Inkomstenprognose berekenen doe je zo

We hebben een handige spreadsheet gemaakt, waarmee je jouw inkomstenprognose per maand bepaalt. Je berekent hiermee in welke maand je inkomsten vallen.

Veel ZZP’ers die op uurbasis werken, factureren aan het einde van de maand of aan het einde van een klus/project en sturen dan een factuur. Als je dergelijke verkopen op rekening hebt, dan is het handig om te weten wanneer je jouw geld mag verwachten. Met deze sheet bereken je in welke maand jouw inkomsten vallen aan de hand van de debiteurentermijn. Als je een debiteurentermijn hebt van 60 dagen (jouw facturen worden gemiddeld na 60 dagen betaald) dan ontvang je pas over twee maanden jouw geld.

De debiteurentermijn is een indicator voor de snelheid waarmee debiteuren betalen, en die bereken je als volgt: saldo handelsdebiteuren (alle openstaande facturen) / jaaromzet (incl. BTW) x 365 dagen. In het Engels spreekt men van “Days Sales Outstanding“. Het moge duidelijk zijn dat je deze debiteurentermijn zo laag mogelijk wilt houden.

De norm ligt in Nederland tussen de 30 en 60 dagen.

Voorbeeld inkomstenprognose

De inkomstenprognose uit onderstaand voorbeeld laat zien dat 77% van de januari-omzet naar verwachting in februari wordt ontvangen en de rest (23%) in maart, respectievelijk €8.433 en €2.567.

Inkomstenprognose

Matrix debiteurentermijn

De sheet bevat tevens een handige matrix debiteurentermijn, kun je de verdeling van de bijbehorende inkomsten over de maanden opzoeken.

Matrix debiteurentermijn

Gratis voor Premium-leden of hoger

Deze inkomstenprognose sheet hebben we vandaag toegevoegd aan de Ondernemen Toolkit. Heb je een licentie van de Premium Edition of hoger dan kun je de Ondernemen Toolkit downloaden in het ledengedeelte van de website onder de knop Premium.

Bestel nu de Ondernemen Toolkit

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1854 reviews.