Voorkom problemen bij prive uitgaven – praktische tips!

De belastingdienst besteedt dit jaar extra aandacht aan de privé uitgaven die ondernemers op de zaak boeken. Lees in dit artikel de gouden tip hoe u problemen zoveel mogelijk voorkomt.

De belastingdienst controleert of de in aftrek gebrachte bedrijfskosten ook werkelijk van de winst aftrekbaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat de regels omtrent de aftrekbaarheid van kosten niet altijd even goed worden toegepast door ondernemers. Dit jaar wordt daarom wat meer aandacht besteed aan de door ondernemers opgegeven kosten. Zijn het wel echt zakelijke kosten en geen privé uitgaven?

Hoe voorkom je problemen met privé uitgaven?

Onderstaand enkele tips hoe je problemen met privé uitgaven voorkomt.

1. Weet welke kosten zakelijk aftrekbaar zijn

Zorg ervoor dat je weet welke kosten aftrekbaar zijn en welke niet. Van de opbrengsten mag je alleen de zakelijke kosten aftrekken. Dit zijn de kosten die je maakt voor de zakelijke belangen van jouw onderneming. Oftewel, de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van jouw onderneming. Alle andere kosten zijn niet aftrekbaar.

Bekijk in deze tabel welk percentage van de kosten je mag aftrekken.

Soort kosten Welk deel van de kosten is aftrekbaar?
Werkruimte thuis 0%, met uitzonderingen
Voedsel, drank, genotmiddelen, representatie, congressen, seminars, studiereizen (inclusief reis- en verblijfskosten), e.d.*1 drempel € 4.400*2
Telefoonabonnement thuis 0%
Zakelijke telefoongesprekken thuis 100%
Algemene literatuur 0%
Vakliteratuur 100%
Werkkleding*3 100%
Kleding (geen werkkleding) 0%
Persoonlijke verzorging 0%
Aktetassen e.d. 100%
Apparatuur en instrumenten die niet tot het ondernemingsvermogen behoren 0%
Verhuiskosten beperkt
Huisvesting buiten de woonplaats beperkt
Geldboeten 0%
Auto van de zaak beperkt
Zakelijke kosten eigen auto beperkt
Vaartuigen voor representatieve doeleinden 0%

2. Houd zakelijke en privé uitgaven goed gescheiden.

prive uitgaven duidelijk vermelden op de factuurBetaal zo min mogelijk privé uitgaven met de zakelijke rekening. Maar nog belangrijker, betaal bij voorkeur geen zakelijke kosten met de privérekening. Noteer op bonnetjes en facturen waarom je die kosten maakte. Bijvoorbeeld: ‘netwerkbijeenkomst ondernemers’, ‘bezoek klant Derksen’, ‘relatiegeschenk jubileum klant De Boer’. Als je een accountant of boekhouder hebt, zorg ervoor dat ook hij of zij weet wat het zakelijk motief was voor deze kosten.

 

Schrijf op de factuur waarom je die kosten maakt als dit niet direct duidelijk is.

3. Maak prive uitgaven apart zichtbaar in het grootboek.

Het komt voor dat bepaalde kosten naast een zakelijk karakter ook een persoonlijk karakter hebben, bijvoorbeeld doordat jezelf er als privépersoon voordeel van heeft. Dit zijn de zogenoemde gemengde kosten. Van deze kosten is uitsluitend het zakelijke deel aftrekbaar. Voorbeelden van gemengde kosten zijn: telefoonkosten, een auto van de zaak, huurkosten van een pand dat zowel zakelijk als privé gebruikt wordt.

Om dit verschil beter inzichtelijk te maken boek dan bijvoorbeeld de gehele telefoonfactuur op rekening Telefoonkosten en maak een correctie in het memoriaalboek voor het prive gedeelte van deze kosten op een tweede grootboekrekening, bijvoorbeeld Telefoonkosten privé. Je crediteert dan de rekening Telefoonkosten en debiteert een Privérekening.

Dus:
0520 Privé opnamen    €68 (debet)
4901 aan Telefoonkosten privé    €68 (credit)

Op deze manier ziet de belastingdienst in één oogopslag dat je rekening houdt met het privégedeelte van de zakelijke uitgaven.

4. Bij twijfel, neem contact op met de belastingdienst en/of jouw accountant

Mocht je twijfelen of een bepaalde kostenpost aftrekbaar is, neem dan contact op met jouw accountant/boekhouder of de belastingdienst.

4 gedachten over “Voorkom problemen bij prive uitgaven – praktische tips!”

  1. Ik ben in de afgelopen jaren niet zo netjes geweest met het scheiden van prive en bedrijfs uitgave. Moet ik nu alle prive uitgave ook nog eens in het memoriaal boek zetten. In de omschrijving van de uitgave staat duidelijke dat het prive is en ik boek het al op 0520.

    • Als je de facturen in het inkoopboek hebt vastgelegd en de betaling via de zakelijke rekening hebt gedaan, dan boek je ze daar direct op 0520 Prive opnamen/uitgaven. De betaling in het bankboek boek je dan op 1600 Crediteuren.

      Heb je de facturen niet ingeboekt, maar alleen de betaling gedaan met de zakelijke rekening, dan boek je de betaling in het bankboek op 0520 Prive opnamen/uitgaven.

      Het memoriaalboek gebruik je als je facturen prive hebt betaald. Je moet ze dan ‘inbrengen’ in de onderneming.

  2. Ik heb een heel aantal zakelijke kosten via mijn prive bankrekening betaalt. Hoe boek ik bijvoorbeeld het opladen van mijn OV chip kaart dat ik vooral zakelijk gebruik, waarvan de kosten via mijn prive rekening worden afgeschreven?

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1837 reviews.