Aftrekbare kosten in praktische snelgids voor ZZP’ers

Via de helpdesk krijgen we nogal wat vragen over de aftrekbaarheid van kosten en hoe je dat moet verwerken in de boekhouding. Het is soms ook niet makkelijk als je als (startende) ondernemer te maken krijgt met allerlei belastingregels.

Aftrekbare kosten in een praktische snelgids

Daarom hebben we de praktische Snelgids Aftrekbare kosten gemaakt. Deze uitgave helpt je om te bepalen of kosten afgetrokken kunnen worden van de winst en of de btw aftrekbaar is als voorbelasting in de meest voorkomende situaties voor kleine ondernemers. Er zijn veel meer situaties denkbaar, maar in de meeste gevallen heb je dus aan deze gids voldoende.

Per situatie wordt uitgelegd:

  • de mate van aftrekbaarheid van de kosten van de winst;
  • of de btw als voorbelasting in aftrek mag worden genomen en;
  • hoe je de kosten en de btw moet boeken incl. grootboekrekening.

Bepaal dus met welke situatie je te maken hebt en pas vervolgens de instructie toe in jouw boekhouding.

Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Snelgids aftrekbare kosten en btw

Btw op brandstof en onderhoud (deels) aftrekbaar

Veel ondernemers weten niet dat de btw op brandstof en onderhoud van hun privé auto die ze ook zakelijk gebruiken voor het zakelijk deel als voorbelasting aftrekbaar is. Betaal dus altijd de brandstof met jouw zakelijke rekening. Rijd je 15.000 kilometer zakelijk en 5.000 kilometer privé, dan is 15/20e van de btw aftrekbaar. In de snelgids lees je hoe je dit moet boeken.

Parkeerkosten daarentegen zijn niet aftrekbaar, omdat deze kosten worden gedekt door de kilometervergoeding van € 0,19 die je in mindering mag brengen op de winst. Veel ondernemers keren die kilometervergoeding ook daadwerkelijk aan zichzelf uit. Dit is niet nodig. Een simpele boeking in het memoriaalboek zorgt ervoor dat jouw belastbare winst wordt verlaagd.

Lees in de snelgids meer over dit onderwerp…

Zakenlunches en -diners zijn beperkt aftrekbaar, btw is niet aftrekbaar

De kosten voor zakenlunches en -diners zijn voor 80% aftrekbaar (bv: 73,5%) van de winst, omdat er ook een persoonlijk voordeel zit aan deze uitgave. De btw is in zijn geheel niet aftrekbaar als voorbelasting, maar mag je wel opvoeren als kosten. Boek daarom de factuur in zijn geheel in de kosten. Dus het totale bedrag, inclusief fooi en btw op de betreffende kostensoort met 0% btw).

40 belastingtips besparen je geld en ellende

De snelgids Aftrekbare kosten bevat een selectie van 40 belastingtips die je veel geld en ellende besparen als je hier even aandacht aan besteedt.

Niets is vervelender om er later achter te komen dat je nog kosten had kunnen aftrekken van de winst of dat je btw-aangifte foutief is. Herstelwerkzaamheden zijn dan kostbaar.

Aftrekbaarheid van kosten en btw leren kennen

Hoe kom je aan die gids?

De praktische snelgids Aftrekbare kosten is vanaf nu ook te downloaden in het ledengedeelte van de website bij Standard onder Documentatie.

Geen lid van Boekhouden in Excel?

Geen probleem. Je kunt de uitgave vanaf nu ook in de webwinkel bestellen. Een papieren exemplaar sturen we jou toe voor slechts de verzendkosten (mist niet uitverkocht).

Deze snelgids had je waarschijnlijk al veel eerder willen hebben…

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1837 reviews.