Wettelijke rente berekenen

Jan Nico van Oosten van de website Boekhoudsoftware vergelijken heeft mij benaderd toen hij een artikel schreef over wettelijke rente. In zijn artikel legt hij uit wat wettelijke rente is, welke soorten er zijn en hoe boekhoudsoftware er mee om gaat. Hij vroeg in hoeverre Boekhouden in Excel hier mee dealt. Vragen zoals:

  • Worden te laat betaalde facturen bijgehouden?
  • (Hoe) krijgt de gebruiker een melding van een te laat betaalde factuur?
  • Wordt de wettelijke rente in Boekhouden in Excel berekend?
  • Wordt rekening gehouden met de diverse soorten: handelsrente, consumentenrente en/of contractuele rente?

Zijn artikel en vragen brachten me aan het denken over Boekhouden in Excel. Tot op heden houdt Boekhouden in Excel via Factuurbewaking bij binnen hoeveel dagen een factuur betaald is, maar ook hoeveel dagen een factuur openstaat. De (wettelijke) rente wordt echter nog niet berekend in versie 2.1. In de eerstvolgende update wordt ook het berekenen van de (wettelijke) rente ingebouwd. Je ziet dan in één oogopslag of een factuur al te lang openstaat (met kleur) en wat de rente is die in rekening gebracht kan worden. Bij de herinnering/sommatie wordt dit dan ook  (optioneel) opgenomen.

Voorbeeld Wettelijke rente berekenen

Bereken de wettelijke rente

Daarnaast heb ik een spreadsheet gemaakt die deze (wettelijke/contractuele) rente voor je berekent. Het spreadsheet Wettelijke rente heb ik toegevoegd aan de Ondernemen Toolkit en is vanaf nu ook te downloaden (als los bestand) via het ledengedeelte op de Premium-pagina.

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1791 reviews.