3 belangrijke eindejaarstips ter voorbereiding op 2016

Het jaar 2015 is bijna ten einde. Het is belangrijk dat je juist nu even stil staat bij enkele financiële zaken. Dit kan je een hoop geld opleveren of besparen. Lees onderstaande 3 belangrijke eindejaarstips aandachtig door en maak niet de fouten die veel ondernemers maken.

1. Maak gebruik van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Als ondernemer behaal je een financieel voordeel met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Als je jaarlijks meer dan €2.300 investeert in bedrijfsmiddelen zoals computers en inventaris, dan mag je over de eerste €55.745 maar liefst 28% aftrekken van de winst. Beoordeel dus voor het einde van dit jaar of je deze grens van €2.300 al hebt bereikt. Stel je hebt tot vandaag €2.000 aan investeringen gedaan en je hebt nog een uitgave groter dan €450 gepland voor volgend jaar, overweeg dan om die nog dit jaar te doen. Deze laatste investering van €450 levert namelijk een aftrekpost op van €686 (28% x €2.450).

2. Denk aan de aftrekbaarheid van kosten van de privéauto

Rijd je zakelijke kilometers met je privéauto? Dan mag je €0,19 per kilometer in mindering brengen van het resultaat. Stel je hebt 5.000 zakelijke kilometers gereden (wel aantonen met een kilometeradministratie), dan mag je €950 (5.000 x €0,19) kosten opvoeren, waarover je dan geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Veel ondernemers weten ook niet dat de btw of brandstof- en  onderhoudskosten voor het zakelijk deel aftrekbaar is. Betaal bij voorkeur dus alle brandstofnota’s met de zakelijke bankrekening. Bepaal de verhouding zakelijke kilometers / privékilometers en maak een correctie in je boekhouding. Stel je hebt €2.000 aan brandstof- en onderhoudsnota’s (excl. btw) voor je privé auto en je rijdt 15.000 kilometer zakelijk en 5.000 privé. Dan mag je 15/20 x €2.000 x 21% btw =  €315 als voorbelasting opvoeren. Dit is netto geld en snel verdiend.

3. Maak gebruik van de kleineondernemersregeling

Als je in een jaar minder dan €1.883 btw betaalt, kom je in aanmerking voor belastingmindering. Dus als het saldo van de verschuldigde btw minus de voorbelasting (op inkoopfacturen) lager is dan €1.883, betaal je minder btw. Is het saldo lager dan €1.345, dan betaal je helemaal geen btw. Bekijk dus voor je die grote verkoopfactuur in december opstuurt of je hieraan voldoet. Als je nu nog onder deze grens van €1.345 blijft overweeg dan om die factuur pas op 1 januari te sturen. Stel je stuurt nu een factuur van €5.000 met daarop 21% btw (€1.050) en je komt hiermee boven deze grenzen, dan kan deze factuur je dus maximaal €1.345 voordeel kosten.

Meer belangrijke eindejaarstips?

Wil je meer van deze belangrijke eindejaarstips en wil je weten hoe je dit moet verwerken in je boekhouding? Koop dat nu mijn nieuwe boek “Het grote geldboek voor de kleine ondernemer“. In dit boek staat alles zeer overzichtelijk op een rij gezet. Ik help je stap voor stap met het uitrekenen van bovenstaande zaken en bovendien kun je lezen hoe je dit moet verwerken in je boekhouding. Zo leer je bijvoorbeeld ook:

  • een goed businessplan maken op 1 A4
  • je begroting opstellen met gratis Excel-modellen
  • je papieren en digitale administratie in te richten
  • (deels) zelf boekhouden met behulp van een simpele beslisboom
  • de aftrekbaarheid van kosten en btw
  • de balans en winst- en verliesrekening lezen en begrijpen
  • een goede inschatting te maken van de belasting die je moet betalen
  • jouw uurtarief te berekenen
  • niets te vergeten bij de jaarafsluiting
  • en nog veel meer zaken…

Dit boek wordt geleverd met meer dan 40 rekenmodellen en sjablonen. Het bevat tientallen checklists, tips, adviezen en stappenplannen. Een echt praktisch boek dus. Ik vertel je niet alleen wat je moet doen, maar ook hoe je dat moet doen.

Belangrijke eindejaarstips vind je in dit boek

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1854 reviews.