7 voordelen van Boekhouden in Excel

Veel starters en andere mkb’ers doen hun boekhouding in Excel. Begrijpelijk, want Excel is een ideale tool. Excel geeft je ultieme flexibiliteit en veel functionaliteiten die niet terugvindt in een (online) boekhoudpakket. Je houdt kinderlijk eenvoudig gegevens bij en je maakt er de mooiste rapportages mee. De vraag is: zijn deze ondernemers nu slim bezig? Dat hangt ervan af, want ga je zelf iets in elkaar knutselen, of kies je voor een template die zich al meer dan 10 jaar in de praktijk bewijst?

In dit blogartikel geven we je zeven redenen waarom het slimmer is om te kiezen voor een template die door een ervaren professional is gebouwd, zoals Boekhouden in Excel. Zo houd je als ondernemer meer tijd over, maak je minder fouten en krijg je meer inzicht in de financiën van je onderneming.

Download gratis brochure “7 voordelen van Boekhouden in Excel”

Download deze gratis brochure met de 7 voordelen van Boekhouden in Excel.

Brochure 7 voordelen van Boekhouden in Excel

1. Excel bespaart tijd

Excel bespaart tijd

Het grootste nadeel van (online) boekhoud­programma’s is de hoeveel tijd die je er mee kwijt bent om er mee te leren werken. Je bent uren kwijt om de software naar wens in te richten. Rekeningschema’s zijn niet volledig. Bank- en belastingkoppelingen moet je aanbrengen. En het aanpassen van de verkoopfactuur kost erg veel tijd (als dat überhaupt al mogelijk is).

Dan moet je wennen aan de opbouw van het programma en de gebruikersinterface. Je zoekt je soms suf naar allerlei standaard functies.

Het invoeren van gegevens, bijvoorbeeld het registreren van een verkoop, is een helskarwei door de vele pop-up schermen.

Boekhoudsoftware is over het algemeen weinig flexibel. De aanpassings­mogelijkheden zijn beperkt. In Excel kun je werkelijk alles aanpassen. Staat het lettertype je niet aan? Geen probleem. Wil je kleuren op de factuur aanpassen. Zo gepiept.

Met Boekhouden in Excel ben je razendsnel aan de slag. Het is kant-en-klaar. Gegevens invoeren is zo simpel als het vullen van een tabel. En wie kan dat niet?

2. Werken met Excel is simpeler dan je denkt

Werken met Excel is simpeler dan je denkt

Men roept vaak dat je veel kennis van Excel moet hebben om er goed mee te werken. Dat klopt! Tenminste als je je eigen template gaat bouwen. Als je niet goed weet wat je doet, maak dan gebruik van een sjabloon dat door een professional is gemaakt.

Een goed gebouwd Excel-sjabloon is gebruiks­vriendelijk, controleert of je geen fouten maakt en voorkomt dat je verkeerde gegevens invult.

Met Boekhouden in Excel hoef je alleen de blauwe en witte cellen te vullen in een eenvoudige tabel. Je ziet direct of je iets verkeerd doet, dankzij de ingebouwde integriteitscontroles.

In één overzicht zie je of er ergens fouten zitten, zodat je ze snel kunt opsporen en oplossen.

Je hoeft ook geen uitgebreide kennis van boekhouden te hebben om zonder problemen je administratie te doen. Als je enkele simpele regels kunt volgen, dan kan ook jij prima boekhouden in Excel.

3. Excel maakt geen fouten, mensen wel

Excel maakt geen fouten, mensen wel

Is Excel foutgevoelig omdat gegevens handmatig ingevoerd en verwerkt worden? Misschien, maar dat geldt ook voor boekhoudsoftware. Bij de invoer van gegevens kun je fouten maken, omdat het nu eenmaal mensenwerk is.

Ook bij het verwerken van banktransacties – handmatig of automatisch – zijn veel fouten denkbaar. Ik hoop dat je niet zo dom bent om blind te vertrouwen op de boekingscapaciteiten van de software. Controleer altijd of de software de juiste grootboekrekening selecteert. Een foute keuze kan leiden tot enorme naheffingen.

Denk je dat software geen fouten bevat? Kijk dan voor de lol eens hoeveel bugfixes er zijn van jouw favoriete (online) boekhoudpakket. Ook boekhoudsoftware is geprogrammeerd en getest door mensen.

Een goed ontwikkelde en geteste spreadsheet verschilt wezenlijk niet van software. Zo lang je niet gaat slepen met cellen is Excel net zo foutgevoelig als boekhoudsoftware.

4. Met Excel bespaar je op dure boekhoudsoftware

Met Excel bespaar je op dure boekhoudsoftware

Als je de boekhouding in Excel doet, dan gebruik je software die al op je computer staat. Je betaalt geen dure maand­abonnementen voor modules die je toch niet gebruikt. Een boekhoudpakket met dezelfde functionaliteiten als Boekhouden in Excel kost al gauw honderden euro’s per jaar. Gemiddeld bespaar je met Boekhouden in Excel zo’n duizend euro over vijf jaar!

Is het boekhoudsjabloon gemaakt door een finance en Excel-expert? Dan heb je ook niet te maken met de foutgevoeligheid van Excel. Het sjabloon waarschuwt je altijd op tijd.

Boekhouden in Excel is zo’n sjabloon. Controles worden continu uitgevoerd, je krijgt een melding als je iets verkeerd doet en de balans is altijd in evenwicht.

