Cashflow matrix toont verschil tussen omzet en inkomsten

Het is belangrijk dat ondernemers het verschil kennen tussen omzet en inkomsten. Ondernemers hebben namelijk de neiging om te focussen op omzet. Men waant zich al gauw rijker dan men in werkelijkheid is. Een cashflow matrix biedt snel inzicht.

Wanneer is er sprake van omzet?

De belastingdienst spreekt van omzet op het moment dat je een factuur stuurt voor geleverde diensten of producten. De factuur stuur je uiterlijk op de 15e dag van de maand die volgt op de maand waarin je jouw dienst of product hebt geleverd. Je stuurt ook een factuur als je een vooruitbetaling hebt gekregen voor de levering van goederen en diensten. Lees op de site van de belastingdienst meer regels over factureren.

Een ander woord voor omzet is opbrengst. Ze betekenen dus hetzelfde.

Wat zijn inkomsten?

We spreken van inkomsten als het geld daadwerkelijk bijgeschreven is op de bankrekening of cash is ontvangen. Bij inkomsten kijken we dus naar de fysieke en girale geldstromen.

Waarom is het verschil zo belangrijk?

Over het algemeen zit er een tijdsverschil tussen het versturen van de factuur en het ontvangen van het geld. Je bent dan jouw klanten (debiteuren) aan het voorfinancieren. Je speelt in feite voor bank. Als je jouw klanten een betaaltermijn geeft van 30 dagen, dan moet je de omzet van een maand voorfinancieren. Betalen jouw klanten gemiddeld na 2 maanden, dan speel je ‘bank’ voor 2 maanden. Ben je groot genoeg en moet je maandelijks aangifte omzetbelasting doen, dan moet je zelfs de BTW al afdragen aan de belastingdienst, voordat jij die hebt ontvangen van jouw klant.

Als je wisselende omzetten kent als gevolg van een seizoenspatroon dan is het belangrijk om dus rekening te houden met ‘vertraagde’ inkomsten. Plan jouw uitgaven dus ook zodanig dat je voldoende middelen hebt. Is het hoogseizoen voorbij? Dan zal er korte tijd meer cash binnenkomen dan dat er omzet gemaakt wordt.

Bij een (sterk) groeiende onderneming is er zelfs structureel sprake van ‘inkomstenvertraging‘. Het voorbeeld in onderstaande grafiek laat dat ook zien. Je ziet in de grafiek ook een korte periode waarbij de inkomsten hoger zijn dan de opbrengsten (omzet). Het ‘naijl-effect‘ van de vertraagde inkomsten zie je mooi terug.

Cashflow matrix grafiek

Cashflow matrix berekenen

We hebben een spreadsheet gemaakt waarbij je de cashflow matrix eenvoudig kunt berekenen. In deze template geef je aan hoeveel procent van jouw omzet daadwerkelijk binnenkomt in dezelfde en volgende maanden. Je voert jouw geplande en/of gerealiseerde omzet in en de template berekent de inkomsten per maand. Het verschil tussen omzet en inkomsten wordt in een handige grafiek weergegeven.

Cashflow matrix

Wil je de cashflow matrix voor jouw organisatie berekenen?

De cashflow matrix template is onderdeel van onze Financial Planning Toolkit. Dit is een set van 6 begrotingsmodellen voor het financieel toetsen van jouw plannen.

Financial Planning Toolkit

37,0067,00 excl. btw

Een complete set begrotingsmodellen om de financiële haalbaarheid van je plannen te toetsen.

Editie 2022

Inclusief:

 • Exploitatiebegroting
 • Investeringsbegroting
 • Liquiditeitsprognose
 • Financieringsplan
 • Privébegroting
 • Startbaan
 • Cashflow-matrix

Beschrijving

De Financial Planning Toolkit is een complete set templates om de financiële haalbaarheid van je plannen te toetsen. Een set van 7 spreadsheets voor jouw begroting(en).

De Financial Planning toolkit bestaat uit:

 1. Exploitatiebegroting: een onderbouwing van de omzet, kosten en resultaat (€17)
 2. Investeringsbegroting: hoeveel heb je nodig om te starten? (€15)
 3. Financieringsplan: hoe kom je aan kapitaal om je onderneming te financieren?  (€15)
 4. Liquiditeitsprognose: heb je iedere maand voldoende geld beschikbaar? (€15)
 5. Privébegroting: hoeveel inkomen heb je maandelijks nodig uit je onderneming? (€10)
 6. Cashflowmatrix: bereken in welke maand je inkomsten en uitgaven vallen op basis van een patroon (€7)
 7. Startbaan: hoe lang is je startbaan? Wanneer is je geld op? (€7)

De losse templates kosten normaal €86, maar in deze bundel dus slechts €37. Dat is maar liefst een korting van 56%!

