Monitor prestaties van je onderneming

Monitor prestaties van je onderneming: ontdek 4 methoden om je resultaten te monitoren, zodat je met gerichte acties kunt bijsturen.

Als je een budget opstelt of besluit een grote investering te doen, dan ben je van één ding zeker: de werkelijkheid zal anders uitpakken. Daarom moet je jouw resultaten monitoren.

Monitor prestaties op 4 manieren

Er zijn vier manieren om je resultaten te vergelijken en beoordelen. De vier manieren zijn:

  1. Ratioanalyse: analyseer resultaten met behulp van kengetallen, ook wel verhoudingscijfers of vergelijken met andere getallen.
  1. Trendanalyse: vergelijk resultaten met andere perioden. Gebruik de common size-analyse waarbij cijfers worden uitgedrukt in percentages en vertaal de euro’s in indexcijfers, zodat je sneller trends kunt waarnemen.
  1. Benchmarking: vergelijk uitkomsten met andere bedrijven in je branche om beter te kunnen beoordelen of iets goed of slecht is. Er zijn hiervoor gratis waardevolle bronnen te raadplegen.
  1. Normvergelijking: vergelijk cijfers met (interne) normen zoals een budget en prognoses. Druk het verschil tussen budget en realisatie uit in zowel euro’s als percentages, zodat je sneller afwijkingen ziet

Vergeet niet je analyses in grafieken te tonen. Monitor prestaties door trends en afwijkingen grafisch waar te nemen. Die worden met grafieken stukken sneller zichtbaar.

Met het boek wordt een praktisch rekenmodel meegeleverd voor de financiële analyse van een onderneming als je het boek registreert op www.financienvoormanagers.nl.

Nieuw boek

Binnenkort komt mijn nieuwe boek uit “Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten“. In 60 minuten leer je wat nodig is om jouw bedrijf, divisie, unit of afdeling beter te managen door het toepassen van 6 onmisbare financiële vaardigheden.

Dit artikel is onderdeel van een serie van zes artikelen over 6 onmisbare financiële vaardigheden voor managers en ondernemers.

Artikel 1: Stuur op de drie belangrijkste financiële rapportages
Artikel 2: Meet de financiële gezondheid met de jaarrekening
Artikel 3: Stel een adequate begroting op
Artikel 4: Krijg je investeringsvoorstel wél goedgekeurd
Artikel 5: Draai aan de financiële knoppen

Monitor prestaties van je onderneming op 4 manieren met het boek Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1810 reviews.