Prijzen, marges en korting berekenen doe je zo!

Het berekenen van prijzen, marges en korting levert veel ondernemers nogal wat hoofdbrekens op. En dat wordt alleen maar erger als er ook nog eens btw in het spel is.

De verkoopprijs, inkoopprijs en winstmarge vormen een drie-eenheid. Als je twee van de drie weet, dan kun je de derde uitrekenen.

Er is nog een drie-eenheid, te weten: de standaard verkoopprijs, korting en aanbiedingsprijs. Ook hier geldt weer: als twee van de drie bekend zijn, dan kun je de derde hieruit berekenen.

I. Verkoopprijs, inkoopprijs en marge

Op zich zijn dit geen moeilijke berekeningen, maar een fout is snel gemaakt.  Daarom hebben we deze rekentools aan ons assortiment toegevoegd. Als je een van deze drie waarden gaat berekenen, dan moet je eerst weten wat je onder winstmarge verstaat.

Er zijn twee optie:

  1. De winstmarge uitgedrukt in een percentage van de verkoopprijs of;
  2. De winstmarge uitgedrukt als percentage over de inkoopprijs.

Hieronder tonen we de formules in beide situaties (1 en 2).

De btw speelt ook nog een rol, maar in onderstaande voorbeelden drukken we de prijzen uit exclusief btw. Maak je geen zorgen, onze rekentools houden ook rekening met de btw. De consumentenprijs is bijvoorbeeld inclusief btw, terwijl de inkoopprijs exclusief btw is.

Verkoopprijs berekenen

Weet je de inkoopprijs en de winstmarge? Dan bereken je als volgt de verkoopprijs:

1. Verkoopprijs = inkoopprijs / (1 – winstmarge)
2. Verkoopprijs = inkoopprijs x (1 + winstmarge)

In onderstaand voorbeeld bedraagt de verkoopprijs dus: € 80 x (1 + 25%) = € 100 exclusief btw. Wordt de winstmarge uitgedrukt als percentage van de verkoopprijs? Dan wordt de verkoopprijs: € 80 / (1 – 20%)  = € 106,67 exclusief btw. Een significant verschil dus. Het is daarom belangrijk om eerst duidelijkheid te krijgen hoe je de winstmarge uitdrukt.

Verkoopprijs berekenen

Inkoopprijs berekenen

Weet je de verkoopprijs en de winstmarge? Dan bereken je op de volgende manier de inkoopprijs:

1. Inkoopprijs = verkoopprijs x (1– winstmarge / (1 + winstmarge))
2. Inkoopprijs = verkoopprijs / (1 – winstmarge)

Is de winst een percentage van de inkoopprijs? Dan luidt de berekening van de inkoopprijs dus: € 100 x ((1 – 25%) / (1 + 25%)) = € 80 exclusief btw. Wordt de winstmarge uitgedrukt als percentage van de verkoopprijs? Dan wordt de verkoopprijs: € 100 / (1 – 25%)  = € 75 exclusief btw.

Winstmarge berekenen

Weet je de verkoopprijs en de inkoopprijs? Dan bereken je de winstmarge zo:

1. Winstmarge = (verkoopprijs – inkoopprijs) / verkoopprijs x 100%
2. Winstmarge = (verkoopprijs – inkoopprijs) / inkoopprijs x 100%

In het voorbeeld hierboven is de winstmarge als percentage van de verkoopprijs dan: (€ 100 – € 80) / € 100 = 20%. En als opslag op de inkoopprijs (€ 100 – € 80) / € 80 = 25%. Let op! Want in deze berekening zijn alle prijzen exclusief btw.

Als je de consumentenprijs (dus inclusief btw) gebruikt in je berekening, dan komt de winstmarge er heel anders uit te zien. Kijk even naar onderstaand voorbeeld…

Winstmarge berekenen

Om de winstmarge correct te berekenen vertalen we eerst de consumentenprijs (klantenprijs) naar de verkoopprijs exclusief btw. De verkoopprijs exclusief btw is € 99,95 / (1 + 21%) = € 82,60. En nu gebruiken we weer één van de vorige formules om de winstmarge uit te rekenen. De winstmarge (exclusief btw) is dan € 82,60 – € 49,00 = € 33,60.  Oftewel: 68,6% over de inkoopprijs (€33,60 / € 49 x 100%) of 40,7% van de verkoopprijs exclusief btw (€33,60 / € 82,60 x 100%) of 33,6% van de consumentenprijs (€33,60 / € 99,95 x 100%).

