Autokosten en woonlasten berekenen – 13 slimme rekentools

Wil jij zelf autokosten en woonlasten berekenen? Dat kan met de Auto & Wonen Toolkit. Een unieke set van 13 rekentools waarmee je al jouw autokosten en woonlasten vraagstukken beantwoordt.

Voordelen van Excel boven online rekentools

Ik geef zelf de voorkeur aan transparantie. Als ik kan zien hoe iets wordt berekend dan heb ik meer vertrouwen in de uitkomsten. Online tools berekenen ook autokosten en woonlasten, maar ze laten niet zien hoe de uitkomsten tot stand komen. Met Excel zie je dat wel! Bekijk de formules en probeer te begrijpen wat er gebeurt. En geloof mij, ik heb diverse online rekentools al op meerdere fouten weten te betrappen. Een ander voordeel van Excel is dat je een sjabloon ook kunt aanpassen aan je eigen wensen. Wil je zaken net iets anders berekenen? Dat kan! Wil je een andere opmaak? Dat kan! Door transparantie en flexibiliteit krijg Excel bij mij de voorkeur.

autokosten en woonlasten berekenen

De Auto & Wonen toolkit bestaat uit:

 1. Auto van de zaak of privé:  is het gunstiger om een auto zakelijk of privé te rijden?
 2. Autokosten bij kilometervergoeding: wat zijn de autokosten als je een kilometervergoeding krijgt?
 3. Benzine, diesel of LPG: met welke brandstof rijd je het meest voordelig?
 4. Bijtelling en kosten auto van de zaak: wat is de bijtelling en wat kost de auto netto per maand?
 5. Financial lease calculator: wat is het maandelijkse leasebedrag?
 6. Kilometerregistratie in Excel – Premium: razendsnel ritten én autokosten registreren?
 7. Annuïteitenhypotheek (maand): wat zijn de maandelijkse netto lasten?
 8. Annuïteitenhypotheek (jaar): wat zijn de jaarlijkse netto lasten?
 9. Lineaire hypotheek (maand): bereken de maandelijkse aflossing- en rentelasten (bruto en netto)
 10. Lineaire hypotheek (jaar): bereken de jaarlijkse aflossing- en rentelasten (bruto en netto)
 11. Spaarhypotheek: wat is de netto maandlast bij een spaarhypotheek?
 12. Autokosten vergelijken: welke auto is goedkoper?
 13. Bijtelling en kosten fiets van de zaak: wat is de bijtelling en wat kost de fiets netto per maand?

Download de Auto & Wonen Toolkit >

1. Auto van de zaak of privé

Bereken en vergelijk de kosten en cashflow van een auto van de zaak. Of is rijden van een privé auto gunstiger? Deze sheet berekent de cash flow over een jaar in de verschillende situaties. Uiteindelijk gaat het erom hoeveel geld je aan het eind van het jaar netto in handen hebt.

Auto van de zaak of in privé

2. Autokosten bij kilometervergoeding

Deze template toont wat de autokosten per maand zijn als je een kilometervergoeding krijgt van je werkgever. Ook wordt berekend wat de autokosten zijn per kilometer en krijg je een overzicht van de jaarlijkse kosten en vergoedingen. Gebruik de bijtelling en kosten auto van de zaak template om te zien wat de autokosten zijn als je een auto van de zaak hebt. Moet je kiezen tussen een auto van de zaak en een kilometervergoeding? Vergelijk dan beide autokosten berekeningen.

autokosten en woonlasten berekenen - bij een kilometervergoeding

3. Benzine, diesel of LPG?

Bereken wat voordelig is? Rijden op benzine, diesel of LPG? Met behulp van deze spreadsheet wordt voor u het omslagpunt berekend. Daarnaast wordt de actieradius van de auto berekend en hoe vaak je bij de pomp staat per jaar. Op de website van de Belastingdienst bereken je de motorrijtuigenbelasting.

benzine, diesel of lpg?

4. Bijtelling en kosten auto van de zaak

Deze template toont wat de netto kosten van een auto van de zaak zijn voor een werknemer en welke fiscale bijtelling van toepassing is. De berekening geldt bij een privé-gebruik van meer dan 500 kilometer per jaar. Woon-werkverkeer wordt vanaf 2004 gezien als zakelijk verkeer.

