BTW aangifte van het vierde kwartaal, even opletten…

De BTW aangifte van het vierde kwartaal kan een beetje tricky zijn. Je hebt het hele jaar door al jouw verkoopfacturen en inkoopfacturen verwerkt en netjes de BTW geboekt. Het kan voorkomen dat je nog een factuur tegenkomt die betrekking heeft op een voorgaande aangifteperiode (maand of kwartaal). Als je de factuur registreert met de factuurdatum van die voorgaande periode dan klopt je BTW aangifte van die periode niet meer. Je hebt immers al aangifte gedaan over die periode.

Wil je geen suppletie aangifte doen?

Je wilt het liefst een suppletie aangifte vermijden. Daarom is het handig om bij de BTW aangifte van het vierde kwartaal even op te letten. De BTW-aangiften moeten natuurlijk wel aansluiten bij je administratie.

Handig hulpmiddel voor de BTW aangifte van het vierde kwartaal

Vorig jaar hadden we al een simpele spreadsheet gemaakt hiervoor. Maar deze sheet kon je alleen gebruiken voor de binnenlandse omzet. Een attente klant heeft de sheet voor ons uitgebreid, zodat je dit model nu kunt gebruik voor alle regels op de aangifte. Nog bedankt Roché Boedhoe van Inspirasian!

BTW aangifte van het vierde kwartaal, handig hulpmiddel

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Hoe werkt het?

Je gaat uit van de totalen van de BTW aangifte volgens jouw administratie. Daar trek je de reeds aangegeven bedragen van de drie voorgaande kwartalen vanaf. De spreadsheet rekent dan het verschil uit en dat is dan je BTW aangifte van het vierde kwartaal. Neem dus niet de cijfers over van het vierde kwartaal van de BTW-sheet uit Boekhouden in Excel. Tenzij je natuurlijk het hele jaar alles netjes hebt bijgehouden en hier geen ‘last’ van hebt. Het kan nooit kwaad om het even te checken.

Quote uit de vorige blogpost:

“Je kunt dit principe ook al gedurende het jaar toepassen. Als je bijvoorbeeld de aangifte van het 1e kwartaal al hebt gedaan en in mei ontdek je nog een inkoopfactuur van maart in je la. Vul dan alleen de werkelijke aangifte van het 1e kwartaal in en neem de optelsom van het 1e en 2e kwartaal volgens je administratie en zet die in de totaalkolom. Het saldo wordt uitgerekend achter de totalen bij Aangifte 4e kwartaal. Maar die getallen neem je dan over bij de aangifte voor het 2e kwartaal. Zo sluiten je aangiften weer netjes aan met je administratie op totaalniveau.”

Waar vind je dit handige sheet?

De spreadsheet BTW-aangifte is onderdeel van de Ondernemen Toolkit. Als je een licentie hebt voor de Premium Edition van Boekhouden in Excel (of hoger) dan kun je deze sheet downloaden In het ledengedeelte van de website kun je de Ondernemen Toolkit (opnieuw) downloaden of maak gebruik van de downloadlinks uit je bestelling.

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1809 reviews.