1. Exploitatiebegroting

De exploitatiebegroting laat zien hoe winstgevend je onderneming is. En ze ziet er in principe hetzelfde uit als je winst- en verliesrekening. De exploitatiebegroting bevat een reële en goed onderbouwde inschatting van je omzet, kosten en bedrijfsresultaat. De omzet wordt berekend met de verkoopprijs (excl. btw) van je producten of je uurtarief en het aantal producten of uren dat je verwacht te verkopen in het betreffende jaar.

Vermeld in de toelichting welke offertes je hebt uitgebracht en wat de kans is dat je de opdracht krijgt. Vermeld ook welke contracten je al hebt afgesloten. Licht toe hoe je de kostprijs van je omzet (inkoopprijs) hebt berekend. Bijvoorbeeld door een margeberekening. Maak tot slot een goede inschatting van alle overige kosten en licht deze toe. Het is aannemelijker dat je het begrote resultaat haalt als je een voorzichtige begroting opstelt. Wees reëel in je schattingen en onderbouw deze zo veel mogelijk!

Je ontvangt 2 versies:

 1. Een exploitatiebegroting voor de komende 5 jaar
 2. Een exploitatiebegroting voor de komende 12 maanden

Exploitatiebegroting in Excel

Exploitatiebegroting maken per maand

Download hier een voorbeeld exploitatiebegroting inclusief gedetailleerde onderbouwing voor 5 jaar en download dit voorbeeld van de begroting voor de komende 12 maanden.

2. Investeringsbegroting

Hoeveel geld heb je nodig om te starten? Tijdens het ondernemen doe je investeringen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een auto, computer, laptop, visitekaartjes, ontwikkelkosten van je product, je website etc. Als je producten verkoopt, dan heb je waarschijnlijk ook een beginvoorraad nodig. Vergeet niet om ook de kosten voor je eigen levensonderhoud te voorzien. Bij aanvang heb je wellicht nog weinig inkomsten uit je onderneming. Al deze zaken vormen de investeringsbegroting.

Je ontvangt 2 versies:

 1. Een investeringsbegroting voor de komende 5 jaar
 2. Een investeringsbegroting voor de komende 12 maanden

Investeringsbegroting in Excel

Investeringsbegroting Excel

3. Financieringsplan

Met het ingevulde investeringsbegroting weet je precies wat je nodig heeft om uw onderneming te starten. Het financieringsplan beantwoordt de vraag hoe je aan kapitaal komt om deze investeringen te betalen. Je betaalt investeringen uit eigen middelen (eigen vermogen) of uit externe financiering (vreemd vermogen). Tot het eigen vermogen behoort het geld en de bedrijfsmiddelen die je zelf inbrengt. Achtergesteld vermogen zijn leningen die achter in de rij staan bij een faillissement. Zij worden dan als laatste terugbetaald. Daarom worden ze ook wel beschouwd als garantievermogen. Bijvoorbeeld als je geld leent van een familielid. Het eigen vermogen is veelal minimaal 25% van het totale kapitaal. Wanneer het eigen vermogen onvoldoende is om je investeringen te betalen dan zoek je naar externe middelen, het vreemd vermogen. Bijvoorbeeld leningen en kredieten van banken. Deze hebben een korte of lange looptijd.

Je krijgt van ons twee varianten om je financieringsplan te maken.

 1. Per maand: maak het financieringsplan voor de komende 12 maanden. Kies zelf de startmaand.
 2. Per jaar: maak een plan van je financiering voor de komende 5 jaar.

Financieringsplan per maandFinancieringsplan in Excel per jaar

4. Liquiditeitsprognose

De liquiditeitsbegroting laat zien of je iedere maand voldoende geld beschikbaar hebt. Deze begroting toont de geldstromen. Hoeveel komt er maandelijks binnen, hoeveel geld er uit en wat is het saldo aan liquide middelen aan het eind van iedere maand? Je begint met het beginsaldo van je bankrekening(en) en kas en maakt vervolgens een inschatting van de verwachte inkomsten en uitgaven voor de komende maanden. Let op: in de liquiditeitsbegroting zijn de bedragen inclusief btw! Als je voor een heel jaar de verwachte geldstromen in kaart brengt dan zie je in één oogopslag wanneer je geld tekort komt.

Ten opzichte van de winst- en verliesrekening (exploitatiebegroting) ontstaan met name grote verschillen als je grote investeringen doet. Dit zijn namelijk direct grote uitgaven, terwijl u deze geleidelijk in je exploitatiebegroting opneemt via de afschrijvingen.

