Krijg je investeringsvoorstel wel goedgekeurd

Krijg je investeringsvoorstel wél goedgekeurd: onderbouw jouw initiatief in 7 praktische stappen.

Je krijgt tegenwoordig geen toestemming meer om veel geld uit te geven onder dat je een economisch rendement kan aantonen. Niet-financiële professionals die zich cashflow modeling hebben eigengemaakt krijgen hun investeringsvoorstel sneller goedgekeurd.

Een goedgekeurd investeringsvoorstel in 7 stappen

Onderbouw jouw initiatief in 7 praktische stappen.

  1. Identificeer alle kosten van de nieuwe aankoop of zakelijke kans. Houd rekening met zowel de initiële uitgave als de toekomstige uitgaven.
  1. Schat in hoeveel extra cash de voorgestelde investering oplevert. Deze opbrengsten komen van meer klanten en hogere opbrengsten per klant. Vergeet niet de bijkomende kosten mee te nemen.
  1. Identificeer de te behalen kostenbesparingen. Sommige liggen voor de hand, terwijl andere meer subtiel en moeilijker te kwantificeren zijn. Denk bijvoorbeeld aan efficiëntere processen, waarbij minder mensen, tijd of processtappen nodig zijn.
  1. Zet de te verwachten uitgaven en inkomsten uit in de tijd. Wanneer doen uitgaven zich voor? In welke stappen? Wanneer verwacht je te profiteren van de voordelen (extra omzet of kostenbesparingen)?
  1. Gebruik gevoeligheidsanalyses om je aannames te testen. Is de investering nog steeds de moeite waard als de opbrengsten met 10% tegenvallen of als een bepaalde kostenbesparing niet wordt gehaald? Bedenk verschillende scenario’s en reken ze door.
  1. Maak een inschatting van de niet-kwantificeer­bare opbrengsten en kosten. Denk hierbij aan ethische, psychologische, marketing-, milieu- proces- of imago-gerelateerde zaken.
  1. Focus je pitch op de mensen van financiën op de euro’s. Beschrijf je voorstel in de taal die zij spreken. Leg uit met cashflow modeling hoe jouw project geld oplevert en verveel ze niet met het verhogen van de klanttevredenheid of kwaliteits­verbeteringen.

Na stap vier ben je klaar om de volgende analysetools te gebruiken: rendement op investering, de terugverdientijd, netto contante waarde en interne rekenrente en break-evenanalyse. Hiermee beoordeel je of de investering de moeite waard is.

Neem in je overwegingen ook moeilijk kwantificeerbare factoren mee, zoals ethische, psychologische, marketing-, milieu-, proces- of imago-gerelateerde zaken.

Bewaak de voortgang van je project als die eenmaal is goedgekeurd. Volgt jouw investering het verwachte patroon?

Een goed rekenmodel om je investeringsvoorstel door te rekenen en te onderbouwen inclusief gevoeligheidsanalyse vind je hier.

Nieuw boek

Binnenkort komt mijn nieuwe boek uit “Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten“. In 60 minuten leer je wat nodig is om jouw bedrijf, divisie, unit of afdeling beter te managen door het toepassen van 6 onmisbare financiële vaardigheden.

Dit artikel is onderdeel van een serie van zes artikelen over 6 onmisbare financiële vaardigheden voor managers en ondernemers.

Artikel 1: Stuur op de drie belangrijkste financiële rapportages
Artikel 2: Meet de financiële gezondheid met de jaarrekening
Artikel 3: Stel een adequate begroting op

Krijg je investeringsvoorstel wel goedgekeurd met tips uit het boek Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1744 reviews.