19 lenen en krediet rekentools

De Lenen & Krediet Toolkit is compleet vernieuwd en uitgebreid met rekentools voor het berekenen van leningen, aflossingsbedragen, financiële ruimte, rentebedragen en rentepercentages, looptijden en restschulden. De Lenen & Krediet Toolkit beantwoordt veel van je financieringsvraagstukken. Bijvoorbeeld als je geld wilt lenen uit je bv.

Zelf rekenen en uitkomsten controleren

Ik weet niet hoe jij in elkaar zit, maar ik wil zelf liever uitkomsten kunnen narekenen. Er zijn genoeg online tools beschikbaar voor het berekenen van rente en aflossing en dergelijke. Maar ze bieden geen inzicht hoe de uitkomsten tot stand komen. Laat mij maar zien hoe dingen berekend worden. Ik wil graag de formules en berekeningen kunnen controleren. Daarom heb ik deze Lenen & Krediet Toolkit gemaakt. Je kunt met deze spreadsheets zelf de uitkomsten zien en narekenen. Daar waar het kon, heb ik een amortisatieschema en/of een grafiek toegevoegd. Zodat je het resultaat ook kunt zien. Het is wel zo prettig om te zien dat een lening inderdaad netjes is afgelost aan het einde van de looptijd toch?

Lenen en krediet rekentools

Waar bestaat deze toolkit uit?

De Lenen en Krediet toolkit bestaat (inmiddels) uit 19 templates:

 1. Aflossingstermijnen lening: hoeveel betaal je aan rente en aflossing iedere maand?
 2. Ballonkrediet: vaste maandtermijn + slottermijn (bij tussentijdse aflossing)
 3. Financial lease: wat is het maandelijkse leasebedrag?
 4. Financiële ruimte: hoeveel kun je maximaal lenen?
 5. Kopen op afbetaling: wat kost kopen op afbetaling?
 6. Looptijd aflossing lening: hoe lang duurt het aflossen van je lening?
 7. Maandbedrag voor aflossing lening: hoeveel moet je maandelijks aflossen?
 8. Maximale lening: hoeveel bedraagt je financiële ruimte?
 9. Rente bij lening: hoeveel rente betaal je voor je lening (€ en %)?
 10. Rente in financial lease: wat is het rentepercentage van je financial lease contract?
 11. Restschuld en renteberekening lening: wat is de rente en restschuld na aflossing(en)?
 12. Toename schuld: hoe snel loopt de schuld op als je niks aflost?
 13. Doorlopend krediet vergelijken: hoeveel bespaar je als je je doorlopende kredieten oversluit?
 14. Persoonlijke lening vergelijken: welke lening is het goedkoopst?
 15. Geld lenen kost geld – maar hoeveel is dat dan?
 16. Financial lease of persoonlijke lening – wat is gunstiger?
 17. Lening met aflossingsvrije periode – wat is de rente en aflossing voor een lening met aflossingsvrije periode?
 18. Rente rekening courant – hoe hoog is de rente en de restschuld van een rekening courant?
 19. Lease offertes vergelijken – vergelijk 2 offertes, ontdek de verschillen en maak een weloverwegen keuze

Download de Lenen en Krediet Toolkit >

1. Aflossingstermijnen lening

Als je geld leent, dan moet je rente en aflossing betalen. Deze tool berekent hoeveel rente en hoeveel aflossing je per maand betaalt voor je lening. De rekentool is te gebruiken voor annuïtair of lineair aflossen van de lening. De rente kan nominaal of effectief ingevuld worden. Veel geldverstrekkers geven alleen de nominale rente op, want is altijd lager dan de effectieve rente. Als je onderhands geld leent dan kun je het beste een effectieve rente afspreken, want dat is de ‘echte’ rente die je per jaar betaalt. De rekentool laat zien wat het bedrag aan aflossing en rente is per maand.

aflossingstermijnen annuitaire lening - lenen en krediet toolkit

2. Financial lease

Bereken de financial lease termijn voor de aanschaf van een duurzaam (productie)middel, zoals een auto of bestelwagen. Inclusief amortisatieschema.