Je ontvangt 2 versies:

 1. Een liquiditeitsprognose voor de komende 5 jaar
 2. Een liquiditeitsprognose voor de komende 12 maanden

Liquiditeitsprognose 5 jaarLiquiditeitsprognose 12 maanden

5. Privébegroting

De privébegroting helpt je bij het bepalen hoeveel inkomen je maandelijks nodig heb uit je onderneming. In de privébegroting worden alle persoonlijke inkomsten en uitgaven op een rij gezet. Aan de hand van je bankafschriften krijg je een goed beeld van al je inkomsten en uitgaven. Zijn alle uitgaven wel strikt noodzakelijk? Dit is meteen een mooi moment om te bezuinigen. Het verschil tussen je inkomsten en uitgaven is het minimaal benodigde inkomen uit je onderneming.

Je krijgt van ons twee varianten om je privébegroting te maken.

 1. Per maand: maak de privebegroting voor de komende 12 maanden. Kies zelf de startmaand.
 2. Per jaar: maak een begroting van je benodigd inkomen uit onderneming voor de komende 5 jaar.

Privebegroting per maand

Privebegroting per jaar

6. Cashflow-matrix

Als je een factuur stuurt dan heb je nog niet direct je geld binnen, tenzij je 100% per kas of online direct afrekent. Als je een factuur ontvangt hoef je deze ook niet altijd direct te betalen. Bereken met deze template in welke maand je inkomsten en uitgaven vallen op basis van een patroon. Aan de hand van een procentuele verdeling per maand bepaal je wanneer je welke omzet daadwerkelijk ontvangt en welke kosten je in welke maand ook echt betaalt.

Cashflow matrix totaaloverzicht

7. Startbaan

De voortdurende zorg van ondernemers is dat ons geld op is, voordat onze onderneming een succes is. Hier liggen we ’s nachts wakker van. En het gaat niet alleen om het geld om onze onderneming draaiende te houden; maar ook het geld om dagelijks van te leven. Een vliegtuig kan niet op-stijgen als de startbaan te kort is. Zo faalt een bedrijf als het geld op is. De metafoor van de startbaan staat in dit geval gelijk aan de tijd die het duurt, voordat je bedrijf geen geld meer heeft.

Bereken de lengte van je startbaan. Hoe lang duurt het voordat je geld op is? Speel met de getallen en ontdek hoe je jouw startbaan kunt verlengen.

financial planning toolkit - startbaan

Download hier een voorbeeld van de startbaan-berekening.

Alles-in-één template?

Wil je één geïntegreerde template voor je financial planning waarbij alle onderdelen automatisch aan elkaar gekoppeld zijn? Geen handmatige berekeningen meer tussen exploitatiebegroting, liquiditeitsprognose én je balans. Lees in dit blogartikel hoe ik mijn begroting maak.

Bekijk dan Het Financieel Plan in Excel.

Financieel Jaarplan in Excel

Extra informatie

Licentie

Persoonlijk, Commercieel, Unlimited

Deel je mening!

5 van de 5 sterren

2 beoordelingen

Laat ons weten wat je ervan vindt...

Wat anderen zeggen

 1. Vraag

  Patrick tiehuis

  Is de EUR 27 die je betaald, voor de financial planning Toolkit eenmalig of betaal je dit periodiek.
  Hebben jullie voor mij een demo zodat ik kan zie hoe dit werkt als gebruiker?

  (0) (0)

  Something wrong with this post? Thanks for letting us know. If you can point us in the right direction...

  • Stephan Zwanikken

   Stephan Zwanikken

   Die is eenmalig en als je op productpagina’s klikt zie je een duidelijke omschrijving en voorbeelden.

   (0) (0)

   Something wrong with this post? Thanks for letting us know. If you can point us in the right direction...

 2. benjans

  5 van 5
  ABSOLUUT TOP!

  benjans (geverifieerde eigenaar)

  Ik ben bijzonder tevreden over de Financial Planning Toolkit. Het doet echt wat je verwacht, en het ziet er bovendien allemaal heel gebruiksvriendelijk en mooi uit. Geen enkel minpunt, dus 10/10.

  (0) (0)

  Something wrong with this post? Thanks for letting us know. If you can point us in the right direction...

  • Stephan Zwanikken

   Admin Stephan Zwanikken

   Dankjewel voor deze geweldige review!

   (0) (0)

   Something wrong with this post? Thanks for letting us know. If you can point us in the right direction...

×

Inloggen

Registreren

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze website te ondersteunen, om de toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden die worden beschreven in ons privacybeleid.

Continue as a Guest

Don't have an account? Sign Up

Andere suggesties…

Plaats een reactie

error: Let op: Deze inhoud is beschermd!!