Meerjarenplan opstellen in 5 stappen

Een meerjarenplan opstellen? Hoe maak je nou een goede begroting bij je businessplan? In Het grote geldboek voor de kleine ondernemer leer ik in hoofdstuk 4 hoe je een businessplan op 1 A4 opstelt. Ja, dat lees je goed. Je kunt jouw gehele plan op 1 velletje papier opschrijven. In het kort volgen hier nog even de stappen.

Blijf even doorlezen, want we introduceren iets nieuws

De OGSM-methodiek

  1. Beschrijf jouw kwalitatieve doelstelling (Objective): deze doelstelling geeft aan WAT je wilt bereiken en waar je wilt staan aan het eind van een bepaalde periode. Bijvoorbeeld: Okies is het meest succesvolle horlogemerk in het jeugdsegment door het neer te zetten als hét merk voor stoere tieners.
  2. Stel concrete doelen (Goals): vervolgens vertaal je de kwalitatieve doelstelling in meetbare doelen. Bijvoorbeeld: 1.000 verkochte horloges in 1 jaar
  3. Bedenk strategieën om die concrete doelen te bereiken (Strategies): nu beschrijf je HOE je jouw doelen gaat realiseren. Bijvoorbeeld: Okies horlogemodellen zijn gewild, doordat we elke 6 maanden nieuwe hippe modellen uitbrengen.
  4. Meet je succes (Measures): gebruik een dashboard met indicatoren om te checken of iedere strategie op koers ligt. Bijvoorbeeld: je meet maandelijks het aantal verkochte horloges
  5. Benoem de activiteiten die je gaat uitvoeren: tot slot vertaal je jouw strategieën in een concreet actieplan waarin je exact vastlegt wie, wat en wanneer uitvoert. Bijvoorbeeld: ontwerpen van 60 nieuwe modellen door het onderzoeken van de klantbehoeften.

Deze OGSM-methodiek, bespreek ik uitgebreider in mijn boek. Als je dit boek registreert dan krijg je gratis een praktisch sjabloon om je businessplan op 1 A4 te maken.

Als je eenmaal duidelijk hebt wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen, dan wordt het maken van een meerjarenplan en (jaar)begroting al een stuk makkelijker. Want je weet nu:

  • welke producten & diensten je gaat leveren voor welke prijs;
  • wanneer je nieuwe producten & diensten lanceert in de markt;
  • hoe je die producten & diensten aan de man gaat brengen;
  • op welke manier je jouw producten & diensten gaat promoten;
  • wat je gaat doen om aan nieuwe leads te komen;
  • hoe je die leads gaat omzetten in klanten etc.

Meerjarenplan

In de eerste stap heb je een kwalitatief doel gesteld dat je wilt bereiken op een bepaald moment. Het is verstandig om haalbare doelen te stellen. Dus verwacht niet direct miljoenen in het eerste jaar. Leg je horizon wat verder en denk na waar je bijvoorbeeld over vijf jaar wilt staan. Daarom maak je eerste een globaal meerjarenplan. Ik heb al eerder geschreven hoe je een financieel jaarplan of begroting opstelt.

Lees ook deze artikelen:

https://www.boekhoudeninexcel.nl/financieel-plan-opstellen/

https://www.boekhoudeninexcel.nl/stel-een-adequate-begroting-op/

Het opstellen van een meerjarenplan is niet anders en bestaat ook uit een vijftal overzichten die de vragen uit onderstaande tabel beantwoorden.

Overzicht Vragen
Investeringsbegroting Hoeveel geld heb ik nodig om mijn bedrijf te runnen en/of te starten?
Financieringsplan Hoe ga ik dat betalen?
Exploitatiebegroting Wat zijn de opbrengsten en kosten? Maak ik winst?
Privébegroting Hoeveel geld heb ik zelf nodig om van te leven?
Liquiditeitsprognose Wat zijn de inkomsten en uitgaven? Heb ik iedere maand voldoende geld op de bank?

Investeringsbegroting

Jouw meerjarenplan begint met het bepalen van hoeveel geld je nodig hebt om je plannen uit te voeren (de investeringsbegroting). Denk hierbij aan investeringen in bedrijfsmiddelen, zoals een computer, een auto, maar ook aan uitgaven voor het maken van je website, software, visitekaartjes en boekhouding. Verkoop je producten? Dan heb je waarschijnlijk ook een bepaalde voorraad nodig. Stop je met werken? Denk dan ook aan een potje om te kunnen voorzien in je eigen levensonderhoud! De investeringsbegroting vormt de linkerzijde van de balans: de bezittingen van je bedrijf. In mijn boek ga ik dieper in op de verschillende onderdelen van de investeringsbegroting.

