Hoe bereken je de winstmarge?

Veel ondernemers worstelen met het berekenen van hun winstmarge. Ze weten vaak niet goed hoe ze de winstmarge exact moeten berekenen.

Bij de berekening van dit belangrijke getal speelt namelijk een aantal factoren een rol, te weten:

  1. Zijn de inkoopprijs en verkoopprijs inclusief of exclusief btw?
  2. Van welk btw-tarief is er sprake?
  3. Bereken je de marge als percentage van de verkoopprijs of juist over de inkoopprijs?

Handig rekenmodel winstmarge berekenen

Ons nieuwe template “Winstmarge berekenen” houdt rekening met al deze factoren. Je maakt je keuzes uit de handige dropdownlijsten en de marge wordt direct uitgerekend. Het rekenmodel toont zowel het winstpercentage als percentage over de inkoopprijs als van de verkoopprijs.

De prijzen worden zowel exclusief btw als inclusief btw getoond.

Voorbeeld winstmarge berekenen

In onderstaand voorbeeld kopen we een product in voor € 49 exclusief btw. De beoogde verkoopprijs is € 99,95 inclusief btw. Als ondernemer is de btw niet relevant, omdat je die moet afdragen c.q. kan terugvorderen van de fiscus.

Maar voor de berekening kan de btw verstorend werken. Op het eerste gezicht denk je misschien dat je een winst hebt van bijna 100% over de inkoopprijs, omdat je het product ruim 2x zo duur verkoopt (€99,95/€49=2,04). Dit is een vergissing die veel ondernemers maken. Om de winstmarge goed te berekenen moet je zowel de inkoopprijs als de verkoopprijs met of zonder btw vergelijken.

Daarom tonen we beide prijzen eerst inclusief en exclusief btw. De winstmarge berekenen we nu simpel en deze bedraagt in dit geval 40,7% van de verkoopprijs of 68,6% over de inkoopprijs.

De formule voor het berekenen van de verkoopprijs exclusief btw luidt:  €99,95 / (1+21%) = € 82,60. De marge (exclusief btw) is dan € 82,60 – € 49,00 = € 33,60. De brutomarge van € 33,60 kun je dan uitdrukken in een percentage van de verkoopprijs of een percentage over de inkoopprijs, respectievelijk 40,7% en 68,6%.

Winstmarge berekenen

Deze template is onderdeel van de Ondernemen Toolkit. Een bundel unieke rekentools voor ondernemers tegen een scherpe prijs.

Wil je prijzen en marges berekenen?

Download dan de template ‘Prijzen en marges berekenen‘. Je krijgt drie rekensjablonen in één template, te weten:

  • Winstmarge berekenen op basis verkoopprijs en inkoopprijs
  • Verkoopprijs berekenen op basis van inkoopprijs en gewenste marge
  • Inkoopprijs berekenen op basis van verkoopprijs en gewenste marge

Inkoopprijs berekenenVerkoopprijs berekenenWinstmarge berekenen

Prijzen, marges en korting berekenen

Lees in dit uitgebreid blogartikel hoe je verkoopprijzen, inkoopprijzen, aanbiedingsprijzen, marges, korting en btw berekent. Inclusief alle formules.

Zelf je winstmarge berekenen?

Download dan nu dit product.

Winstmarge berekenen

 

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1854 reviews.