Beleggen, hoe doe ik dat?

Je kapitaal laten groeien is een wenselijke situatie voor vele mensen. Middels beleggen is dit eventueel haalbaar. Echter, voor veel mensen is beleggen een flinke stap. Dit komt omdat beleggen vele risico’s met zich mee kan brengen, je kan namelijk je inzet verliezen. Tegenover dit risico, staat de kans om een mooi rendement te halen op je ingelegde geld. Wil je beginnen met beleggen? Bekijk hieronder waar je rekening mee kan houden!

Wat is beleggen?

Beleggen is geld investeren waarbij de verwachting is, dat dit geld op den duur meer waard wordt. Beleggen kan op vele verschillende manieren en in vele verschillende vormen. Zo kan er belegd worden in aandelen, vastgoed, goud, crypto of obligaties.

Beleggen in aandelen

Wellicht de bekendste vorm van beleggen, is het beleggen in aandelen. Een aandeel is een deelneming aan een vennootschap. Hiermee krijg je als belegger een stukje van het bedrijf in handen. Hoe groter het aandeel, hoe groter jouw aandeel is in het bedrijf.

Wanneer dit bedrijf groeit, groeit ook de waarde van het aandeel. Daarnaast wordt in sommige gevallen een gedeelte van de winst uitgekeerd in de vorm van dividend. De keerzijde is dat het bedrijf minder winst maakt of zelfs verlies, hierdoor zal de waarde van het aandeel afnemen.

Beleggen in vastgoed

Geld in bakstenen, oftewel vastgoed, is ook een mogelijkheid tot beleggen. Hierbij wordt er een woning, kantoorpand of bedrijfspand gekocht met het doel deze te verhuren. De huurinkomsten vormen hierbij een belangrijke inkomstenbron. Daarnaast kan de waarde van het pand in de loop der jaren ook toenemen.

De drempel om te beginnen met beleggen in vastgoed ligt over het algemeen hoger. Dit komt door het hogere startkapitaal waarover je moet beschikken.

Bekijk onze template voor Vastgoed rendement berekeningen. Wil je daarnaast je huisje ook nog eens verhuren dan hebben we een prachtige Excel-oplossing voor je.

Beleggen in goud

Naast beleggen in aandelen en beleggen in vastgoed, is het ook mogelijk om te beleggen in goud. Dit edelmetaal heeft vooral baat bij economische onzekerheden. Vele partijen zien in deze tijden het beleggen in goud als veilig investering.

Wanneer de economie floreert en betrouwbaar is, zal de goudprijs normaliter weer dalen. Hierdoor kan het interessant zijn om te beleggen in goud. Door het juiste moment te kiezen om in te kopen en te verkopen.

Er zijn verschillende partijen die beleggen in goud mogelijk maken. Bekijk hier een lijst met opties, waarbij ook de kosten zichtbaar zijn.

Beleggen in crypto

Crypto is een digitale munteenheid, welke gebruikt kan worden als alternatief betaalmiddel. Crypto is een verkorting van cryptographic currency, wat letterlijk staat voor ‘versleuteld geld’. Het woord versleuteld komt voort uit de manier waarop het digitale geld verhandelbaar is. Dit gebeurt namelijk middels een blockchain technologie. Dit houdt in dat er een database en infrastructuur aanwezig is, om het geld op een veilige manier te verhandelen met derden.

De laatste jaren heeft beleggen in crypto een explosieve groei gemaakt. En zijn er vele verschillende coins (valuta) online gekomen. De bekendste coin, is de Bitcoin. Deze coin vertegenwoordigd ook de hoogste waarde. Naast de Bitcoin zijn er vele verschillende alternatieve coins.

Beleggen in crypto gaat niet geheel zonder risico’s. De koers van crypto is erg instabiel. Hierdoor kan de prijs omhoogschieten, maar ook andersom, drastisch kelderen. Deze volatiliteit zorgt ervoor dat er een hoog rendement behaald kan worden.

Handige template voor beleggen

Middels een handige template voor beleggen kunnen er eenvoudige berekeningen worden gemaakt. De berekeningen helpen jou bij het volgende:

  • Eindkapitaal berekenen – hoeveel geld kun je bij elkaar beleggen?
  • Vermogensgroei berekenen bij een periodieke inleg
  • Vermogensopbouw berekenen – hoe groeit je vermogen in de tijd?
  • Eerder beginnen met beleggen – hoeveel meer geld levert dat op?
  • Meer rendement berekenen – wat levert dat op aan extra geld?
  • Periodieke inleg berekenen – hoeveel geld moet je (periodiek) opzij zetten?
  • Hoe lang sparen of beleggen – wanneer is het spaar- of beleggingsdoel bereikt?
  • Belasting box 3 berekenen – hoe hoog is de vermogensbelasting?
  • Rendement berekenen – welk rendement behaal je bij het beleggen?
  • Effectieve rente berekenen – wat is de ‘echte’ rente op je spaarrekening?
  • Gemiddeld rendement berekenen – bij meerdere spaarrekeningen of beleggingen
  • Vermogensafbouw berekenen – hoe neemt je vermogen af als je geld gaat opnemen?
  • Profit Tracker – wat is het gemiddelde rendement op je beleggingen?
  • Eindkapitaal beleggingen berekenen – hoe snel is je beleggingsdoel behaald?

Beleggen Toolkit

Beleggen voor beginners

Wanneer je wil starten met beleggen is het essentieel om je goed in te lezen en weten op welke manier je wil beleggen. Zoals bovenstaand zichtbaar is, zijn er verschillende mogelijkheden met beleggen. Neem rustig de tijd om te achterhalen welke vorm van beleggen je het meeste aanspreekt.

De meeste fouten met beleggen worden gemaakt door mensen die zonder kennis, vol overgave ergens instorten. Hierdoor worden er veelal keuzes gemaakt op basis van emoties.

Meer informatie over beleggen of de template?

Wens je meer informatie te ontvangen over beleggen of ons handige template? Neem eenvoudig en geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij beantwoorden graag al je vragen!

1 gedachte over “Beleggen, hoe doe ik dat?”

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1945 reviews.