[UPDATE] Boekhouden in Excel 10.0 met cashflow management systeem

Boekhouden in Excel 10.0 is daar! Ieder jaar daag ik mezelf weer uit om Boekhouden in Excel nog beter te maken. En dit is versie 10 alweer! In 13 jaar heeft Boekhouden in Excel een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Ook versie 10.0 van Boekhouden in Excel heeft weer enkele waardevolle updates gekregen. Dankzij jullie hulp kan ik jouw favoriete boekhoudpakket in Excel ieder jaar weer iets beter maken. Ik krijg daarbij regelmatig suggesties voor zaken die al lang mogelijk zijn. Veel gebruikers weten niet hoe ze de tabellen kunnen sorteren bijvoorbeeld. Bekijk dan maar eens deze video. Raadpleeg daarom ook het Versiebeheer om te zien wat er allemaal wijzigt.

In dit blogartikel ontdek je de belangrijkste nieuwe functionaliteiten en verbeteringen van Boekhouden in Excel 10.0 en lees je hoe je kunt updaten naar de nieuwste versie.Update Boekhouden in Excel versie 10.0

DEMONSTRATIEVIDEO 10.0

Bekijk onderstaande video waarin alle (belangrijke) wijzigingen getoond worden.

BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN

Hieronder volgt een korte toelichting op de 5 belangrijkste wijzigingen van Boekhouden in Excel 10.0.

1. Boekhouden in Excel 10.0 kent een cashflow management systeem

Je vindt nu een heus cashflow management systeem terug. Hiermee helpt het systeem jou met het verdelen van je inkomsten over 4 potjes volgens de Profit First methode:

 1. Winst: reserveer bijvoorbeeld standaard 10% van je ‘echte omzet’ als winst
 2. Salaris: dit is jouw ondernemersloon
 3. Belastingen: zet het geld voor de inkomsten-/vennootschapsbelasting en btw aan de kant
 4. Kosten: de pot voor het betalen van je bedrijfskosten, investeringen, (aflossings)verplichtingen en uitgaven voor arbeidsongeschiktheid en inkomensvoorzieningen

Het werkt heel simpel:

 • Maak eerst je begroting.
 • Vul het gemiddelde btw-tarief in per omzet- en kostenregel (meestal is dit 21%, 9% of 0%. Maar verkoop je zowel producten of diensten met beide tarieven, bepaal dan het gemiddelde. Bijvoorbeeld: €60.000 x 21% en €40.000 x 9%, maakt gemiddeld 16,2%. Voor sommige kostenregels moet je ook zo’n berekening maken.
 • Vul je investeringen die je verwacht te gaan doen in het tabblad IB/Vpb. Dit leidt namelijk tot investeringsaftrek, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.
 • Heb je een auto van de zaak? Vul dan nog de btw privégebruik in (dat is namelijk 2,7% van de cataloguswaarde).
 • Bepaal nu welke percentage winst jij wilt reserveren. Bijvoorbeeld 10% van de ‘echte’ omzet (omzet – inkopen – btw privégebruik).
 • Tot slot geef je aan wat je verwachte uitgaven voor arbeidsongeschiktheid en inkomensvoorzieningen worden.
 • De verdeelsleutels van je inkomsten rollen er nu vanzelf uit.

Het ‘enige’ wat je nu nog moet doen is er voor te zorgen dat je de begrote omzet ook realiseert. Verdeel vervolgens alle inkomsten op je bankrekening volgens deze sleutels en je hebt altijd genoeg geld om je leveranciers en de belasting te betalen.

Update Boekhouden in Excel versie 10.0 - cashflow management systeem volgens de profit first methode

2. Belastingberekening voor zowel budget, realisatie als prognose

De budget- en prognosetools zijn verbeterd, doordat nu ook de verwachte belasting wordt uitgerekend. Dit was noodzakelijk om het cashflow management systeem goed te laten werken. Ook als je dat niet gaat gebruiken, dan is het handig om te weten wat je aan belasting moet betalen over 2024 toch?Update Boekhouden in Excel versie 10.0 - belastingberekening voor zowel budget, realisatie als prognose

3. Omzet en kosten boeken op projecten via memoboek

Vanaf nu is het mogelijk om omzet en kosten op projecten te boeken via het memoriaalboek. Op die manier kun je bijvoorbeeld ook de loonkosten goed verdelen over de verschillende projecten.

