Draai aan de financiële knoppen

Draai aan de financiële knoppen: leer het verschil tussen winst en cash en hoe je die kunt beïnvloeden.

Het succes van iedere onderneming is afhankelijk van twee belangrijke financiële drijfveren: winst en cash. Al jouw beslissingen hebben effect op zowel de winst als de cash van de onderneming. Focus dus op winst én cash!

In het boek staan twee rekenvoorbeelden om het belang hiervan aan te tonen. Een onderneming die sterk groeit en winst maakt kan zonder cash komen te zitten en zo failliet gaan. Terwijl bedrijven die op kasbasis opereren maandenlang verlies kunnen maken en toch voldoende geld op de bank hebben.

Inzicht in het verschil tussen winst en cash is dé sleutel tot het verhogen van jouw financiële intelligentie.

Het resultaat van een onderneming wordt grotendeels bepaald door de hoogte van marges en de mate van kostenbeheersing, terwijl de kaspositie afhangt van hoe goed je met het werkkapitaal van de onderneming omgaat.

Volgens Andrew Miller zijn er drie manieren waarop je marges (en dus winst) kunt verbeteren:

  1. Groeiende omzet en stabiele kosten
  2. Stabiele omzetten en dalende kosten
  3. Groeiende omzet en dalende kosten

9 financiële knoppen

Hij noemt 9 financiële knoppen om aan te draaien, te weten: prijsstelling en betaaltermijnen, inkoop en het beheer van leveranciers, kostprijs van de verkopen, supply chain-optimalisatie, groei- en behoud van klanten, empowerment en behoud van personeel, merknaam en -herkenning, operational excellence en innovatie en samenwerking.

Kijken we hier vanuit de winst- en verliesrekening naar, dan zien we maar drie knoppen.

  1. Omzet: meer klanten of hogere omzet per klant.
  2. Kostprijs verkopen: lagere inkoop- en/of productie­kosten.
  3. Operationele kosten: minder overhead.

Het is aan jou om te kijken waar je vanuit jouw rol invloed op kunt uitoefenen om zo de winst van de onderneming te verhogen.

De kaspositie (cash) van een onderneming wordt grotendeels bepaald door de hoogte van het werkkapitaal.

Werkkapitaal = vlottende activa – kortlopende schulden

Het doel is om (vanuit jouw positie) dit werkkapitaal zo laag mogelijk te houden. Daar is een proactieve houding voor nodig, waarbij je acteert op wat je waarneemt en je steeds afvraagt: ‘Hoe kan ik helpen?’ Zien en handelen!

Het terugdringen van de openstaande facturen (debiteuren) en het verlagen van de voorraden hebben de meeste invloed op de hoogte van het werkkapitaal. In het boek wordt vanuit diverse rollen gekeken hoe dit kan worden toegepast.

Tot slot is het belangrijk om stil te staan bij het effect van grote investeringen op zowel de winst als de kaspositie van het bedrijf. Enkele superpraktische tips helpen hierbij.

Nieuw boek

Binnenkort komt mijn nieuwe boek uit “Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten“. In 60 minuten leer je wat nodig is om jouw bedrijf, divisie, unit of afdeling beter te managen door het toepassen van 6 onmisbare financiële vaardigheden.

Dit artikel is onderdeel van een serie van zes artikelen over 6 onmisbare financiële vaardigheden voor managers en ondernemers.

Artikel 1: Stuur op de drie belangrijkste financiële rapportages
Artikel 2: Meet de financiële gezondheid met de jaarrekening
Artikel 3: Stel een adequate begroting op
Artikel 4: Krijg je investeringsvoorstel wél goedgekeurd

Leer aan de financiële knoppen draaien met het boek Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1854 reviews.