Bijtelling en kosten auto van de zaak

5. Financial lease

Bereken de financial lease termijn voor de aanschaf van een duurzaam (productie)middel, zoals een auto of bestelwagen. Inclusief amortisatieschema.

Bij financial lease financier je de aanschaf van een duurzaam productiemiddel met een lening van een geldverstrekker (leasemaatschappij of bank). Lease je een auto dan ben je direct eigenaar. De auto staat bij jou op de balans net zoals de financial leaselening. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing – de maandelijkse leasetermijn. Iedere maand los je net iets meer af. In het amortisatieschema zie je wat je per maand betaalt aan aflossing en rente. De grafiek toont de ontwikkeling van de restschuld en de totaal betaalde rente.

Financial Lease

6. Kilometerregistratie in Excel – Premium

Registreer eenvoudig al jouw ritten én autokosten in Excel met dit Premium template. Voldoe aan de eisen die de belastingdienst stelt aan de kilometerregistratie.

Kilometerregsitratie in Excel per maand per categorie

Download de Auto & Wonen Toolkit >

7. Annuïteitenhypotheek (maand)

Bereken met dit sjabloon de gemiddelde netto maandlasten als je kiest voor een annuïteitenhypotheek. Een deel van de lening  kun je ook aflossingsvrij maken. Als je tussentijds wilt aflossen, dan worden de effecten direct  doorgerekend. Let op: bij een annuïteitenhypotheek stijgen de netto maandlasten, omdat je steeds minder hypotheekrente kunt aftrekken. Berekening per maand.

8. Annuïteitenhypotheek (jaar)

Bereken met dit sjabloon de gemiddelde netto maandlasten als je kiest voor een annuïteitenhypotheek. Een deel van de lening  kun je ook aflossingsvrij maken. Als je tussentijds wilt aflossen, dan worden de effecten direct  doorgerekend. Let op: bij een annuïteitenhypotheek stijgen de netto maandlasten, omdat je steeds minder hypotheekrente kunt aftrekken. Berekening per jaar.

9. Lineaire hypotheek (maand)

Bereken met dit sjabloon de gemiddelde netto maandlasten als je kiest voor een lineaire hypotheek. Je kunt een deel van de lening ook aflossingsvrij maken. Tussentijdse aflossingen worden direct doorgerekend. Met een lineaire hypotheek dalen de maandlasten. De aflossing is lineair (iedere maand gelijk). Dan daalt iedere maand de rentelast een klein beetje. Berekening per maand.

10. Lineaire hypotheek (jaar)

Bereken met dit sjabloon de gemiddelde netto maandlasten als je kiest voor een lineaire hypotheek. Je kunt een deel van de lening ook aflossingsvrij maken. Tussentijdse aflossingen worden direct doorgerekend. Met een lineaire hypotheek dalen de maandlasten. De aflossing is lineair (iedere maand gelijk). Dan daalt iedere maand de rentelast een klein beetje. Berekening per jaar.

11. Spaarhypotheek (jaar)

Bereken met dit sjabloon de gemiddelde netto maandlasten als je kiest voor een spaarhypotheek. Een deel van de lening kun je ook aflossingsvrij maken. De effecten van tussentijdse aflossingen worden direct doorgerekend. Let op: je spaarpot is groter aan het einde van de looptijd als tussentijds de spaarpremie niet wordt aangepast. Met een spaarhypotheek zijn de maandlasten iedere maand gelijk. Berekening per jaar.

12. Autokosten vergelijken

Vergelijk met deze template tot 3 auto’s met elkaar. Welke auto is goedkoper als je kijkt naar de vaste en variabele kosten per jaar of per kilometer?

13. Bijtelling en kosten fiets van de zaak

Deze template toont wat de netto kosten van een fiets van de zaak zijn voor een werknemer en welke fiscale bijtelling van toepassing is.

Bijtelling en kosten fiets van de zaak

 

Bestel nu de Auto & Wonen Toolkit

https://www.boekhoudeninexcel.nl/product/business-toolkits/auto-wonen-toolkit/

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1854 reviews.