Je bent dus geen kostbare tijd kwijt aan allerlei zoek- en herstelwerkzaamheden.

5. Je gegevens staan veilig op je eigen computer

Je gegevens staan veilig op je eigen computer

Op het gebied van dataopslag en veiligheid verschillen de risico’s tussen online en offline. Een online boekhouding is niet per definitie veiliger.

Een online boekhouding staat in de cloud. Een Excel-sjabloon ook als je het gratis OneDrive van Microsoft gebruikt. Als er brand uitbreekt of je computer crasht, dan is er dus niks aan de hand.

Bij online-boekhoudsoftware log je in met een gebruikersnaam (vaak je emailadres) en wachtwoord. Het lijkt veilig, maar het internet zit vol met datalekken. Heb je nog nooit een waarschuwing van Google gehad dat je wachtwoord voorkomt in een database gecompromitteerde wachtwoorden en accounts?

Als je gehackt bent dan heeft een kwaad­willende zo maar toegang tot al je financiële gegevens.

Gebruikers van spreadsheets hebben volledige controle over de gegevens die in het bestand staan. Ze kunnen het bestand opslaan waar ze willen en zijn ervan verzekerd dat privacy volledig is gewaarborgd. Ze kiezen zelf met wie ze de gegevens delen.

Wat gebeurt er als de software aanbieder er mee stopt? Blijft je boekhouding dan ook nog 7 jaar bewaard? Iets om in je achterhoofd te houden. Bij controle staat je een fikse boete te wachten als je geen administratie kunt overleggen aan de Belastingdienst.

6. Excel geeft meer inzicht in je cijfers

Excel geeft meer inzicht in je cijfers

Als iemand beweert dat boekhoudpakketten meer inzicht in cijfers geven dan is dat klinkklare onzin. Mijn ervaring is juist het tegenovergestelde. Veel standaard rapporten worden simpelweg niet aangeboden.

Probeer maar eens een lijst te maken met de omzetten van al je klanten per maand. Grote kans dat het niet lukt! Een simpel kasstroom­overzicht is vaak ook al te veel gevraagd. Of een top 10 van je beste klanten, leveranciers en producten? Lukt dat wel? Of een schatting van je winst op basis van de realisatie tot nu toe aangevuld met budget of prognose? Vertelt je boekhoudpakket ook hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen? En wat is de beginbalans voor volgend jaar? Kun je de belastingaangifte zonder problemen invullen met dezelfde rubrieken die de Belastingdienst gebruikt?

Boekhouden in Excel brengt in één oogopslag de belangrijkste gegevens van je onderneming in beeld, dankzij professioneel ontworpen dashboards. Gek genoeg zijn er nog steeds boekhoudpakketten die zich beperken tot de traditionele winst- en verliesrekening, balans of de periode- en kolommenbalans. Grafische ondersteuning is regelmatig ver te zoeken.

Excel is de koning van de rapporten. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het maken. En dan heb je altijd nog die superkrachtige draaitabellen…

7. Met Excel bereken je simpel alle te betalen belastingen

Met Excel bereken je simpel alle te betalen belastingen

Ieder kwartaal moet je btw-aangifte doen. Doe op tijd btw-aangifte en vergeet niet om het bedrag over te maken naar de Belastingdienst. Ben je te laat? Dan kan je een forse boete krijgen.

Heb je een eigen Excel-sheet gemaakt? Dan moet je zelf de juiste gegevens bij elkaar verzamelen uit Excel.

Een goede boekhoud-template, zoals Boekhouden in Excel, berekent niet alleen de btw over je verkochte producten en diensten, maar houdt ook bij hoeveel btw je moet afdragen of terugkrijgt. Alle btw-gegevens worden keurig gepresenteerd in het juiste formaat.

Het versturen van de aangifte moet je nog even zelf doen. Maar dat is kinderlijk eenvoudig. Even inloggen, 3 getalletjes invullen en je bent klaar! Meer is het echt niet. Een fluitje van een cent dus.

Boekhouden in Excel berekent ook hoeveel inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet je moet betalen. Doet jouw boekhoudpakket dat ook? Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent en voorkom je nare verrassingen.

Download deze brochure met de 7 voordelen van Boekhouden in Excel

Wil je alles nog eens rustig nalezen? Download dan deze gratis brochure.

Brochure: 7 voordelen van Boekhouden in Excel

Kies voor Boekhouden in Excel

Ben jij een kleine ondernemer of starter en denk je eraan om je administratie in Excel te doen? Overweeg dan om Boekhouden in Excel te gebruiken. Je geniet dan van bovenstaande voordelen en je ervaart hoe snel en gemakkelijk het werkt. Ontdek de vele mogelijkheden die Boekhouden in Excel biedt. En geniet van de 7 voordelen van Boekhouden in Excel.

Je boekhouding geeft direct inzicht in je financiën en je weet altijd hoeveel belasting je nog moet betalen.

Werk samen met een boekhouder of administratiekantoor. Betaal niet meer voor het verwerken van facturen en bonnetjes, maar doe dat simpel zelf in Excel. Gebruik je boekhouder voor controle en advies. Hij behoedt je voor fouten, die veel geld kunnen kosten. Een goede adviseur is op de hoogte van fiscale regelingen en helpt je bij de groei van je onderneming.

Voor meer informatie of een gratis demo:

www.boekhoudeninexcel.nl/demo

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 1237 reviews.
error: Let op: Deze inhoud is beschermd!!