Ondernemingswaarde berekenen (ook voor kleine ondernemers)

Wat is jouw ondernemingswaarde? Dat vraag je je misschien al een poosje af. Je werkt al een aantal jaren als ondernemer en je bedrijf begint aardig te groeien. Misschien ben je gewoon nieuwsgierig of misschien ben je toe aan een nieuw uitdaging. Je overweegt om je bedrijf te verkopen en iets nieuws te starten.

Voordat je een definitieve beslissing neemt, wil je weten wat je bedrijf nu eigenlijk waard is. Er zijn verschillende (reken)methode om dit vast te stellen. Veel gehoorde vuistregels zijn bijvoorbeeld: 5-7 keer de winst of de bezittingen minus de schulden.

DCF waarderingsmodel

Discounted Cash Flow (DCF) waarderingsmodel

Een van de meest gebruikte rekenmethodes is het Discounted Cash Flow (DCF) waarderingsmodel. In het kort bepaalt dit model de waarde van je onderneming op basis van de netto contante waarde van de toekomstige vrije kasstromen. Een euro is in de toekomst minder waard, daarom rekent het model de waarde van alle toekomstige vrije kasstromen terug naar de huidige waarde.

Wat heb je nodig om de ondernemingswaarde te berekenen?

Om een juiste inschatting te maken van de ondernemingswaarde heb je de volgende gegevens nodig:

  • Winst- en verliesrekening en balans van (bij voorkeur) 3 voorgaande jaren om de kasstroom te bepalen
  • Aannames over omzetgroei en kostenontwikkelingen
  • Rentepercentages van alle schulden om het gemiddelde rentepercentage van de schulden uit te rekenen
  • Risicovrije voet, marktrisico premie en de beta voor je land en sector voor de WACC-berekening
  • Aandelenkoers en het aantal geplaatste aandelen (bij een beursgenoteerde onderneming).

Stap 1. Bereken de historische kasstromen aan de hand van winst- en verliesrekening en balans

Bepaal met de balans en winst- en verliesrekening de kasstroom volgens de indirecte methode. Je kijkt dus niet naar de geldstromen via bank en kas, maar je bepaalt op basis van wijzigingen in de balans waar het geld vandaan komt en waar het naar toe gaat.

We herkennen 3 soorten kasstromen:

  1. Investeringskasstromen: uit aan- en verkoop van duurzame bedrijfsmiddelen zoals machines, installaties, auto’s, inventaris etc.
  2. Financieringskasstromen: uit financiële transacties, zoals leningen en de uitgifte van aandelen
  3. Operationele kasstromen: uit de bedrijfsvoering, zoals verkopen, inkopen, ontvangsten van klanten en betalingen aan leveranciers.

Samen vormen deze 3 kasstromen de mutatie van de liquide middelen (kas- en banksaldi). In paragraaf 11.3 van mijn boek ‘Het grote geldboek voor de kleine ondernemer‘ vind je een handig model. Dit rekenmodel kun je gratis downloaden als je het boek hebt.

Het grote geldboek voor de kleine ondernemer

Stap 2. Maak een zo goed mogelijk inschatting van de toekomstige omzet en kosten

Dit doe je bijvoorbeeld door de omzet en kosten te laten stijgen met een bepaald percentage per jaar. Je kunt ook nauwkeuriger werken door de omzetontwikkeling per product(groep) vast te stellen.

Documenteer je aannames zo goed mogelijk. Heb je bijvoorbeeld contracten afgesloten? Verwijs hier dan naar. Hetzelfde doe je voor de kosten.

Bij het boek vind je ook een eenvoudige exploitatiebegroting en een tool om de belasting te berekenen (zowel inkomstenbelasting als vennootschapsbelasting).

ondernemingswaarde berekenen

Stap 3. Schat de toekomstige kasstromen in

De volgende stap in de berekening van de ondernemingswaarde is het inschatten van toekomstige kasstromen. Deze stap is iets lastiger, maar als je logisch nadenkt kan ook jij dit. In deze stap bepaal je eerst de mutaties van het werkkapitaal. Stijgt je omzet? Dan is het aannemelijk dat het saldo debiteuren en ook stijgt. Waarschijnlijk moet je dan ook een hogere voorraad aanhouden om je klanten goed te blijven bedienen. Deze stijging wordt meestal deels gefinancierd door een stijging van de crediteuren, want je moet meer inkopen.

Vervolgens bepaal je welke investeringen je in de toekomst gaat doen. Dit zijn grote uitgaven voor duurzame bedrijfsmiddelen zoals machines, installaties, inventaris, computers, vervoersmiddelen etc. Let op! Als je nieuwe investeringen in de toekomst plant, dan zullen ook je afschrijvingen stijgen. Ook voor de berekening van afschrijvingen vind je gratis een handig model bij het boek.

Tot slot schat je in welke financiering je nodig hebt of juist welke leningen je gaat aflossen.