Bij financial lease financier je de aanschaf van een duurzaam productiemiddel met een lening van een geldverstrekker (leasemaatschappij of bank). Lease je een auto dan ben je direct eigenaar. De auto staat bij jou op de balans net zoals de financial leaselening. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing – de maandelijkse leasetermijn. Iedere maand los je net iets meer af. In het amortisatieschema zie je wat je per maand betaalt aan aflossing en rente. De grafiek toont de ontwikkeling van de restschuld en de totaal betaalde rente.

Financial Lease

3. Financiële ruimte

Bereken hoeveel geld je kunt lenen als je weet wat je maandelijks overhoudt, hoe hoog de rente is en wat de looptijd is. Bijvoorbeeld: Je hebt nieuwe bestelbus nodig. De investering bedraagt € 12.000. Hoeveel financiële ruimte heb je dan om daar geld voor te lenen? In dit voorbeeld kun je dus niet genoeg lenen. Je moet of zelf geld bijleggen, of kosten besparen, of een langere looptijd kiezen, of een lagere rente zien te krijgen.

Financiële ruimte berekenen - lenen en krediet toolkit

4. Kopen op afbetaling

Als je koopt op afbetaling dan is er sprake van een lening. Je betaalt daarbij rente net zoals bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je betaalt in dit geval in (maandelijkse) termijnen die bestaan uit rente en aflossing. Je weet alleen vaak niet hoeveel rente je betaalt, en of dit goedkoper kan. Bereken met deze template welke rente je betaalt als je koopt op afbetaling. Het is goedkoper om in één keer betalen als de rente voor de lening hoger is dan de rente van je spaarrekening. Dit is meestal het geval. Let op! Je moet het geld natuurlijk wel hebben. In onderstaand voorbeeld bespaar je € 2.997 als je in één keer betaalt in plaats van in 36 maandelijkse termijnen van € 750.

Kopen op afbetaling - lenen en krediet toolkit

5. Looptijd aflossing lening

Bereken hoe lang je aan het aflossen bent op een lening (de looptijd). In dit geval weet je wat de hoogte van de lening is, en wat de rente en aflossing is die je per maand betaalt. De looptijd wordt in maanden uitgedrukt en het verloop van de restschuld wordt in een grafiek en tabel getoond.

Looptijd aflossing lening

6. Maandbedrag voor aflossing lening

Bereken het maandbedrag voor het aflossen van een lening wanneer je weet wat de rente, hoogte en looptijd van de lening is. Het maandbedrag bestaat uit rente en aflossing van de lening (annuïteit).

Maandbedrag voor aflossing lening - lenen en krediet toolkit

Download de Lenen en Krediet Toolkit >

7. Maximale lening

Bereken wat je maximaal kunt lenen als je weet wat het maandbedrag, de rente en de looptijd is. Als je weet wat je je maandelijks kunt veroorloven, dan berekent de template hoeveel je maximaal kunt lenen.

Maximale lening berekening - lenen en krediet toolkit

8. Rente bij lening

Bereken hoeveel effectieve rente je per jaar betaalt en het volgende weet: de hoogte van de lening, het maandbedrag en de looptijd.

Rente bij lening - lenen en krediet toolkit

9. Rente in financial lease

Heb je een financial lease offerte gekregen? En lijk het aantrekkelijk? Bereken hoeveel effectieve rente je per jaar daadwerkelijk betaalt als je weet welk maandbedrag je moet betalen voor de lening. Als je dit weet, dan is de offerte misschien een stuk minder interessant geworden…

Rente in financial lease - lenen en krediet toolkit

10. Restschuld en renteberekening lening

Als je geld leent met rente en deze lening op (on)regelmatig tijden in delen terugbetaalt, dan kun je met deze template de rente berekenen en wat de restschuld is na aflossingen. Vul de aflossingen in en de rente en restschuld wordt automatisch berekend. Vergeet niet aan het einde van het jaar de openstaande rente bij de schuld op te tellen. Zie het voorbeeld hieronder.

Restschuld en renteberekening lening - lenen en krediet toolkit

11. Toename schuld

Bereken met deze template hoe snel een schuld oploopt als je niets betaalt aan rente of aflossing op je lening. Zie de kracht van de samengestelde interest in negatieve zin voor je werken. De schuld loopt razendsnel op.

Toename schuld bij een lening zonder aflossen

Download de Lenen en Krediet Toolkit >

Bekijk de overige templates op de productpagina van deze fantastische toolkit.

Lenen & Krediet Toolkit

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1854 reviews.