Meet de financiële gezondheid met de jaarrekening

Begrijp aan de hand van kengetallen de winstgevendheid, liquiditeit, solvabiliteit, efficiëntie en productiviteit van je onderneming.

Meet de financiële gezondheid met de jaarrekening

De financiële rapportages vertellen dus verschillende, maar verwante verhalen over hoe goed een onderneming het financieel doet. Maar hoe interpreteer je nou de cijfers? Is de winst groot of klein? Is de hoogte van de schuld gezond of niet? Dit soort vragen beantwoorden we met ratioanalyse.

Een financiële ratio of een kengetal is de vergelijking van twee getallen van de financiële rapportages met elkaar. Deze kengetallen zijn bruikbaar voor alle soorten ondernemingen.

  1. Winstgevendheidratio’s drukken de winst uit in een percentage van iets anders (bijvoorbeeld omzet of eigen vermogen). Gebruik deze ratio’s om de winstgevendheid te vergelijken met ander ondernemingen.
  2. Solvabiliteitsratio’s geven aan in hoeverre de onderneming op lange termijn aan haar verplichtingen kan voldoen (zoals het terugbetalen van langlopende leningen). Een bedrijf met veel leningen is minder solvabel en krijgt minder snel een lening dan een onderneming met veel eigen bezittingen.
  3. Liquiditeitsratio’s laten zien of de onderneming aan haar verplichtingen op korte termijn kan voldoen (zoals het betalen van belasting, salarissen en leveranciers).
  4. Productiviteitsratio’s geven je extra inzicht in de prestaties van de onderneming. Voor grotere bedrijven is het raadzaam om ook te kijken naar waarde en groei.

De 14 belangrijkste kengetallen vertellen je snel hoe het is gesteld met de financiële gezondheid van je onderneming. Bereken deze kengetallen eenvoudig met behulp van het gratis rekenmodel bij het boek.

Nieuw boek

Binnenkort komt mijn nieuwe boek uit “Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten“. In 60 minuten leer je wat nodig is om jouw bedrijf, divisie, unit of afdeling beter te managen door het toepassen van 6 onmisbare financiële vaardigheden.

Dit artikel is onderdeel van een serie van zes artikelen over 6 onmisbare financiële vaardigheden voor managers en ondernemers.

Artikel 1: Stuur op de drie belangrijkste financiële rapportages

Meet de financiële gezondheid van je onderneming met tips uit het boek Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1854 reviews.