II. Standaard verkoopprijs, korting en aanbiedingsprijs

Ook hier geldt dat de berekeningen eenvoudig zijn. Maar je moet wel even opletten. Lees hieronder hoe het juist is.

Korting berekenen

Weet je de standaard verkoopprijs en de aanbiedingsprijs? Dan bereken je de korting zo:

Kortingspercentage = Standaard verkoopprijs – aanbiedingsprijs x 100%

En ook nu moeten we weer rekening houden met de btw. In onderstaand voorbeeld bedraagt de standaard verkoopprijs € 299 exclusief btw en de aanbiedingsprijs is € 199 inclusief btw. Het lijkt erop dat je zo een korting geeft van € 100 (of 33%). Fout! We moeten de aanbiedingsprijs eerst omrekenen naar de prijs exclusief btw om de juiste berekening te kunnen maken.

De aanbiedingsprijs exclusief btw is € 199 / (1 + 21%) = € 164,46. De korting exclusief btw bedraagt dan € 299 – € 164,46 = € 134,54. Drukken we de korting uit in een percentage van de standaard verkoopprijs exclusief btw, dan kom je uit op € 134,54 / € 299 x 100% = € 45,0%. Dat is een stuk hoger dan we dachten toch?

prijzen marges en korting berekenen

Aanbiedingsprijs berekenen

Weet je de standaard verkoopprijs en het kortingspercentage? Dan is dit de formule voor de aanbiedingsprijs:

Aanbiedingsprijs = standaard verkoopprijs x (1 – kortingspercentage)

In het volgende voorbeeld is de standaard verkoopprijs € 299 (inclusief btw) en de korting 25%. De aanbiedingsprijs wordt dan € 299 x (1 –25%) = € 224,25 inclusief btw.

Aanbiedingsprijs berekenen

Standaard verkoopprijs berekenen

Weet je de aanbiedingsprijs en het kortingspercentage? Dan luidt de formule:

Standaard verkoopprijs = aanbiedingsprijs / (1 – kortingspercentage)

Deze berekening gebruik je bijvoorbeeld als je een aanbiedingsprijs in je hoofd, waarbij je een mooie korting wilt geven op de standaard verkoopprijs. Stel je wilt iets aanbieden voor € 96 exclusief btw en je wilt 60% korting geven. Dan is de standaard verkoopprijs € 96 / (1 – 60%) = € 240 exclusief btw.

Standaard verkoopprijs berekenen

Btw berekenen

Hieronder tonen we nog even de formules om je prijzen om te rekenen van inclusief btw naar exclusief btw en vice versa. Het maakt niet uit of je bovenstaande berekeningen uitvoert inclusief of exclusief btw, want de btw is een vast percentage over de bedragen.  Zo lang je maar altijd beide bedragen inclusief of exclusief gebruikt. Meer info over btw berekenen.

De formules luiden:

  • Inclusief btw = exclusief btw x (1 + btw-tarief)

Bijvoorbeeld: € 10 x (1 + 21%) = € 10 x 1,21 = € 12,10

  • Exclusief btw = inclusief btw / (1 + btw-tarief)

Bijvoorbeeld: € 29,95 / (1 + 21%) = € 29,95 / 1,21 = € 24,75

Btw berekenen

Zelf prijzen, marges en korting berekenen?

Nu je weet hoe je alles moet uitrekenen wil je misschien zelf aan de slag. We hebben bovenstaande rekentools voor jou gebundeld in een mooie aanbieding. Download nu deze handige rekentools. Het is een kleine investering, want een rekenfout kan veel duurder voor je uitpakken.

Prijzen, marges en korting berekenen

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1854 reviews.