtrent administratie! Ik merk zelf dat ik het vooral erg saai vind en daardoor belangrijke stof niet onthoud. Ook denk ik er aan om een accountant in te schakelen. Ik ga de mogelijkheden onderzoeken!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1840 reviews.