Update Boekhouden in Excel versie 10.0

4. Checklist periodeafsluiting – vergeet geen belangrijke zaken

Het leek me ook handig om je een checklist voor de periodeafsluiting te geven. Ben je niks vergeten? Heb je alles geboekt en gecontroleerd? Gebruik deze handige checklist om je boekhoudactiviteiten bij te houden.

Update Boekhouden in Excel versie 10.0 - checklist periodeafsluiting

5. Flex-factuur geschikt gemaakt voor btw verlegging.

De flex-factuur heb ik geschikt gemaakt voor btw verlegging. Bovendien zit er niet langer meer een wachtwoord op de facturen, pakbon en herinnering. De werkbladen zijn nog wel beveiligd, maar dan zonder wachtwoord. Via Controleren hef je de beveiliging op, zodat je de factuur naar wens kunt aanpassen. Maak wel eerst een backup!

Boekhouden in Excel - van versie 1 t/m 10 in 13 jaar

Andere wijzigingen?

Alle andere wijzigingen in Boekhouden in Excel 10.0 lees je bij Versiebeheer.

DEMONSTRATIE EXCEL WORKX UPDATE TOOL

Bekijk in deze video hoe je jouw gegevens razendsnel en geheel automatisch overzet in de nieuwste versie van Boekhouden in Excel.

VEEL GESTELDE VRAGEN

Moet ik opnieuw betalen voor deze update?

Nee, alle updates van Boekhouden in Excel zijn gratis zolang je een geldige licentie hebt.

Hoe moet ik de nieuwe versie downloaden?

Vanaf nu kun je Boekhouden in Excel 10.0 downloaden via het ledengedeelte van de website of bij jouw downloads in je account. Als je meer dan het standaard aantal regels denkt nodig te hebben, download dan de extra grote variant (met dubbel aantal regels).

Ik heb al een activatiecode voor 2024, moet ik nu een nieuwe activatiecode maken voor versie 10.0?

Nee, je kunt gewoon je oude activatiecode van 2024 gebruiken. Je hoeft dus geen nieuwe activatiecode aan te maken voor 2024 als je dat al had gedaan. Bekijk hier hoe je zelf je de activatiecode aanmaakt in jouw account.

En mijn maatwerk dan?

Maatwerk wat je in het verleden hebt laten doen, wordt niet automatisch overgenomen. Dit moet je wederom aanvragen en afrekenen of je kunt jouw oude versie blijven gebruiken.

Hoe neem ik versie 10.0 in gebruik?

De meeste mensen stappen per 1/1 over op een nieuwe versie, omdat je dan alleen de vaste gegevens hoeft over te nemen: klanten, leveranciers, producten & diensten, projecten, instellingen en eventueel jouw aangepaste rekeningschema. Maar dankzij de gratis ExcelWorkx Update Tool kun je nu altijd tussendoor overstappen.

Hoe zet ik mijn gegevens over?

Heel makkelijk. Gebruik de nieuwe gratis ExcelWorkx Update Tool. Selecteer je oude bestand met gegevens, selecteer je nieuwe lege template en druk op de kopieerknop.

Ben je eigenwijs en wil je desondanks toch handmatig je gegevens overzetten (of gebruik je een Mac)? Selecteer de gegevens van de witte cellen in een tabblad, bijvoorbeeld de cellen D10 t/m W23 van het tabblad Klanten, rechtermuisklik, kies Kopiëren (of ctrl-C), ga naar cel D10 van het tabblad Klanten in versie 10.0, rechtsklik en HEEL BELANGRIJK! Kies Plakken speciaal, Waarden. Doe dit voor alle groepen van witte cellen per tabblad.

Kunnen jullie dit voor me doen?

Voor een kleine vergoeding van € 50 zetten wij jouw administratie over in de nieuwste versie. We zetten dan ook de door jou aangepaste factuursjabloon over. Bestel dan dit maatwerk.

JOUW REACTIE? VERZOEKEN/IDEEËN?

Kun je deze update waarderen of heb je nog ideeën? Laat s.v.p. hieronder weten wat je ervan vindt. Dat vinden we erg leuk om te lezen en zullen er ook op antwoorden.

2 gedachten over “[UPDATE] Boekhouden in Excel 10.0 met cashflow management systeem”

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1837 reviews.