Herstel inkomen ondernemers zet door in 2015

Ook in 2015 zien we een verder herstel van het vrij besteedbaar inkomen van ondernemers.

In dit artikel bespreken we de ontwikkeling van het vrij besteedbaar inkomen van ondernemers over de periode 2007 – 2015. We maken onderscheid tussen een ‘saaie’ ondernemer en ‘actieve’ ondernemer (iemand die gebruik maakt van fiscale regelingen).

De belastingplannen voor 2015 doen de schade van de genomen maatregelen van 2013 verder herstellen. Ondernemers met een bovenmodaal inkomen profiteren het meest. Het modaal inkomen wordt voor 2015 geschat op EUR 35.500 door het CPB. In onderstaande grafieken zien we een verder herstel van het vrij besteedbaar inkomen van de ondernemer. Voor de goed verdienende ondernemer – met 2 tot 2,5x een modale winst uit onderneming van respectievelijk €71.000 en €88.750 – is het herstel beperkt.

Herstel dankzij lagere bijdrage zorgverzekeringswet

Dit herstel is hoofdzakelijk te danken aan de lagere bijdrage zorgverzekeringswet van 5,4% naar 4,85%  en de verhoging van de maximale arbeidskorting van €2.097 naar €2.220. Dit laatste effect geldt alleen voor de lagere inkomens, omdat de arbeidskorting sinds 2014 inkomensafhankelijk is gemaakt. De algemene heffingskorting is met ingang van 2015 ook inkomensafhankelijk gemaakt. Rijkere ondernemers zijn hier dus de dupe van. De dip in 2013 is het direct gevolg van de verhoging van de eerste belastingschijf van 33,1% naar 37% en de verhoging van de bijdrage zorgverzekeringswet van 5,0% naar 5,65%. Die laatste is in 2015 gedaald naar 4,85%. Onderstaande berekeningen hebben betrekking op een ondernemer die: [unordered_list style=”tick”]

 • jonger dan 57 jaar is;
 • geen investeringen doet;
 • geen toevoeging fiscale oudedagsreserve kent;
 • geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft;
 • geen recht heeft op startersaftrek;
 • geen inkomensafhankelijk combinatiekorting heeft en;
 • geen overige inkomsten uit werk en woning heeft (inclusief hypotheekrente aftrek).
[/unordered_list] Het vrij besteedbaar inkomen wordt als volgt gedefinieerd: winst volgens de boekhouding – toevoeging oudedagsreserve – belasting – bijdrage zorgverzekeringswet – investeringen (die heb je immers al uitgegeven).

Analyse besteedbaar inkomen ondernemer 2015 versus 2014

Analyse besteedbaar inkomen ondernemer 2015 versus 2014

Modaal

Besteedbaar inkomen ondernemer met modaal inkomen

 1,5x Modaal

Besteedbaar inkomen ondernemer 1,5x modaal inkomen

2x Modaal

Besteedbaar inkomen ondernemer 2x modaal inkomen

2,5x Modaal

Besteedbaar inkomen ondernemer 2,5x modaal inkomen

Berekeningen

In deze tabel vind je de afzonderlijke berekeningen. Klik op de tabel voor een grotere weergave. Voor alle wijzigingen in de belastingheffing met ingang van 1 januari 2015 verwijzen we naar het eindejaarsbericht van het Ministerie van Financiën.

Ontwikkeling netto besteedbaar inkomen modale ondernemer 2007-2015

Variant met actievere ondernemer

Kijken we naar een andere ondernemer die voldoet aan het volgende profiel, dan zien we eenzelfde beeld. De volgende resultaten hebben betrekking op een ondernemer die: [unordered_list style=”tick”]

 • jonger dan 57 jaar is;
 • jaarlijks investeringen doet van €2.5000;
 • kiest voor maximale toevoeging fiscale oudedagsreserve;
 • een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft €2.000;
 • geen recht heeft op startersaftrek;
 • geen inkomensafhankelijk combinatiekorting heeft en;
 • negatieve overige inkomsten uit werk en woning heeft van €6.000 (bestaande uit de hypotheekrente aftrek).
[/unordered_list] In dit geval is het herstel krachtiger in alle gevallen. De sterke stijging van 2x modaal in 2012 wordt veroorzaakt, doordat in 2012 de zelfstandigenaftrek een vast bedrag is geworden (€7.280) en niet meer afhankelijk is van de winst. Ook de ‘rijke’ ondernemer kent in 2014 een herstel tot ongeveer het niveau van 2011.

Modaal

Besteedbaar inkomen ondernemer 1x modaal inkomen actieve ondernemer

1,5x Modaal

Besteedbaar inkomen ondernemer 1,5x modaal inkomen actieve ondernemer

2x Modaal

Besteedbaar inkomen ondernemer 2x modaal inkomen actieve ondernemer

2,5x Modaal

Besteedbaar inkomen ondernemer 2,5x modaal inkomen actieve ondernemer

Analyse besteedbaar inkomen actieve ondernemer 2015 versus 2014

Zoals je hieronder kunt zien is het herstel met name te ‘danken’ aan de lagere toevoeging oudedagsreserve. Die is in 2015 namelijk sterk verlaagd, waardoor je minder pensioen kunt opbouwen in jouw eigen onderneming. Een koekje van eigen deeg dus. Maar je hebt in 2015 wel meer te besteden. De pensioenopbouw moet immers in het bedrijf blijven en kun je niet aanspreken.

Analyse besteedbaar inkomen ondernemer 2015 versus 2014 actieve ondernemer

Conclusie

Het herstel van het besteedbaar inkomen zet in 2015 door. Een modale ondernemer heeft al gauw 300-500 euro meer te besteden in 2015. Dat is mooi meegenomen. Uit beide situaties blijkt bovenstaande conclusie. Echter, we hebben hier maar 2 situaties doorgerekend. Wil je jouw eigen situatie doorrekenen? Dat kan! Deze sheet is onderdeel van de ZZP Toolkit en is via onderstaande link te bestellen.

Proclaimer

Ik maak deze sheets al jaren met een hoge mate van nauwkeurigheid. Bovenstaande moet dus een redelijk goed beeld geven van de werkelijkheid. Er kan natuurlijk altijd een formulefoutje ergens insluipen. Dus niet boos worden als de werkelijkheid enigszins anders uitpakt 😉

Reageren?

Laat hieronder jouw reactie achter. Ik ben benieuwd wat je er van vindt. [fbshare type=”button_count” width=”120 float=”left”][fblike style=”button_count” float=”left” showfaces=”false” width=”120″ verb=”like” font=”arial” locale=”nl_NL”][twitter style=”horizontal” width=”120″ source=”#boekhoudenexcel” hashtag=”#boekhouden #excel” text=”Doe zelf je boekhouding eenvoudig in Excel!” float=”left” lang=”nl”][google_plusone size=”medium” width=”120″ float=”left” annotation=”bubble” language=”Dutch”]

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1854 reviews.