Financieringsplan

Nu je weet wat je nodig hebt denk je na hoe je dat gaat betalen. Dit deel van het meerjarenplan noemen we het financieringsplan. De twee elementen van het financieringsplan vormen de rechterzijde van de balans: het eigen vermogen en de schulden van je bedrijf (vreemd vermogen). Het eigen vermogen bestaat voornamelijk uit spaargelden die je zelf inbrengt. Je kunt naast geld ook privégoederen inbrengen, zoals een computer of meubilair voor de inrichting van je kantoor. Het verhogen van je hypotheek is ook het overwegen waard. Leen je geld bij familie of vrienden dan zijn deze leningen veelal achtergesteld. Deze worden als laatste terugbetaald bij een eventueel faillissement. Tot slot zijn subsidies een andere financieringsbron.

Exploitatiebegroting

Het derde onderdeel van het meerjarenplan is de exploitatiebegroting. Die bevat een schatting van de verwachte omzet, de te maken kosten en het uiteindelijke resultaat. Het primaire doel van de exploitatiebegroting is om in te schatten of je plannen wel winstgevend genoeg zijn. De exploitatiebegroting is de verwachte winst- en verliesrekening van je bedrijf. Het is aan te bevelen om schattingen te maken voor de eerste drie tot vijf jaar. Je krijgt zo een beter beeld van de verwachte omzet- en winstontwikkeling.

Privébegroting

Met de privébegroting bepaal je hoeveel inkomen je uit de onderneming nodigt hebt. Je stelt hiervoor alle privé-inkomsten en uitgaven op, zodat je exact weet hoeveel geld je nodig hebt om van te leven. Dit kan ook een startpunt zijn van je begroting. Als je weet wat je minimaal nodig hebt, kun je ook het daarbij behorende resultaat uit onderneming berekenen. In paragraaf 5.6 van mijn boek leg ik uit hoe je dat doet.

Liquiditeitsprognose

Dit is het belangrijkste onderdeel van je meerjarenplan. De liquiditeitsprognose vertelt het vertaal van de toekomstige inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Met andere woorden: heb je altijd genoeg geld op de bank staan? Je moet een balans vinden tussen winst en cash. Winst zegt niks over de hoeveelheid geld op je bankrekening. In mijn boek Financiën voor managers en ondernemers in 60 minuten leg ik uit hoe een winstgevend bedrijf toch failliet kan gaan. Maar ook hoe een bedrijf met veel geld op de bank toch geen winst maakt. Het opstellen van de liquiditeitsprognose is ook het moeilijkste onderdeel van het meerjarenplan. Je moet namelijk rekening houden met timingsverschillen (geld komt later binnen dan je factureert), btw (de exploitatiebegroting is exclusief btw, maar de geldstromen zijn inclusief btw), belastingen (inkomsten- en/of vennootschapsbelasting) etc.

Nieuw rekenmodel: Het Financieel Meerjarenplan

Omdat ik weet hoe moeilijk het is om een financieel plan goed en betrouwbaar door te rekenen heb ik een nieuw rekenmodel gemaakt. Met het Financieel Meerjarenplan stel je simpel en snel alle bovenstaande onderdelen van het meerjarenplan op zonder dubbele invoer. Je hoeft ook niet ingewikkeld na te denken hoe je alles aan elkaar moet knopen. Dat heb ik voor je gedaan. Het enige waar jij mee bezig bent is het beantwoorden van bovenstaande vragen en invullen van een aantal cellen. Alle begrotingsmodellen rollen er dan vanzelf uit. Het Financieel Meerjarenplan houdt wel rekening met de timingsverschillen, btw en belastingen. Bekijk hieronder ook even een demonstratie van het financieel meerjarenplan.

2 schermvoorbeelden meerjarenplan

Stel nu eenvoudig en snel het financieel meerjarenplan van je onderneming op. Geen losse werkbladen meer, maar een volledig geïntegreerd financieel plan. Tot 12 jaren plannen. Tijdelijk nog met korting!

https://www.boekhoudeninexcel.nl/product/business-toolkits/financieel-meerjarenplan/

Demonstratievideo Financieel Meerjarenplan

Bekijk deze demonstratievideo van het Financieel Meerjarenplan 2.0.

1 gedachte over “Meerjarenplan opstellen in 5 stappen”

  1. Hoi Stephan zoals je andere producten een mooi middel. Mijn studenten vinden het erg mooi , website en je boek maar bij de gang naar een bank, veel games die we doen sluiten af met een compleet financieel plan dus inclusief de begrote eindbalans(en) Hopelijk ga je onze studenten hier snel mee voorzien in Excel. Naast het boek bedrijfseconomie voor het hbo (Boom uitgeverij) , Financieel Management (Kees van Alphen) en jouw boeken is de ondernemer , de manager en de student van veel studie richtingen dan in staat om een plan compleet te maken zonder naar Engelse producten te hoeven uitwijken. We zien met belangstelling uit naar de uitbreiding. Goede zaken gewenst!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

De waardering van www.boekhoudeninexcel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1911 reviews.