Stap 4. Bereken de netto contante waarde van de vrije kasstroom

Nu kun je de netto contante waarde van de vrije kasstroom berekenen. De uitkomst wordt gebruikt bij de berekening van de waardering. De vrije kasstroom bestaat uit:

+ winst voor het financieel resultaat (EBIT)
+ amortisatie en afschrijvingen
– investeringen
– belastingen
± mutaties werkkapitaal, voorzieningen en latente belastingen

Stap 5. Bereken de WACC

Voordat je de waardering kunt inschatten moet je eerste de zogenaamde WACC (Weighted Average Cost of Capital) uitrekenen. Dit is het gewogen gemiddelde kostenpercentage van het vermogen.

Het ondernemingsvermogen bestaat uit eigen vermogen en vreemd vermogen. Het rentepercentage van de schulden bereken je simpel door het gewogen gemiddelde te nemen van de rentepercentages van alle schulden.

De kosten van het eigen vermogen bereken je door de risicovrije voet te nemen. Hier tel je de marktrisicopremie bij op. En vervolgens vermenigvuldig je dit getal met de zogenaamde beta. De beta van je land en sector vind je hier. Heb je een beursgenoteerde onderneming? Bereken dan de marktkapitalisatie door het uitstaande aantal aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers. Zo niet? Dan neem je het saldo van het eigen vermogen volgens de balans.

WACC berekening t.b.v. de ondernemingswaarde

Stap 6. Bereken de ondernemingswaarde volgens 3 methoden

Nu heb je alle gegevens om de waarde van je onderneming te berekenen. Dit kun je op drie manieren doen. Zo heb je de zogenaamde EBITDA-methode. Er is ook de Perpetuity-methode. En tot slot de berekening van de intrinsieke waarde. Als uitkomst krijg je de nettovermogenswaarde (op drie manieren berekend). De waarde van je onderneming zal ergens tussen deze waarde bevinden, want die is natuurlijk ook nog afhankelijk van andere factoren, zoals het strategisch belang.

Waarderingsmodel ondernemingswaarde

Stap 7. Reken diverse scenario’s door

Tot slot moet je niet vergeten om verschillende scenario’s uit te werken. Wat is het optimistische scenario? En wat is worst case? Niets doen is ook een optie, waarbij je de omzet en kosten gelijk houdt. Vergelijk de uitkomsten van deze scenario’s, zodat je een goed beeld krijgt van de invloed op de nettovermogenswaarde van je onderneming.

Scenarioanalyse

Zelf jouw ondernemingswaarde uitrekenen?

Wil je zelf aan de slag. Download dan dit Excel-model dat is gemaakt door een finance én Excel expert met meer dan 25 jaar (corporate) ervaring. Vind het wiel niet opnieuw uit en download dit Excel-model in een paar klikken.

Een Discounted Cash Flow (DCF) waarderingsmodel in Excel inclusief:

  • Een winst- en verliesrekening.
  • Een kasstroomoverzicht.
  • Een balans.
  • Relaties tussen de 3 financiële rapportages, zodat je begrijpt hoe het model in elkaar steekt.
  • Kengetallen en dynamische grafieken ter ondersteuning van je financiële analyse.
  • Een Discounted Cash Flow model (netto contante waarde berekening kasstromen).
  • Veel formules om automatisch de vrije kasstroom, de WACC en de eindwaarde te berekenen.
  • scenario’s met aannames die automatisch van invloed zijn op de 3 financiële rapportages (basis, optimistisch, pessimistisch, alternatief).
  • Tot 3 jaar historie en 5 jaar prognose. Verberg eventuele onnodige jaren.

Discounted Cash Flow (DCF) waarderingsmodel

Wie zijn de gebruikers van het Discounted Cash Flow waarderingsmodel?

Mensen die dit waarderingsmodel inclusief prognoses downloaden om hun ondernemingswaarde uit te rekenen zijn:

Directeuren, leidinggevenden, managers, consultants, ondernemers, professionals, controllers, accountants, investeringsbankiers, professoren en (zakelijke) studenten van verschillende succesvolle organisaties.

Relaties tussen de financiële rapportages

Belangrijkste voordelen

  • Maak snel en simpel een schatting van jouw ondernemingswaarde als een pro op basis van slimme prognoses zonder uitgebreide invoer van gegevens.
  • Beoordeel de effecten van wijzigingen in je plannen – gebruik diverse scenario’s.
  • Simpel in gebruik en gemakkelijk te begrijpen.
  • Dynamische grafieken en kengetallen (inclusief normen) bieden razendsnel inzicht.
  • Geniet van ongelimiteerde scenario-analyses voor 5 jaar zonder dubbele invoer of verlies van gegevens.

Extra features

  • Volledig bewerkbare tekst, afbeelding, logo en kleuren
  • Directe download na betaling
  • 100% aftrekbaar als zakelijke kosten
  • 30 dagen geld terug garantie
  • 1 jaar updates & ondersteuning
  • Gegarandeerd veilig afrekenen

https://www.boekhoudeninexcel.nl/product/begroting/discounted-cash-flow-waarderingsmodel/

1 gedachte over “Ondernemingswaarde berekenen (ook voor kleine ondernemers)”

  1. Erg duidelijke beschrijving en zeer toegankelijk. Inmiddels al diverse modellen en jaren in gebruik van de maker.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1765 reviews.