Aflossingsvrije hypotheek, verstandig of niet?

Wanneer je op het punt staat een huis te kopen, zijn er meerdere hypotheekvormen waaruit je kan kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek, bankspaarhypotheek of een aan aflossingsvrije hypotheek.

De laatstgenoemde klinkt misschien wel heel interessant, maar wat is het precies en welke voor- en nadelen zijn er? Bij Boekhouden in Excel hebben wij handige templates die helpen bij het overzichtelijk maken van je hypotheek en de kosten die het met zich meebrengt.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tot de einddatum niks hoeft af te lossen. Hierbij betaal je enkel per maand het rentebedrag. Op de einddatum van je hypotheek moet je de aflossing van de gehele periode vervolgens in één keer aflossen. Dit bedrag blijft gedurende de gehele looptijd hetzelfde, tenzij er tussentijds afgelost wordt.

Nadat er afgelost is, kan ervoor gekozen worden om de hypotheek te verlengen of te oversluiten.

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Zoals eerder werd vermeld worden aflossingsvrije hypotheken afgelost aan het einde van de looptijd. Hoe lang de looptijd is, is afhankelijk van de voorwaarden van de geldvertrekker. Vaak ligt de lengte rond de 30 jaar. Meestal wordt een halfjaar van tevoren gemeld dat de aflossingsdatum dichterbij komt.

Tussentijds kan er in sommige gevallen ook afgelost worden, dit verschilt per geldverstrekker. De Rabobank biedt deze optie bijvoorbeeld wel aan. Hierbij zal er jaarlijks een vast percentage, van het bedrag dat je oorspronkelijk hebt geleend, afgelost kunnen worden.

Toename zichtbaar

Sinds 2013 heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek bij een aflossingsvrije hypotheek. Hierdoor werd in het verleden deze hypotheekvorm een stuk minder interessant. Echter, door de extreem lage rente van nu, wordt deze hypotheekvorm weer een stuk interessanter. Door de krappe woningmarkt wordt er al snel gekeken naar interessante alternatieven om toch aanspraak te maken op een woning. Door de aflossingsvrije hypotheek worden de maandlasten een stuk lager waardoor er aanspraak gemaakt kan worden op een woning die eventueel in de hogere prijsklasse valt.

Risico’s bij aflossingsvrije hypotheken

Een aflossingsvrije hypotheek neemt uiteraard ook enkele risico’s met zich mee. Hierdoor wordt er aangeraden om vooraf de kostenpost van een aflossingsvrije hypotheek te berekenen. Hiervoor kan je met een hypotheekadviseur om tafel zitten. Zodoende krijg je inzichtelijk wat er aan het einde van de rit moet worden afgelost.

Daarnaast is er nog een ander risico wat mee kan spelen, namelijk: de woningprijzen kunnen (flink) kelderen. Hierdoor kan je woning onder water komen te staan. Hiermee wordt bedoeld dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van je woning. Wanneer je de woning verkoopt voor een lager bedrag waarvoor je het hebt aangekocht, kan je met een restschuld zitten.

Ook wanneer je de woning behoudt, blijft er een risico. Dit risico zit hem in de niet afgeloste schuld, hierdoor blijft de schuld bestaan. Deze bruto lasten worden vervolgens netto lasten. Hiermee wordt bedoeld dat de belastingdienst niet meer meebetaald aan je hypotheek (bron: nhp). Deze last moet draagbaar zijn, anders moet de woning alsnog verkocht worden.

Voor- en nadelen aflossingsvrije hypotheek

Zoals bovenstaand te lezen is, heeft een aflossingsvrije hypotheek zowel voordelen als nadelen. Waar je verstandig aan doet is per situatie verschillend. Wel worden er onderstaand de grootste voor- en nadelen benoemd:

Voordelen

  • Lagere maandelijkse kosten
  • Vaak hoeft er geen verplichte verzekering worden afgesloten

Nadelen

  • Volledige schuld moet aan het einde van de looptijd worden afgelost
  • Woningprijzen kunnen kelderen waardoor je woning onder water komt te staan
  • Bruto schuld kan netto schuld worden waardoor de lasten hoog zijn
  • Er kan geen gebruik gemaakt worden van de hypotheekrenteaftrek

Maak het overzichtelijk met ons pakket

Bij Boekhouden in Excel bieden wij een template aan waarin de hypotheekkosten overzichtelijk weergegeven kunnen worden. Er kan rekening gehouden worden met meerdere leningdelen en verschillende looptijden of rentes. Hierdoor kan je gemakkelijk berekenen wat de jaarlijkse, of maandelijkse, kosten worden.

Hypotheek berekeningen

Deze template kan super eenvoudig worden toegepast voor verschillende hypotheekvormen, zoals: annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of spaarhypotheek.

Wil je meer informatie ontvangen over de template of over onze andere templates? Kom eenvoudig in contact met ons middels de verschillende contactmogelijkheden.

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1765 reviews.