Hoe bereken je de winstmarge?

Veel ondernemers worstelen met het berekenen van hun winstmarge. Ze weten vaak niet goed hoe ze de winstmarge exact moeten berekenen.

Bij de berekening van dit belangrijke getal speelt namelijk een aantal factoren een rol, te weten:

  1. Zijn de inkoopprijs en verkoopprijs inclusief of exclusief btw?
  2. Van welk btw-tarief is er sprake?
  3. Bereken je de marge als percentage van de verkoopprijs of juist over de inkoopprijs?

Handig rekenmodel winstmarge berekenen

Ons nieuwe template “Winstmarge berekenen” houdt rekening met al deze factoren. Je maakt je keuzes uit de handige dropdownlijsten en de marge wordt direct uitgerekend. Het rekenmodel toont zowel het winstpercentage als percentage over de inkoopprijs als van de verkoopprijs.

De prijzen worden zowel exclusief btw als inclusief btw getoond.

winstmarge berekenen

Voorbeeld winstmarge berekenen

In onderstaand voorbeeld kopen we een product in voor € 49 exclusief btw. De beoogde verkoopprijs is € 99,95 inclusief btw. Als ondernemer is de btw niet relevant, omdat je die moet afdragen c.q. kan terugvorderen van de fiscus.

Maar voor de berekening kan de btw verstorend werken. Op het eerste gezicht denk je misschien dat je een winst hebt van bijna 100% over de inkoopprijs, omdat je het product ruim 2x zo duur verkoopt (€99,95/€49=2,04). Dit is een vergissing die veel ondernemers maken. Om de winstmarge goed te berekenen moet je zowel de inkoopprijs als de verkoopprijs met of zonder btw vergelijken.

Daarom tonen we beide prijzen eerst inclusief en exclusief btw. De winstmarge berekenen we nu simpel en deze bedraagt in dit geval 40,7% van de verkoopprijs of 68,6% over de inkoopprijs.

De formule voor het berekenen van de verkoopprijs exclusief btw luitd:  €99,95 / (1+21%) = € 82,60. De marge (exclusief btw) is dan € 82,60 – € 49,00 = € 33,60. De brutomarge van € 33,60 kun je dan uitdrukken in een percentage van de verkoopprijs of een percentage over de inkoopprijs, respectievelijk 40,7% en 68,6%.

Deze template is onderdeel van de Ondernemen Toolkit. Een bundel unieke rekentools voor ondernemers tegen een scherpe prijs.

Zelf je winstmarge berekenen?

Winstmarge berekenen

 

Geplaatst op Geef een reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *