Vaste baan of freelancen?

Vaste baan of freelancen beter? Om die vraag te beantwoorden bekijken we het van verschillende kanten. Welke zekerheden heb je? Welke vrijheden heb je? Hoeveel geld houd je netto over iedere maand?

Zekerheden

Een medewerker in een vaste baan heeft de ‘zekerheid’ van een baan. Als je je werk goed doet, krijg je iedere maand keurig netjes je salaris overgemaakt op je bankrekening. Tenminste… als het goed gaat met de organisatie… en er geen grote veranderingen optreden. Denk bijvoorbeeld aan een overname, reorganisatie of veranderende marktomstandigheden. Of je krijgt een nieuwe manager aan wie je jezelf weer moet bewijzen.

Daarnaast profiteert iemand met een (vaste) baan van ons sociale vangnet. Er is hulp als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt.

Een freelancer daarentegen kent niet de zekerheid van de volgende opdracht of nieuwe klant. Hij of zij zal er altijd hard voor moeten werken om die te scoren. De enige zekerheid die hij heeft is dat alle rekening betaald moeten worden.

Vrijheden

Een werknemer moet volgens zijn contract iedere dag op zijn werk verschijnen. Een freelancer werkt wanneer hij wilt. Een werknemer kan op ieder moment zijn baan opzeggen. Een ondernemer kan dat niet. Zijn persoonlijke financiën zijn vaak zo verweven met zijn zakelijke financiën, dat hij wel moet blijven doorploeteren. Ook als de uitdaging van het ondernemen is verdwenen.

Een werknemer hoeft de hulpmiddelen voor zijn werk niet zelf te leveren, zoals een werkplek, computer, telefoon, kantoorartikelen of technische ondersteuning. Een ondernemer moet dat wel. Of moet ik zeggen ‘kan’ dat wel. Hij kan zijn eigen hulpmiddelen selecteren.

Geld

Een werknemer wordt als eerste betaald. Een ondernemer wordt het laatste betaald, als hij überhaupt al wordt betaald.

Een werknemer leent geen geld om zijn baan te behouden. Een ondernemer leent vaak persoonlijk geld om een onderneming te starten of draaiende te houden.

Ik had al eerder gezegd dat een werknemer wordt betaald, ongeacht of het bedrijf succesvol is of niet en ook als hij slecht presteert. Een ondernemer wordt alleen betaald als zijn onderneming consequent geld verdient en hij voortdurend topprestaties levert.

Vaste baan of freelancen? Vergelijk netto maandsalaris

Als je moet kiezen tussen een vaste baan of freelancen, dan wil je ook weten of je er financieel beter van wordt of niet. In dat geval bepalen we of je netto meer overhoudt als werknemer in een vaste baan of als freelancer. We vergelijken het netto maandsalaris in beide situaties met elkaar.

Hiervoor hebben we een praktisch rekenmodel gemaakt.

vaste baan of freelancen

In dit rekenmodel kies je eerst welke situatie van toepassing is: ben je jonger dan de AOW leeftijd of niet.

Bij de werknemer beginnen we bij het brutomaandsalaris, waarover loonheffing wordt betaald. Vervolgens wordt de arbeidskorting hier bij opgeteld. Een werknemer heeft nog recht op vakantiegeld en kan terugvallen op sociale vangnetten.

Bij de freelancer beginnen we met het uurtarief vermenigvuldig met het gemiddeld aantal declarabele uren per maand. Dat is de netto omzet (dus exclusief btw). Een freelancer moet zich daarnaast nog verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Dat trekken we af van de netto omzet. Over het saldo wordt de loonbelasting en de arbeidskorting berekend.

Tot slot vergelijken we de ‘netto lonen’ en krijg je te zien in welke situatie je beter af bent.

vaste baan of freelancen

Zelf het verschil uitrekenen?

Wil je zelf deze berekening maken? Dat kan op 2 manieren.

  1. Ben je eigenaar van de ZZP Toolkit (bijvoorbeeld als je een licentie hebt van de Premium Edition van Boekhouden in Excel)? Dan heb ik goed nieuws voor je, want dit rekenmodel is vandaag gratis aan de ZZP Toolkit toegevoegd. Login en download de nieuwste versie van de ZZP Toolkit.
  2. Bestel dit rekenmodel hier of nog beter… kies voor de ZZP Toolkit. Je krijgt dan niet alleen dit rekenmodel om de salarisvergelijking te maken, maar nog 10 andere rekenmodellen om bijvoorbeeld het netto besteedbaar inkomen uit te rekenen of je uurtarief. Kijk hier wat er is inbegrepen in de ZZP Toolkit.
[button link=”https://www.boekhoudeninexcel.nl/product/losse-excel-modellen/salarisvergelijking/” size=”large” style=”download” bg_color=”#0099cc”]Salarisvergelijking[/button] [button link=”https://www.boekhoudeninexcel.nl/product/business-toolkits/zzp-toolkit/” size=”large” style=”download” bg_color=”#0099cc”]ZZP Toolkit[/button]

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1744 reviews.