Maak een professionele Excel business case in 7 stappen

Tegenwoordig krijg je geen toestemming meer om veel geld uit te geven zonder dat je een economisch rendement kan aantonen. Niet-financiële professionals worden zo gedwongen om zich het mysterieuze cashflow modeling eigen te maken, met termen als break-even, terugverdientijd, interne rekenrente en netto contante waarde van kasstromen. In veel bedrijven is dat slechts toebedeeld aan de financiële experts.

Stel, je overweegt om een nieuwe machine van € 100.000 aan te schaffen. Je bent enthousiast over het boosten van de klanttevredenheid en -loyaliteit door het verkleinen van de doorlooptijd van orders van 8 naar 4 uur. Hoe krijg je jouw project goedgekeurd, helemaal wanneer de onderneming krap bij kas zit? Je moet hiervoor aantonen dat onder aan de streep meer geld overblijft. Dit doe je met cashflow modeling.

Excel business case

In 7 stappen naar een goede Excel business case

Hiervoor volgen de zeven stappen van cashflow modeling:

 1. Identificeer alle kosten van de nieuwe aankoop of zakelijke kans. Houd rekening met zowel de initiële uitgave als de toekomstige uitgaven.
 2. Schat in hoeveel extra cash de voorgestelde investering oplevert. Deze opbrengsten komen van meer klanten en hogere opbrengsten per klant. Vergeet niet de bijkomende kosten mee te nemen.
 3. Identificeer de te behalen kostenbesparingen. Sommige liggen voor de hand, terwijl andere meer subtiel en moeilijker te kwantificeren zijn. Denk bijvoorbeeld aan efficiëntere processen, waarbij minder mensen, tijd of processtappen nodig zijn.
 4. Zet de te verwachten uitgaven en inkomsten uit in de tijd. Wanneer doen uitgaven zich voor? In welke stappen? Wanneer verwacht je te profiteren van de voordelen (extra omzet of kostenbesparingen)?
 5. Gebruik gevoeligheidsanalyses om je aannames te testen. Is de investering nog steeds de moeite waard als de opbrengsten met 10% tegenvallen of als een bepaalde kostenbesparing niet wordt gehaald? Bedenk verschillende scenario’s en reken ze door.
 6. Maak een inschatting van de niet-kwantificeerbare opbrengsten en kosten. Denk hierbij aan ethische, psychologische, marketing-, milieu- proces- of imago-gerelateerde zaken.
 7. Focus je pitch op de mensen van financiën op de euro’s. Beschrijf je voorstel in de taal die zij spreken. Leg uit met cashflow modeling hoe jouw project geld oplevert en verveel ze niet met het verhogen van de klanttevredenheid of kwaliteitsverbeteringen.

Als je de eerste vier stappen hebt afgerond, dan ben je klaar om de volgende analysetools te gebruiken: rendement op investering, de terugverdientijd, netto contante waarde en interne rekenrente en break-evenanalyse. Hiermee beoordeel je of een investering de moeite waard is of niet.

Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten

In mijn boek ‘Financiën voor managers ondernemers in 60 minuten‘ leg ik deze termen uitgebreid uit.

Je vindt er nog 5 andere onmisbare financiële vaardigheden in uitgelegd.

 1. Stuur op de drie belangrijkste financiële rapportages
 2. Meet de financiële gezondheid van je onderneming
 3. Stel een begroting op.
 4. Draai aan de knoppen
 5. Monitor prestaties

https://www.financienvoormanagers.nl

Zelf een Excel business case maken?

Je kunt natuurlijk zelf beginnen met het bouwen van een Excel business case. Maar het is slimmer en sneller om een Excel-template aan te schaffen dat is gebouwd door een finance professional met meer dan 25 jaar (corporate) finance ervaring. Je bespaart hiermee zeeën van tijd die je kunt besteden aan de uitwerking, onderbouwing en analyse van je business case.

Belangrijkste voordelen

 • Niet meer zelf bouwen, maar ga direct aan de slag met je analyse.
 • Simpele invoer van gegevens. Je hoeft alleen maar de blauwe cellen te vullen.
 • Direct inzicht door de management samenvatting op 1 A4.
 • Heldere conclusies in getallen en woorden, zodat er geen misverstand bestaat over de uitkomsten.
 • Snel verschillende scenario’s doorrekenen, dankzij ingebouwde gevoeligheidsanalyse
 • Alle documenten zijn printklaar. Je rapporten worden keurig op papier afgedrukt.

Download nu de Excel business case voor professionals

Maak een professionale Excel business case en krijg jouw investeringsvoorstel wél goedgekeurd. Vier modellen voor: 4, 5, 10 en 15 jaar.

Download Excel business case

 

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1858 reviews.