Hoe lang is jouw startbaan?

Hoe lang is jouw startbaan? Wanneer is je geld op?

De voortdurende zorg van ondernemers is dat ons geen geld op is, voordat onze onderneming een succes is. Hier liggen we ’s nachts wakker van. En het gaat niet alleen om het geld om onze onderneming draaiende te houden; maar ook het geld om dagelijks van te leven. Een vliegtuig kan niet opstijgen als de startbaan te kort is. Zo faalt een bedrijf als het geld op is. De metafoor van de startbaan staat in dit geval gelijk aan de tijd die het duurt, voordat je bedrijf geen geld meer heeft.

Bereken de lengte van je startbaan. Hoe lang duurt het voordat je geld op is? Speel met de getallen en ontdek hoe je die kunt verlengen. Met deze template bereken je hoe lang je de tijd hebt om het gewenste winstniveau te bereiken, zodat je ervan kunt leven.

Startbaan

Hoe werkt het sjabloon Startbaan?

  1. Bepaal de verwachte winst uit onderneming.
  2. Stel je persoonlijke behoefte vast.
  3. Inventariseer beschikbare geldbronnen.
  4. Bepaal de belastingdruk.
  5. Bereken de lengte van je startbaan (in maanden).

Hieronder staat een voorbeeldberekening van de startbaan. Hoe lang is jouw startbaan?

Startbaan voorbeeld berekening

Stap 1. Verwachte winst uit onderneming berekenen

In de eerste stap maak je een inschatting van de verwachte omzet en kosten die je dit jaar verwacht te halen uit je onderneming. In het begin is de winst uit onderneming vaak nog niet voldoende om van te kunnen leven. Maak een schatting van je omzet en kosten en vul dit in. In ons voorbeeld verwachten we een winst te halen van € 14.000.

Stap 2. Persoonlijke behoefte vaststellen

Ondertussen heb je wel geld nodig om van te leven. Zet je persoonlijke maandelijkse uitgaven op een rij en tel die op. Een handige (gratis) tool hiervoor is ons huishoudbudget. Houdt (indien aanwezig) rekening met andere inkomsten, zoals salaris, uitkeringen en/of het inkomen van je partner.

De rekentool stelt nu vast wat je maandelijks nodig hebt, namelijk: gemiddeld inkomen uit onderneming per maand -/- persoonlijke behoefte per maand. In het voorbeeld hebben we € 580 per maand nodig (€ 1.700 – € 1.120).

Stap 3. Beschikbare geldbronnen inventariseren

Nu ga je inventariseren hoeveel geld je beschikbaar hebt om je maandelijkse tekorten aan te vullen. Denk hierbij aan spaargeld, beleggingen en/of geld van kredietverstrekkers of investeerders. Tel alle potjes die je kunt vinden op en vul ze in. In dit voorbeeld hebben we de beschikking over € 7.000 om de tekorten aan te vullen.

Stap 4. Bepaal de belastingdruk

We moeten nog wel rekening houden met belasting. Als ondernemer betaal je over het algemeen minder belasting dan een werknemer, omdat een ondernemer in aanmerking komt voor diverse aftrekposten. We hebben in dit rekenmodel handige grafieken opgenomen, waaruit je vrij eenvoudig de belastingdruk kunt aflezen. Kies de situatie die voor jou van toepassing is en lees de belastingdruk af aan de hand van de grafiek. Om de belastingdruk globaal te bepalen gebruik je een van de grafieken uit het tabblad Belastingdruk.

Selecteer de situatie die voor jou van toepassing is op basis van drie criteria:
1. Je voldoet wel of niet aan het urencriterium
2. Je hebt wel of geen recht op startersaftrek
3. Je voegt wel of niet een deel van de winst toe aan de oudedagsreserve.

Zoek nu hoe hoog de belastingdruk is bij het door jou uitgerekende winst uit onderneming. Als ondernemer betaal je over de eerste € 20.000 – € 30.000 winst geen of weinig belasting (afhankelijk van je situatie). De belastingdruk bestaat uit inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet.

Startbaan - belastingdruk bepalen

Stap 5. Lengte van je startbaan berekenen

In de laatste stap berekenen we de lengte van je startbaan. Hoe lang heb je de tijd om genoeg geld met je bedrijf te verdienen voordat het geld op is?

De formule is eenvoudig: beschikbare geldbronnen / bedrag maandelijks nodig = lengte startbaan in maanden.

In ons voorbeeld heeft deze ondernemer 12 maanden de tijd om zijn bedrijf voldoende winstgevend te maken.

Hoe lang is jouw startbaan? Bereken het zelf met dit rekenmodel.

https://www.boekhoudeninexcel.nl/product/zzp-en-ondernemen/startbaan/

 

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1854 reviews.